(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het lijkt erop dat Dokter Groen tegenwoordig meer bodemleven dan wiet kweekt maar niets is minder waar. Alle bodembeestjes leven namelijk ten dienste van de acht Lemon Zkittles. Met uitzondering van de larven van de varenrouwmuggen dan, maar kweekt onze groene kweekdokter dan weer aaltjes voor.. uh tegen!

Vorige week maakte ik de vier-toppen-per-plant training af en stelde ik het lichtschema in op 12/12 om de bloeifase in te luiden. Omdat ik wéér varenrouwmuggen in de CNNBS kweekkast zag rondvliegen, bestelde ik aaltjes (nematoden) om die op een natuurlijke manier mee te bestrijden.

Voedselketen(tje)

De aaltjes zijn als minuscule palingen die door de grond wurmen en in iedere larve kruipen die ze tegenkomen. Ze eten de larven van binnenuit op en planten zich voort tot het ongedierte verdwenen is. Daarna sterven ze en worden ze nieuw organisch materiaal dat de bodembacteriën dan weer kunnen opeten en afbreken in voor de planten opneembare voeding. Een kleine voedselketen dus, met mijn Lemon Zkittles aan de top!

8 Lemon Zkittles & 5 miljoen aaltjes

Vijf dagen geleden kreeg ik de aaltjes via ECOstyle binnen, vijf miljoen stuks in een klein bakje bij elkaar, als haringen in een ton. Je lost de inhoud van het bakje op in een liter water en geeft dat bij schaduw aan de planten. 125 Milliliter per plant in dit geval – meer dan genoeg want de vijf miljoen aatjes zijn goed voor circa 10 vierkante meter.

Normaal gesproken stoor ik de planten niet tijdens hun donkere uren maar voor de aaltjes maakte ik een uitzondering. Omdat de aaltjes niet echt oplossen moet je het water blijven roeren terwijl je het bij de planten giet. Als het water de aarde intrekt blijft er een grijs laagje op liggen, dat zijn de aaltjes die de aarde in zullen kruipen. Toen ik dezelfde middag nog eens keer waren ze al verdwenen.

Dat was vorige week vrijdag. Sindsdien maak ik me geen zorgen meer om de vliegjes die nog in de kweekkast zitten, die leven maar een week en mochten ze nog eieren leggen zullen die ook door de aaltjes aangepakt worden. Ik kom er af en toe nog een tegen maar ben wel overtuigd dat het snel afgelopen zal zijn met ze.

Strekken voor de bloei

Zoals ik al zei staan de planten nu precies één week op het bekende 12/12 lichtschema. Nog een dag of vier en dan zullen de eerste bloeiharen wel verschijnen. In de tussentijd – tussen het ingaan van 12/12 en het daadwerkelijke bloeien – groeien de planten altijd extra snel. Dat wil eigenlijk zeggen, de internodes verlengen vooral heel veel.

De planten zijn inmiddels dan ook al een stuk hoger geworden. Ik heb de lamp deze week al twee keer een stukje hoger gehangen, zodat de bovenkant van de planten optimaal in het licht blijft groeien. Sommige planten zijn een stuk hoger dan sommige anderen. Dat los ik op wanneer de planten daadwerkelijk aan hun bloeifase beginnen. Ik zet de lagere planten dan op een verhoging zodat ze aan de bovenkant allemaal gelijk zijn.

Ik zou dat ook nu al kunnen doen maar daar stimuleer ik de lage planten niet mee om zich ook te strekken. Het zou eerder de hoge planten stimuleren om nog hoger te worden. Hoe meer een wietplant immers in de schaduw groeit, hoe meer het zal strekken om boven andere planten uit te komen.

Verse bacteriën en schimmels

Omdat de grond voor de aaltjes en de rest van het bodemleven best een beetje vochtig mag zijn, heb ik de planten gisteren maar weer eens van een verse lading bacteriën en schimmels voorzien. Eén keer in de twee weken doe ik dat, dan krijgen de planten een gram Bactrex per liter voedingswater. Voor de rest geef ik alleen kraanwater. Niet aangezuurd maar wel met precies één druppel Vitalize per liter water erin.

De planten zien er met al dat biologische bodemleven nog steeds geweldig uit. Ze trekken zich absoluut niets aan van de varenrouwmuggen en hebben prachtige donkergroene bladeren. Geen bladpunt is verbrand dus teveel voeding krijgen ze ook niet. Ze nemen precies op wat ze nodig hebben en dat zorgt voor gezonde vitale planten.

Over een week zoals altijd weer een nieuw verslag; ik hoop dan met de eerste bloeiharen. Ajuus!

Dr. Groen

(advertenties)