(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vandaag gaat Dokter Groen verder met zijn vier-toppen-per-plant training en stelt hij een 12/12 lichtschema in, om aan de bloeifase van zijn Lemon Zkittle planten te beginnen. Tot zijn schrik ontdekt hij ook dat er wéér varenrouwmuggen in zijn CNNBS kweekkast rondvliegen. Ze worden biologisch bestreden met hun natuurlijke vijand: aaltjes.

Hoewel mijn Lemon Zkittles er werkelijk prachtig uitzien, zorgt de compost (of de moestuingrond) die ik in het tuincentrum kocht toch weer voor ongedierte in de kast. Net als tijdens de voorgaande ronde, ontdekte ik gisteren tot mijn schrik namelijk weer van die vervelende kleine vliegjes in mijn kast.

Ik moet de volgende keer dus wel op zoek naar een betere bron van compost want het organisch kweken geef ik niet op; de planten zijn nog steeds prachtig donkergroen van kleur en staan fier omhoog!

De vliegjes in kwestie zijn varenrouwmuggen, irritante kleine mugjes van een millimeter of 2, 3. De vliegjes zelf zijn vooral irritant en leven een week. Het zijn de larven die schadelijk zijn, ze zitten in de grond en knagen onder meer aan de wortels. Vooral zwakke en jonge planten ondervinden er veel schade van, mijn Lemon Zkittles lijken er – gelukkig – niet veel last van te hebben.

Dokter Groen bestrijdt de varenrouwmuggen deze keer met hun natuurlijke vijand: Aaltjes.

Toch moet het niet uitgroeien tot een plaag want dan zullen de planten er zeker wel last van krijgen, de hele bloeifase moet nog beginnen dus het is belangrijk dat ik er meteen iets aan doe. Nou heb ik al eerder met dit bijltje gehakt en de vorige keer heb ik de beesten geprobeerd te bestrijden met een kaneel-extract en de aarde afgedekt met een laag schelpenzand.

Aaltjes (nematoden)

Het kaneel aftreksel en het schelpenzand zorgde voor een kliederboel in de kast, en kreeg de mugjes ook niet helemaal weg. Vandaar dat ik deze keer voor een andere oplossing kies: aaltjes (nematoden). De aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de varenrouwmuggen, ze wurmen door de aarde en dringen een varenrouwmug larve binnen wanneer ze er een tegenkomen. Die wordt dan van binnenuit opgegeten en sterft. Ik heb de aaltjes gisteren meteen besteld (link) dus zal ze vandaag of morgen binnenkrijgen en uitzetten. Volgende week breng ik daar uiteraard verslag van uit.

Vier-toppen-per-plant

Ik heb er vertrouwen in dat de aaltjes de vliegjes wel voldoende bestrijden. Dat moet ook wel want het zou zonde zijn van die mooie Lemon Zkittles die tot nu toe volgens het boekje groeien. Ze hebben mooie grote schutbladeren die bovendien diepgroen zijn van kleur. En dat met een dieet van alleen water!

Vorige week heb ik de onderste takken verwijderd zodat ik nog zes toppen per plant overhield. Aan het begin van deze week heb ik ook de laatste twee takken eraf geknipt zodat iedere plant nu nog vier groeipunten over heeft. Ik vertelde dat ik de vier takken zou behouden die het dichtst bij elkaar groeiden, en dat waren zonder uitzondering bij iedere plant de vier hoogst groeiende uitlopers.

Verbeteringen aan de vier-toppen-per-plant training zouden zijn dat ik eerder begin met toppen, zodat de vier uitlopers nu groter zouden zijn en de planten in totaal lager. Ik zal volgende keer dan ook al toppen na de derde of vierde node in plaats van de zevende.

Bloeitijd!

Ook heb ik de schakelklok gisteravond op een 12/12 lichtschema gezet zodat de bloeifase weldra zal beginnen. Denk voor je dit doet altijd even na wanneer je je planten graag verzorgt en hou daar rekening mee. Ik doe dat meestal om een uur of acht ’s avonds en heb het lichtschema dus zo ingesteld, dat de lamp om 19 uur in de avond inschakelt en om 7 uur ’s ochtends weer uitgaat. Ik sta meestal om half zeven op dus als het nodig is, kan ik ook ’s ochtends nog even wat doen.

Nu de klok op 12/12 staat, zullen de planten niet meteen gaan bloeien maar eerst nog een week of twee explosief snel groeien. Dit zorgt ervoor dat de vier toppen per plant langer worden zodat er straks flinke toppen aan kunnen groeien.

(advertenties)