(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sinds de Lemon Zkittle wietplanten van Dokter Groen vorige week zijn verpot, is de groei weer explosief versneld. De organische teelt heeft ervoor gezorgd dat de planten diepgroen zijn en ze blaken van gezondheid. De 4-toppen-per-plant training moeten ze dus wel kunnen hebben, Dr. Groen doet het voor.

De Lemon Zkittles, ik heb er acht zoals je weet, zijn sinds ik ze vorige week in 7-literpotten onderbracht flink gegroeid. De extra ruimte die wortels door het verpotten krijgen, zorgt altijd rap voor een groeiversnelling boven de grond. Ik heb ze nog niet op 12/12 gezet maar het was deze week wel de hoogste tijd om aan mijn zelfbenoemde 4-toppen-per-plant training te beginnen.

Organisch groen

Voordat ik aan het werk ga en laat zien hoe die training precies in zijn werk gaat, wil ik eerst graag even laten zien wat organisch kweken tot nu toe voor mijn planten doet. De Lemon Zkittles staan er namelijk prachtig bij (zei de gek). De kleur van de bladeren is diepgroen en vertelt me dat de planten qua voeding echt niets tekort komen. Ze staan meestal schuin omhoog naar de lamp gericht zoals op de foto hierboven en vertonen ook geen verbrande of verkleurde bladpuntjes dus teveel voeding krijgen ze ook niet.

Je begrijpt dat ik enthousiast ben over het organisch kweken, en helemaal omdat het ook nog eens zo ontzettend makkelijk is. Ik geef geen voeding maar alleen water met daarin slechts een druppel (letterlijk) Mills Vitalize per liter water voor de nodige silicium. De pH-waarde meet ik ook niet en de EC-waarde meten heeft bij de biologische teelt geen zin (een EC-meter meet zouten en geen organische deeltjes) en zou bovendien toch niets opleveren aangezien ik alleen water geef.

De voeding voor de planten komt voor de volle 100% uit de grond. Ik heb hiervoor compost en biologische moestuingrond uit het tuincentrum in een 1 op 1 verhouding gemengd, en wat perliet toegevoegd om de grond luchtig te houden. Verder geef ik de planten eens in de twee weken wat nuttige bacteriën en schimmels uit een potje Bactrex om de planten te beschermen en het organische materiaal uit de bodem in opneembare voeding om te zetten.

4-toppen-per-plant training

Goed, de planten staan er mooi en gezond bij dus een beetje training moeten ze wel kunnen hebben. Ik ben vanmorgen dan ook begonnen met de 4-toppen-per-plant training. Ik heb immers acht wietplanten en de CNNBS kweekkast waar ik mee kweek heeft een kweekoppervlak van 60 bij 60 centimeter. Vier keer acht is 32 en dat is een uitstekend aantal toppen om in deze kweekkast af te bloeien. De training is dan ook bedoeld om aan iedere plant straks vier mooie toppen te hebben.

Direct na het verslag van vorige week (een week geleden dus) heb ik alle planten getopt. Ik heb hierbij zo min mogelijk weggeknipt, door de kleinste blaadjes uit het uiterste groeipuntje voorzichtig uit elkaar te houden en het topje ertussenin weg te knijpen tussen mijn vingernagel en mijn duim. Het is een beetje een priegelwerkje maar op deze manier breng je de minste schade aan de planten en kunnen ze snel weer doorgroeien.

Door het toppen zijn de zijtakjes allemaal een beetje uitgelopen; de planten hadden inmiddels al een stuk of zes nodes en aangezien er twee takken (met later toppen) uit iedere node groeien, zaten er zo’n 12 groeipunten aan iedere plant. Ik heb van iedere plant de onderste zes groeipunten/uitlopers verwijderd zodat alleen de zes bovenste groeipunten zijn overgebleven. Dit scheelt later het nodige diefwerk.

Je vraagt je misschien af waarom ik zes groeipunten heb laten zitten in plaats van vier (het was toch de 4-toppen-per-plant training, en niet 6?). Dit is zodat ik over een week de vier mooiste takken kan behouden, ik wacht tot de groeipunten wat uitgelopen zijn en laat de vier die qua hoogte dicht bij elkaar groeien zitten. De twee overige takken zullen dus later nog verwijderd worden.

Zoals je op de foto’s ziet heb ik zo’n 48 takjes weggeknipt, een handjevol waar je – je als je dat zou willen – gemakkelijk stekken van kunt maken. Ik heb zelf geen ruimte voor nog meer wietplanten dus heb de takjes gewoon weggegooid.

Douchen en sluiten

Na zo’n snoeibeurt verwen ik mijn wietplanten altijd graag met een verkoelende douche. Ik heb iedere plant dus nog even zo’n 300 milliliter water gegeven wat ik gewoon over de planten heen giet. Voor de afwisseling heb ik ook de ventilator weer even naar de linkerkant van de kast geplaatst zodat de wind ook eens uit een andere hoek komt. En toen was het inmiddels ook tijd om zélf te gaan douchen en kon het kastje voorlopig weer even dicht.

Volgende week kan ik misschien de laatste twee topjes verwijderen en overschakelen naar het bekende 12/12 lichtschema om de bloeifase in te luiden. Tot dan!

Dokter Groen

(advertenties)