(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is een luxeprobleem waar waarschijnlijk wel meer buitenkwekers met dit mooie weer ‘last’ van hebben; wietplanten die teveel gaan opvallen omdat ze veel te groot worden. Ook Marcel heeft er last van, en vroeg onze lieve Muna om hulp. Want hoe krijg je een wietplant een kopje kleiner zonder te snoeien?

Het verbaast mij niets dat ik momenteel vragen krijg over wietplanten die wel erg groot beginnen te worden. Het weer is fantastisch en dat zorgt in de aanloop naar de bloeifase (begint rond de tweede helft van augustus) voor wietplanten waar dagelijks centimeters bijkomen. Marcel stuurde me er een vraag over, zijn wietplant is al bijna net zo hoog als de 2,4 meter hoge heg die hem uit het zicht van de buurt moet houden.

Onderwerp: Mijn wietplant wordt te groot


Bericht: Lieve Muna, met nog 6 weken te gaan voor de bloeiperiode maak ik me echt zorgen over de grootte van mijn plant. Mijn heg is 2,4 meter hoog en de plant dreigt hier snel overheen te groeien. Ik draai nu om de twee dagen bij de hoogste top de top eruit maar nog steeds groeit hij snel de hoogte in. Ik ben nu een beetje bang dat als ik dit té vaak doe dat ik de plant schade aanbreng of dat hij alsnog te groot wordt. Wat is de beste oplossing, constant blijven toppen of nu een halve meter terugsnoeien? Boven de heg uit laten komen is geen optie.
Inmiddels is de plant alweer zo n 10 cm hoger dan op de foto van een paar dagen geleden. Verder ben ik overigens heel gelukkig met deze plant die onverwoestbaar lijkt en al een slakken- en tripsplaag heeft doorstaan. Groeten, Marcel

Laag houden zonder te snoeien…

Hoi Marcel, je hebt geen woord teveel gezegd. Het is een prachtige plant die je daar in je tuin hebt staan! Hij staat mooi discreet achter de heg. Nóg wel in ieder geval maar als je niets doet zal die er in de bloeifase echt wel bovenuit groeien. Kunnen je buren gratis toppen plukken maar aangezien je mij mailt is dat niet de bedoeling. Ik heb wel wat tips voor je waarmee je de plant lager kunt krijgen, zonder dat je hoeft te snoeien dus stop alsjeblieft met dat toppen.

Op zich is toppen wel een manier om ervoor te zorgen dat je wietplanten minder snel omhoog klimmen maar uiteindelijk zet het niet genoeg zoden aan de dijk. Bovendien zorgt het ervoor dat de plant steeds moet herstellen want hoe je het ook wendt of keert; iedere keer dat je topt amputeer je een deel van de plant. Zou je zelf ook niet leuk vinden toch?

Low stress training

Omdat je bij het toppen snoeit, valt dat in principe onder de zogenaamde high stress training. Beter is het om gebruik te maken van low stress training waarbij je niets hoeft te beschadigen aan de plant. In jouw geval is dat ook nog eens gemakkelijk te doen omdat je daar in de breedte alle ruimte voor hebt. Je zou de hoofdtakken van je plant bijvoorbeeld gemakkelijk met twee touwen en een haring in de grond, naar beneden kunnen buigen. Bind het touw niet strak maar losjes om de twee takken en buig ze in een grote bocht naar beneden als je dit zo wil doen. Maar lees ook even verder want ik denk dat mijn tweede tip de beste oplossing is in dit geval.

Deze plant is vroeg in de groeifase een keer getopt en heeft een duidelijke Y-vorm zoals je zelf ook wel gezien hebt. Wanneer je de twee hoofdtoppen daarom met touw naar beneden buigt, loop je de kans dat de hoofdstam op de plek van de Y-splitsing opensplijt.

Maak op deze manier van de Y-splitsing een T-splitsing met behulp van een bamboestok.

Volgens mij kun je daarom beter een mooie lange bamboestok nemen en die horizontaal aan de twee toppen binden zodat je de Y-splitsing als het ware verandert in een T-splitsing. Op deze manier ondersteun je de spitsing met het bamboe en kun je voorkomen dat de stam over de lengte splijt. Je plant wordt in één klap flink korter en alle topjes zullen weer omhoog groeien. Voor extra versteviging kun je de bamboe stok aan beide uiteinden nog even vastzetten aan paaltjes/stokken die je in de grond prikt. Met tie-wraps maak je gemakkelijk en snel een stevige verbinding tussen twee stukken bamboe.

Succes met deze mooie plant Marcel

-xxx- Muna

(advertenties)