(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wist je dat er naast LED en HPS kweeklampen, nu ook Ceramische Metaal Halide kweeklampen te koop zijn? En wist je dat deze kweeklampen efficiënter zijn dan HPS kweeklampen, voordeliger dan de meeste LED’s én slechts 315 Watt aan stroom verbruiken en dus ideaal zijn voor hobbykwekers? En er kleven nog veel meer voordelen aan CMH kweeklampen, lees maar mee. 

Misschien heb je nog nooit van Ceramische Metaal Halide kweeklampen gehoord, of ken je ze alleen onder de naam Plasma Killer. Onder die naam worden de CMH assimilatielampen van Philips namelijk ook wel verkocht. CMH kweeklampen staan net als professionele (en onbetaalbare) Plasma kweeklampen namelijk bekend om de nauwkeurige benadering van het natuurlijke zonlicht.

1. Perfect maatje

Steeds meer thuiskwekers verkiezen CMH kweeklampen boven LED of HPS assimilatielampen. De compacte gasontladingslamp biedt namelijk voordelen van beide andere lichtbronnen, zonder de nadelen. CMH kweeklampen bootsten het zonlicht perfect na, net als sommige high end LED’s. Maar in tegenstelling tot deze LED’s produceren ze ook enige stralingswarmte, zodat planten meer verdampen en sneller groeien. Een CMH  lamp wordt echter ook weer niet zo heet als een HPS, waardoor die tot zo’n 30 centimeter boven het gewas kan hangen en niet snel hitteproblemen zal veroorzaken. CMH kweeklampen verbruiken 315 Watt aan stroom, een perfect maatje voor thuiskwekers voor eigen gebruik.

2. Zonnetje in huis

Ceramische Metaal Halide kweeklampen zijn gasontladingslampen, net als HPS kweeklampen, alleen maken ze gebruik van een andere fitting zoals je ziet. Ze werken door verhitting van een keramische buis (vandaar de naam) in de bulb. Keramiek kan veel hogere temperaturen aan dan het materiaal dat in andere gasontladingslampen wordt gebruikt, waardoor de lamp op een veel hogere frequentie kan branden en het zonlicht veel beter benadert. Met een CMH kweeklamp haal je dus echt een zonnetje in huis.

3. Beste CRI waarde

CRI staat voor Color Rendering Index, en is een schaal waarop kunstlicht vergeleken wordt met natuurgetrouw zonlicht. Een object dat volledig door zonlicht belicht wordt, is door het menselijk oog te zien met een CRI waarde van 100. Kunstlicht kan per definitie dus nooit een CRI waarde van 100 halen, maar CMH kweeklampen komen met een CRI waarde van 80 tot 96 verdomd dicht in de buurt! Je kweekfoto’s zullen nooit meer hetzelfde zijn.

4. CMH lampen produceren ook UV licht

Een van de voordelen van het brede lichtspectrum van CMH kweeklampen, is dat ze dus ook UV licht produceren. Veel meer dan de meeste andere kweeklampen, zodat planten in de groeifase sterkere takken aanmaken. In de bloeifase zorgt UV licht voor de productie van meer THC, dit komt omdat THC wietplanten tegen UV straling beschermt.

5. Superefficiënt

Ceramische Metaal Halide kweeklampen zijn veel efficiënter dan andere gasontladingslampen. De opbrengst per Watt aan gebruikte energie is zo’n 20% hoger, vergeleken met HPS en andere Metaal Halide lampen.

6. Duurzaam lichtspectrum

In tegenstelling tot HPS kweeklampen en LED kweeklampen blijven CMH lampen tijdens hun levensduur een constant stabiel lichtspectrum produceren. Conventionele HPS en ook LED kweeklampen verliezen hun lichtintensiteit naarmate ze langer in gebruik zijn maar CMH kweeklampen behouden hun brede lichtspectrum gedurende hun hele bruikbare levensduur.

7. Meer branduren

Het ligt eraan waar je ze mee vergelijkt maar CMH kweeklampen gaan langer mee dan de meeste andere lampen. Er zijn testen geweest waarbij CMH lampen zo lang als drie jaar aan een stuk door dezelfde lichtintensiteit uitstraalden.

8. Minder hitte maar wel stralingswarmte

Hoewel CMH kweeklampen op hoge temperatuur branden, worden ze aanzienlijk minder heet dan HPS kweeklampen. Tegelijkertijd hebben planten wel enige stralingswarmte nodig, en dat produceren ze in tegenstelling tot LED kweeklampen wel degelijk. Hierdoor groeien planten sneller dan met vergelijkbare LED kweeklampen maar veroorzaken ze niet snel hitteproblemen.

CMH kweeklampen kunnen hierdoor ook veel dichter op wietplanten hangen dan HPS kweeklampen, wat ze ook weer efficiënter maakt.

9. Geen elektromagnetische verstoring

De ceramische buis in CMH bulbs, en het bijbehorende voorschakelapparaat, veroorzaken geen elektromagnetische storing op het lichtnet of telefoons en andere elektrische apparaten in huis. Dit is prettig en maakt een kweekruimte ook moeilijker te detecteren.

10. CMH kweeklampen worden betaalbaar

Door de toegenomen populariteit worden CMH kweeklampen steeds betaalbaarder. HPS kweeklampen zijn nog altijd wat goedkoper maar het prijsverschil wordt kleiner. Tegenwoordig koop je al een CMH bulb voor ongeveer 70 euro. Een bijbehorend dimbaar CMH voorschakelapparaat heb je voor zo’n 150 euro en een reflectorkap met PGZ18 fitting hoeft niet meer dan 100 euro te kosten. Voor 290 euro heb je bij G-Tools al een complete set met voorschakelapparaat, bulb en reflectorkap.

(advertenties)