(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je ook je eigen paddo’s wel zou willen leren kweken dan zijn de sporenspuiten van Innervisions een leuke manier om daarmee te beginnen. Daarmee heb je een keur aan paddogenetica van gegarandeerde kwaliteit, en genoeg voor een voorraad voor je leven. Bovendien leer je snel hoe je voortaan álle soorten paddenstoelen zelf kunt kweken. 

Wiet kweken is een lucratieve en leuke hobby maar het kweken van je eigen paddo’s is misschien nóg wel interessanter. Paddo’s groeien namelijk razendsnel, zodat je niet lang op je eerste oogst hoeft te wachten. Zo’n oogst noem je bij paddestoelen een vlucht, en er zitten meerdere vluchten in een kweekronde.

Begin met sporen van Innervisions

Als je het effect van paddo’s leuk vindt dan heb je waarschijnlijk ook weleens zelf een kweeksetje aangeschaft en je eigen paddo’s gekweekt. Zo’n kweeksetje is supermakkelijk want je hoeft eigenlijk alleen het deksel eraf te halen en twee weken later kun je dan oogsten.

Bij een kweekset is het meeste werk eigenlijk al voor je gedaan. Dat is makkelijk maar ook een beetje jammer want daardoor leer je dus nooit de fijne kneepjes van het kweken van je eigen paddenstoelen. Een gemiste kans want als je weet hoe je paddo’s kweekt, kun je voortaan ook je eigen oesterzwammen, shiitake’s of welke gezonde of medicinale paddenstoelen dan ook kweken.

De gemakkelijkste manier om het kweken van paddo’s en paddenstoelen op te pikken is door een keer te beginnen met een sporenspuit in plaats van een kweeksetje. Er zijn vele sporenspuiten van Innervisions beschikbaar, dus je hebt een ruime keuze aan verschillende soorten magische paddo’s. Dat niet alleen maar één sporenspuit bevat miljoenen sporen, dus genoeg sporen om maandenlang door te kweken. En tegen de tijd dat de sporenspuit leeg is ben je ook wel in staat om zelf een nieuw sporenspuitje te maken.

Sporen kun je vergelijken met plantenzaden en zaad- en eicellen tegelijk. Foto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock

Hoe werkt het?

De levenscyclus van paddo’s en paddenstoelen lijkt wel een beetje op die van planten maar ook weer niet. De sporen van een paddenstoel kun je vergelijken met zaden van een plant, en een zaad- en een eicel bij mensen en dieren. De sporen vallen op de grond zoals zaden, maar vervolgens moeten er eerst twee bij elkaar komen voordat er nieuw mycelium gaat groeien. Het mycelium groeit vervolgens op een voedingsbodem, waarna daaruit nieuwe paddenstoelen omhoog komen om de cyclus voort te zetten.

De sporenspuiten van Innervisions bevatten zogezegd miljoenen sporen. Je hebt dan ook nog geen milliliter nodig om een voedingsbodem mee in te spuiten. Zo’n voedingsbodem kun je zelf gemakkelijk maken door een graansoort of bijvoorbeeld mais te koken en daarna te steriliseren in een snelkookpan. Dit doe je doorgaans in  autoclaveerbare kweekzakken maar je kunt ook glazen potten gebruiken.

Easy-tip: gebruik kant-en-klaar rijst!

Heb je geen snelkookpan in huis? En misschien ook geen zin om uit te zoeken hoe het zit met autoclaveerbare zakken of potten die geschikt zijn om in een snelkookpan te steriliseren, dan kan het ook makkelijker. Met een sporenspuit kun je namelijk ook gewoon een zakje kant-en-klare zilvervliesrijst inspuiten. Dit soort rijst is namelijk al voorgekookt en steriel, en te koop in iedere supermarkt.

Na het inspuiten van de granen begint het mycelium vanzelf te groeien. Na een weekje ongeveer zul je zien dat het witte pluizige mycelium al een flink deel van je granen heeft doorgroeid. Dit is het ideale moment om de granen even goed door elkaar te husselen. Vervolgens duurt het nog een weekje voordat het mycelium de hele zak heeft overgenomen.

Als dat het geval is kun je een bulk substraat maken. Voor cubensis en andere paddo’s is een substraat van  kokosgrond, vermiculiet en een klein beetje gips perfect. Meng hier de doorgroeide granen doorheen en vul een plastic bak ermee. Zet de bak op een warme plaats zodat het mycelium ook het bulksubstraat kan volgroeien.

Eén sporenspuit is goed voor zo’n tien bakken vol met paddo’s!

Als de bak na een dag of tien weer volgegroeid is kun je de deksel van de bak halen en de bak op een plaats met een hoge luchtvochtigheid zetten. Zet de bak bijvoorbeeld in een plastic opbergbox met een laagje water erin. Dit zijn de zogeheten ‘fruiting conditions’, oftewel de omstandigheden waarbij de paddo’s omhoog komen. Al met al duurt de gehele cyclus van sporenspuit tot aan je eigen paddo’s op deze manier misschien een maandje.

Kortom, kweek ook eens een rondje paddo’s met de sporenspuiten van Innervisions. Er zijn sporenspuiten van diverse soorten paddo’s, en iedere spuit bevat 10 milliliter gegarandeerde steriele sporen. Dat is genoeg voor ongeveer 10 injecties dus ongeveer 10 x 3 oogsten. Een sporenspuit kost je slechts €15,- en bestel je in de magictruffleshop op Sirius.nl.

[Openingsfoto: JerHetrick, Shutterstock]
(advertentie)