(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geloof het of niet maar zo’n beetje elke kast is om te bouwen tot kweekkast. Een keukenkastje kan onderdak bieden aan enkele wietplanten om lekker van te roken, en grotere kasten bieden zelfs nog meer mogelijkheden. Duik dus even terug in de cannabiskast (als je daar al uit was) en bouw hem om tot binnentuin voor wietplanten.

Iedere zelfgemaakte kweekkast begint met het zoeken naar een geschikte kast. Een kweekkast moet namelijk groot genoeg zijn om je plant en wat apparatuur te huisvesten. Het is ook handig om een plek te kiezen waar je ook wat ruimte hebt náást de kast zelf, zodat je het een en ander aan apparatuur buiten de kast kunt plaatsen als dat nodig is. De ruimte in de kast zelf is namelijk schaars, dus waar het kan gaan we daar op besparen. Het volgende heb je nodig:

  • Kast met een minimale hoogte van een meter
  • Kweeklicht (CFL, HPS of led kweeklamp)
  • Afzuiger
  • Koolstoffilter

Licht in kweekkasten

In een kleine ruimte zoals een kast hang je ook een kleine lamp. Een 250 Watt HPS kweeklamp of een 315 Watt CMH kweeklamp kan een goede optie zijn maar daarvoor heb je wel een kast nodig met een minimale hoogte van 180 centimeter. Gebruik je een lage kast zoals de CNNBS G-Kit, dan zijn bescheiden LED kweeklampen zoals de 100 of 150 Watt G-Bars, of bijvoorbeeld de voordelige Quantum Boards van Rubol de betere keuze. Dit soort kweeklampen geven minder warmte af, en hebben daardoor minder hoogte nodig.
Om je een idee te geven van de ruimte die verschillende kweeklampen vereisen, volgt hier een lijstje met lampen en ruimtes.

De binnenkant van een voorgroeikast gemaakt door Barney Green.

  • 600 Watt HPS: vanaf 1 vierkante meter kweekoppervlak en 200 cm kweekhoogte.
  • 400 Watt HPS en 315 Watt CMH: vanaf 0,8 x 0,8 meter en 180 cm kweekhoogte.
  • 250 Watt HPS: vanaf 0,6 x 0,6 meter en 180 cm kweekhoogte.
  • 150 Watt HPS: vanaf 0,6 x 0,6 meter en 100 cm kweekhoogte.
  • Led kweeklampen: afhankelijk van merk en type, vraag na bij de fabrikant.

CFL lampenzijn de zogenaamde Compact Fluorescent Lights. Hieronder vallen TL-lampen, T5 lampen, spaarlampen en speciale CFL kweeklampen. Dit soort lampen zijn niet allemaal per se speciaal bedoeld om planten mee te kweken maar het kán wel. Een eigenschap van CFL lampen is dat ze maar weinig dieptestraling hebben. Hierdoor kun je ze goed gebruiken in lage kweekruimtes maar zul je wietplanten wel goed moeten trainen om zoveel mogelijk licht op te kunnen vangen. CFL is bij uitstek geschikt om wietplanten onder voor te groeien, zoals bijvoorbeeld met deze speciale 110 Watt voorgroeilamp van Plantarium.

Luchtafvoer en aanvoer

Vooral in een kleine kweekruimte kan het snel heet worden. Met een goede afzuiging en luchtcirculatie kun je de hitte wegvoeren, en voorzie je wietplanten van verse lucht. Buisventilators zijn de beste keus voor kleine ruimtes zoals kasten. De capaciteit van ventilators wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. Dit is de hoeveelheid lucht die de afzuiger per 60 minuten kan verplaatsen. Kies een afzuiger die de inhoud van je kweekruimte 3 keer per minuut kan verplaatsen.

De luchtuitlaat van je kast maak je bovenin, zodat je de hitte van de lamp direct kunt afvoeren. Onderin de kast maak je een inlaat voor de aanvoer van verse CO2 rijke lucht. Door de afzuiger ontstaat er onderdruk in de kast, waardoor lucht van buiten vanzelf door de gaten naar binnen stroomt. Zorg er wel voor dat de openingen onder in de kast, kleiner zijn dan de diameter van de afzuiger en dat er geen licht door naar binnen kan. Wanneer de kweeklamp uit staat, dient het in de kast helemaal donker te zijn.

Laat het koolstoffilter buiten de kast als je een kleine kast gebruikt, dat bespaart je een hoop ruimte. De afzuiger kan eventueel ook buiten de kast geplaatst worden. Met flexibele luchtslangen sluit je het op elkaar aan; let dus goed op dat het koolstoffilter, de afzuiger en de slangen die je koopt dezelfde diameter hebben. Een kant en klare set zoals hierboven is afgebeeld is wel zo handig, en geschikt voor kweekkasten met tot 600 Watt aan kweeklicht. Voor kleinere kweekkasten die ook erg stil moeten zijn, is deze filter inclusief demper en afzuiger (die overigens ook in de CNNBS G-Kit zit) handig.

De onderkant van de kast maak je aan de binnenkant waterdicht met plastic of een lekbak om wateroverlast te voorkomen. Als je in aarde gaat kweken zul je niet zo heel snel vochtoverlast hebben, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en de boel goed waterdicht maken.

Van kast naar kweekkast

Wanneer je de basis van je kast in elkaar hebt gezet, moet je hem even grondig schoonmaken met een sopje met bleekmiddel. Nu maak je de benodigde gaten. Bovenin de kast moet een gat komen met de diameter van je luchtslangen voor de afvoer van lucht. Onderin de kast komen gaten voor de lichtdichte luchtopeningen. Je kunt zelf een lichtsluis maken voor de luchtgaten onderin maar bij G-Tools koop je voor € 6,95 kant en klare luchtinlaten. Deze zijn gemaakt voor wanden van 8 mm dikte maar ook te gebruiken voor kasten met dikkere wanden.

Schilder de binnenkant van je kast mat wit, of beplak de binnenwanden met een reflecterende folie. Je moet voorkomen dat de kast licht lekt, dus maak alle kleine kiertjes eerst lichtdicht. Zorg er ook voor dat de deur de kast goed afsluit, dus installeer een goede sluiting en gebruik tochtstrips. Monteer twee haken aan het plafond van je kast om je kweeklamp aan op te hangen. Gebruik kettinkjes of speciale heavy hangers om je kweeklamp mee op te hangen en in hoogte te verstellen.

Overzichtsafbeelding: bovenin de afzuiger, elektra en de lamp, onderin de planten en luchtgaten. Beeld: Droidworker, Shutterstock

Elektra

In je kast zit een afzuiger en een kweeklamp met een stekker. Deze twee stekkers moeten ook naar buiten geleid worden, zonder dat er een lichtlek ontstaat. Je kunt twee gaten maken en deze later lichtdicht afsluiten maar mooier is het om één gat te maken en daardoor één geaard stekkerblok ín de kast te monteren. Gebruik hiervoor een stekkerblok en knip de stekker eraf zodat je alleen een gat voor het snoer hoeft te boren. Monteer een nieuwe geaarde stekker om in het stopcontact te steken. Plaats het stekkerblok bovenaan aan de binnenkant van de kast om contact met water te voorkomen.

De kweeklamp en de afzuiger kun je nu in de kast zelf in het stekkerblok pluggen. De afzuiger dient continu aan te staan dus die mag zo in het stekkerblok. De kweeklamp dient op gezette tijden vanzelf in en uit te schakelen (18/6 en 12/12), dus deze sluit je aan op een schakelklok die je in het stekkerblok plugt.

[Openingsfoto: Kevin Jarrin, Shutterstock]
(advertentie)