(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het was zonder meer een van de betere avonden van de afgelopen maanden; een pheno hunt met een klein, uitgelezen gezelschap van breeders en connaisseurs, ergens in het zuiden des lands. Op tafel stonden vijftien fenotypes van een kruising van Karma Genetics’ Melon met de Bacio (Sunset Sherbet x Thin Mint Cookies) van Grounded Genetics. En er stond nog veel meer lekkers op tafel… 

Over genotype en fenotype

Een korte uitleg voor wie niet meteen weet wat pheno hunting betekent. Bij planten kun je het genotype en het fenotype onderscheiden. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met kinderen in een gezin; die hebben allemaal hetzelfde genotype, de genen van hun vader en moeder, maar ze verschillen van elkaar omdat hun fenotype niet gelijk is.

Cannabistelers die zelf soorten maken door planten te kruisen – de breeders – krijgen vanzelf te maken met pheno hunting. De ‘nakomelingen’ van een kruising verschillen immers van elkaar, zodat het de moeite waard is om de beste fenotypes te selecteren en daarmee verder te kweken. Boeren en tuinders doen dit al millennia.

Jureren voor gevorderden

De opdracht voor de zes pheno hunters die rond een grote tafel verzameld zaten: beoordeel vijftien fenotypes van een kruising van Bacio en Melon. We begonnen met het uiterlijk en de geur van de vijftien samples. Ik jureer al best lang cannabis, bij verschillende cups en wedstrijden, maar dit bleek andere koek. Jureren voor gevorderden. De onderlinge verschillen zijn klein; alles is goed geteeld, geknipt en gedroogd.

Het is dus zaak om je echt goed te concentreren, vooral op de geur en het terpenenprofiel van de vijftien fenotypes. Dan merk je de subtiele verschillen wel degelijk op en kun je er een waardering aan geven. Tussen dit zware werk door was er een heerlijke maaltijd en een zeer ruim aanbod snoep, koek en andere versnaperingen voor de pheno hunters.

Geen straf dat pheno hunten

Karma had al voorspeld dat er als vanzelf een kopgroep zou ontstaan; fenotypes die bij alle hunters hoog scoren. En inderdaad bleken vijf samples bij iedereen boven de rest uit te torenen. Voor Karma was die selectie eigenlijk al genoeg om te weten met welke fenotypes hij door moet gaan. Voor extra feedback – en voor het plezier – gingen we deze vijf koplopers wel roken, in pure joints, met dikke, dubbele tip.

Het ontwikkelen van een nieuwe, stabiele kruising is een berg werk, dat wist ik al. Maar deze stap in het proces, de pheno hunt, is zeker geen straf. Zoals dat gaat als kwekers en breeders bij elkaar komen, stond de tafel al snel vol met andere potjes, gevuld met uitzinnig lekkere wietjes. Stuk voor stuk topkwaliteit, maar de ZiZi sprong eruit.

Het werd een lange avond, vol verwennerij en de enthousiaste shoptalk van liefhebbers en kenners onder elkaar. Bij uitzondering had ik geen camera of iPad bij me, de foto(s) zijn gemaakt foor mijn kameraad en High Tea Potcast co-host Rens, een van de pheno hunters. Ik hou me aanbevolen voor de volgende jachtpartij…

(advertentie)