(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De kans dat Duitsland niet-medicinale cannabis gaat legaliseren is nog nooit zo groot geweest. De zogenaamde Ampelkoalition, stoplicht-coalitie in goed Nederlands, zou deze stap zomaar kunnen gaan zetten. Het stoplicht verwijst naar de partijkleuren van de drie beoogde regeringspartijen: rood (SPD), geel (FDP) en groen (Die Grüne). We zouden dus net zo goed kunnen spreken van de Reggae- of Rasta-koalition.

Liberaal Lindner is de ‘kingmaker’

Het blijft een vreemd verschijnsel dat de gemiddelde Nederlander de Amerikaanse verkiezingen op de voet volgt, maar geen idee heeft van de politiek in ons grote buurland Duitsland. De Duitsers zijn op 26 september naar de stembus gegaan en hebben de CDU van Angela Merkel een historische nederlaag bezorgd. Duitsland stevent af op een regering met drie partijen, een vrijwel ongekend verschijnsel bij onze Oosterburen.

De SDP, vergelijkbaar met onze PvdA, won stevig en Die Grüne deden het niet zo goed als verwacht, maar toch heel behoorlijk. De liberale FDP, de Duitse versie van onze VVD, is klein maar vrijwel onmisbaar om een meerderheidsregering te vormen. En dus is FDP leider Christian Lindner (42) de ‘Kingmaker’; hij kan zowel over rechts, met de CDU, als over links, met de SPD.

Gaat de stoplicht-coalitie wiet legaliseren?

Een paar dagen voor de verkiezingen, vroeg een journalist van de Augsburger Allgemeine aan Lindner wat hij makkelijker voor elkaar zou krijgen in een regering met de SPD en Die Grüne, dan met de conservatieve CDU. Zijn antwoord: de legalisering van cannabis. Die uitspraak haalde de internationale pers en deed bij cannabisactivisten de hoop op een doorbraak opbloeien.

En ze hebben een bijzondere bondgenoot: Andreas Müller, een jeugdrechter uit Bernau. Müller heeft zijn eigen hashtag, #RichterMüller, en is regelmatig trending topic op Twitter. Hij is namelijk voluit voorstander van legalisering en treedt regelmatig op bij grote landelijke media. SDP-leider Olaf Scholz vertelde vorige maand bij tv-zender ARD dat hij altijd sceptisch is geweest over legalisering, maar dat hij zich heeft laten overtuigen door de jeugdorganisatie van de SPD. En voor Die Grüne is legalisering een no brainer.

Een cover van het weekblad Der Spiegel uit 1994 (!) toen buurland Nederland ook al werd afgeschilderd als een goddeloos drugsparadijs…

Het laatste nieuws uit Duitsland: Lindner heeft gezegd dat een stoplicht-coalitie waarschijnlijk de cannabiswet zal liberaliseren, maar dat hij geen voorstander is van ‘de Nederlandse route’. Wat Lindner betreft wordt de wiet straks niet in coffeeshops verkocht, maar bij de apotheek. Waarop een slimme Twitteraar reageerde: coffeeshops controleren je leeftijd bij binnenkomst, bij apotheken kan elk kind zo binnen lopen, waarom is dat beter?

MediaMarkt en spoorwegen haken grappend in op legale wiet

Hoe mainstream het debat over legalisering van cannabis is geworden laten twee tweets zien, van Deutsche Bahn Cargo en het Duitse MediaMarkt account.

Op 12 oktober tweette de transporttak van de eerbiedwaardige Duitse spoorwegen: ‘Wir wollen uns ja nicht in die Diskussion um die Legalisierung von Cannabis einmischen, aber wir nehmen ja gerne mal einen großen Zug’. Oftewel: we willen ons niet mengen in de discussie over legalisering van cannabis, maar we nemen graag een grote trein. Let wel: Zug betekent zowel trein als trek of hijs van een sigaret of joint. Voeljum?

Ook MediaMarkt haakte lekker in. Op een vraag van een Twitteraar of ze kweekmaterialen en vaporizers gaan verkopen, was de reactie, verwijzend naar legalisering: Als het zover is, staan we jullie natuurlijk meteen met slimme producten terzijde! Zulke tweets heb ik nooit van onze NS of Mediamarkt gezien, maar dat kan aan mij liggen.

De fijnzinnige cover van Der Spiegel deze week, waarin Nederland als een narcostaat wordt afgeschilderd, die uiteraard begonnen is met het liberale denken over cannabis…

Rechts-conservatief opinieblad voelt de bui ook al hangen

Het zou wel eens een goed teken kunnen zijn dat het rechts-conservatieve weekblad Der Spiegel deze week een groot coververhaal over “Mafiaparadijs Nederland” publiceerde, inclusief cliché cartoon van Frau Antje met een joint. Een bewijs dat men ook in conservatieve kring ziet dat het cannabisverbod nu echt wankelt. Die cartoon lijkt trouwens als twee druppels water op een Frau Antje-aan-de drugs cartoon uit 1994, ook van Der Spiegel. Lekker origineel.

Het zijn hoe dan ook spannende tijden bij onze Oosterburen. Bij alle positieve berichten denk ik aan veteranen als Georg Wurth, Micha Knodt en Steffen Geyer, mannen die zich al decennia inzetten voor de plant. Ik wil niet te vroeg juichen, maar zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen: Es bewegt sich was. 

[openingsbeeld: Creative Family/Shutterstock]
(advertentie)