(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel ik al bijna 35 jaar joints rook, vroeg ik me pas kort geleden voor het eerst af waarom joints eigenlijk kegelvormig zijn en niet recht, zoals sigaretten en sigaren. Toen ik die vraag aan mijn High Tea Potcast co-host Rens stelde, werd de kwestie er alleen maar interessanter – en raadselachtiger – op. 

Waarom zijn er geen kegelvormige sigaretten eigenlijk?

Want, zei Rens, de tabaksindustrie is een miljardenbranche, met ruim voldoende geld voor onderzoek en innovatie. Als kegelvormige sigaren en sigaretten beter zouden werken, bijvoorbeeld door een betere luchtstroom of verbranding, dan zouden ze zeker die vorm hebben. Dat klinkt plausibel. Maar het verklaart niet waarom heel veel cannabisconsumenten wereldwijd de voorkeur geven aan kegelvormige, taps toelopende jonko’s.

Er is namelijk wel een reden te bedenken waarom de tabaksindustrie kiest voor rechte sigaretten en sigaren; die zijn veel makkelijker – en dus goedkoper – te verpakken. Je hoeft je maar een pakje sigaretten en een verpakking voorgedraaide, kegelvormige joints voor te stellen. Joints verpakken is ingewikkelder en kost meer verpakkingsmateriaal en meer ruimte bij transport en opslag. Recht is efficiënt.

Wat krom is praat je niet snel recht, maar hoe het nou precies zit met die kegelvormige joints vs rechte jonko’s…

Kijk uit, Oom Agent!

Mijn eigen theorie draait om de illegaliteit van cannabis. Overal waar het roken van een joint verboden is – dus op de meeste plaatsen ter wereld – kan het elk moment gebeuren dat je die joint weg moet gooien. Omdat er een agent langs loopt of rijdt, bijvoorbeeld. Door de kegelvorm consumeer je met de eerste trekken de grootste hoeveelheid cannabis. Als je de joint onverhoopt weg moet gooien, dan zit er in het laatste stukje relatief weinig wiet.

Maar ja, heel overtuigend vind ik deze theorie zelf ook niet, dus ik besloot de hulp van Twitter in te roepen. De VOC Twitter account heeft ruim achtduizend volgers, verspreid over de hele planeet en die bezitten samen heel veel kennis over de plant en de cannabiscultuur. Voor maximaal bereik stelde ik de vraag in het Engels en plaatste ik er twee foto’s bij: van kegelvormige joints en van een paar -kaarsrechte- sigaretten en sigaren.

‘Economie, geen mode’

Er werden antwoorden getweet door cannabisten uit België, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Canada en Japan. Sahara Jack gaf de best onderbouwde verklaring: ‘In het begin wil je grotere hijsen (hits), als het vuur verder van je lippen is (koelere rook). Naarmate het vuur dichterbij komt, wil je kleinere, zwakkere hijsjes. Daarnaast heb je de olie die zich ophoopt bij het uiteinde, van eerdere inhalaties, die vlam kan vatten.’

Matt Hudson, woonachtig nabij Toronto in Canada, gaf een historische verklaring, die aansluit bij mijn illegaliteit-theorie: ‘Vroeger bewaarden mensen de peuken (roaches) en gebruikten ze geen filtertips, dus was een kegelvorm de beste manier. Persoonlijk rol ik mijn joints recht en ze branden ook recht.’

Ook Ped Clarke uit het Ierse Dublin zoekt het in die richting: ‘Joints zijn kegelvormig om verspilling van materiaal te voorkomen. Vroeger werden peuken (roaches) algemeen gebruikt; de laatste paar centimeter van de joint was de roach, met een kleinere diameter en dus minder  verspilling. Economie, geen mode.’

Draaien en inhaleren

Andere redenen die werden genoemd: de kegelvorm zou de luchtstroom verbeteren en een taps toelopende joint zou makkelijker te draaien zijn. Steve Verberckmoes uit Antwerpen laat weten: ‘De sigaretten die ik rol hebben ook een conische vorm.’

The Dukes of Dank uit Gent denkt dat je met sigaarvormige, dikke joints de longen uit je lijf zou hoesten: ‘Een kleinere filter zorgt er voor dat je minder rook inhaleert. Bovendien ben ik een Belg en Belgen houden van hun frietzakken.’ Dat laatste wil ik niet ontkennen, maar mijn eigen ervaring met dikke, pure joints en puur-pijpjes is dat de manier van inhaleren bepaalt of je moet hoesten of niet. Kleine, trage trekjes minimaliseren de kans op hoestbuien.

Ook nog genoemd, door een Franse VOC-volger: ‘Met een kleine filter kun je er meer wiet in stoppen als je kegelvormig draait.’ Hans Lamberti uit Hamburg gebruikt überhaupt geen vloei. ‘Ik rook puur uit een klein pijpje met een actieve carbonfilter. Beter voor je gezondheid om geen papier en/of tabak te roken.’ Dat is natuurlijk zo. Nog meer harm reduction bereik je door een verdamper te gebruiken of cannabis te eten in de vorm van edibles.

Overblijfsel uit vroegere tijden?

Alles goed en wel, hét antwoord op mijn vraag heb ik nog steeds niet. Maar toen viel me ineens iets in. Wie al net zo lang van cannabis geniet als ik, weet dat we vroeger joints draaiden door twee gewone, kleine vloeitjes aan elkaar te plakken. Het eerste vloeitje legde je gewoon horizontaal neer, daar kwam de filter in te liggen, gemaakt van een stuk van je vloeipakje, strippenkaart enz. Het tweede vloeitje plakte je er verticaal aan vast, zodat je aan het uiteinde van de joint een flinke kop kreeg. Voilà, een mooie frietzak, kegelvormig.

Zou dat dan de definitieve verklaring zijn? Plakten Amerikaanse en Canadese blowers, voor de opmars van de king size vloei, ook twee vloeitjes aan elkaar om een joint te maken? Ik blijf nog even onderzoek doen…

[openingsfoto:  Canna Obscura/Shuttertock]
(advertentie)