(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het moet zo’n beetje zijn enige dagelijkse activiteit zijn geweest: het uitschrijven van een officieel recept voor medicinale cannabis aan zijn patiënten. Anders kunnen wij – en de rechter in de Amerikaanse staat Michigan met ons – niet verklaren hoe Dr. Vernon Proctor het geflikt heeft om bijna 22-duizend wietrecepten af te tikken binnen het tijdsbestek van precies 1 jaar!

Voorlopig is de dokter uitgeschreven

Ook in hoger beroep oordeelt de rechter in Michigan dat Dokter Groen Dr. Proctor voorlopig twee jaar lang helemaal geen enkel recept meer mag uitschrijven. Zolang duurt zijn schorsing  namelijk, uitgesproken wegens de onvoorstelbare aantallen cannabisrecepten die uit zijn artsenpen vloeiden in zijn kantoor in Baldwin.

Voor je als patiënt in Michigan een ‘state card’ krijgt waarmee je in medical marijuana dispensaries je cannabis medicatie kunt kopen, moet je goedkeuring van een arts op zak hebben. Tijdens de hoorzitting afgelopen week verklaarde een deskundige dat het voor Dr. Proctor ‘onmogelijk moet zijn geweest om de noodzakelijke stappen te nemen om fatsoenlijk onderzoek te doen voor zoveel patiënten – ongeveer 60 patiënten per dag en dat 7 dagen per week’.

21.708 recepten voor medicinale cannabis in 1 jaar

Dat lijkt ons ook een behoorlijke fysieke en mentale uitdaging inderdaad. Volgens de Board of Medicine – die deze enorme plantenvriend ter verantwoording riep – schreef Dr. Proctor tussen 9 juni 2015 en 8 juni 2016 zeggen en schrijven 21.708 recepten voor medicinale cannabis uit.

Ter vergelijking en om je een goed idee te geven van hoeveel dat er zijn; in Nederland zijn in de eerste zes maanden van dit jaar in totaal – dus door alle artsen in heel het land – 20.000 wietrecepten uitgeschreven.

LEES OOKOpnieuw minder legale medicinale cannabis verstrekt in Nederland

Dr. Proctor schreef in zijn eentje meer cannabisrecepten uit dan dat er in heel Nederland in de eerste helft van 2021 zijn uitgeschreven… [foto: visivastudio/Shutterstock]

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat het Michigan Bureau of Professional Licensing Medical Marijuana verantwoordelijk is voor het verifiëren van mediwiet certificaten voor patiënten, maar dat noch de dokter zelf noch zijn personeel in staat bleek om desgevraagd met namen en geboortedatums van patiënten op de proppen te komen. Iets waarvoor de wietarts al in september 2018 voor het eerst op het matje moest komen bij het Board of Medicine Disciplinary Subcommittee.

‘Gebrek aan moreel kompas’

Uiteindelijk, na meer dan twee jaar gerechtelijk soebatten, vindt de rechtbank de claim van Proctor dat hij elke dag naar 5 ziekenhuizen ging die ieder 20 tot 50 patiënten voor hem hadden en dat hij ‘zeven dagen per week 12 tot 14 uur werkte’ niet geloofwaardig.

‘De rechter is van mening dat de beklaagde een gebrek toont aan goed moreel karakter vanwege het uitschrijven van een hoog volume certificaten – wat een gebrek aan openheid en rechtvaardigheid laat zien, evenals een gebrek aan eerlijkheid ten opzichte van zijn patiënten.’ Aldus het vonnis.

Het verweer van de THC-dokter in Michigan beperkte zich tot het verhaal dat ie nou eenmaal 24/7 keihard werkte én dat hij zelf toch echt dacht dat het totaal aantal door hem goedgekeurde cannabis recepten eerder duizend bedroeg dan 22-duizend…

[openingsbeeld: Piggybank studio/Shutterstock]
(advertenties)