(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Officieel, dat wil zeggen op federaal niveau, is cannabis in de Verenigde Staten nog steeds een verboden drug in de allerzwaarste categorie van de wet. Maar dat kan niet verhinderen dat het er in de 50 individuele staten al vaak heel anders aan toegaat. Wat heet; cannabis is inmiddels het vijfde landbouwgewas qua economische waarde! Dat blijkt uit het eerste Cannabis Harvest Report ooit, van de website Leafly.

Eerste cannabis oogstrapport in VS

Leafly is een soort Gouden Gids voor cannabismensen, met enorm veel informatie over strains, in welke dispensary in jouw buurt je die kunt kopen en reviews van consumenten en/of thuiskwekers. Voor het eerst heeft het bedrijf nu ook onderzoek gedaan naar de productiecijfers van legale cannabis in 11 Amerikaanse staten waar zowel medicinale als recreatieve wiet legaal zijn.

De uitkomsten van deze omvangrijke research zijn dus gepubliceerd in het eerste rapport ooit dat de waarde van wiet centraal heeft staan: het Cannabis Harvest Report. In de genoemde elf staten zijn liefst 13.042 wietkwekende bedrijven actief, die gezamenlijk 2.278 metrische tonnen wiet produceren. In kilo’s betekent dit per jaar:

2.278.000 kilo legale wiet

Indrukwekkende wietcijfers

Leafly geeft ons nog wat prikkelende vergelijkende voorbeelden van deze enorme hoeveelheid cannabis. De oogst staat bijvoorbeeld gelijk aan 57 Olympische zwembaden vol wiet, of meer dan 11.000 vuilniswagens vol die goed zijn voor een file van 58 kilometer lang. Van deze jaarlijkse berg legale wiet kan je desgewenst meer dan twee miljard joints draaien!

Indrukwekkend allemaal, maar zoals altijd draait het in de VS vaak om geld. Ook het geldbedrag dat de legale cannabisproductie in 11 staten waard is, mag er zijn:

6.175.000.000 dollar (5,34 miljard euro)

Cannabis heerst als landbouwgewas

Tja, dat gaat dus wel hard daar in Amerika met die wiet. Volgens het Leafly-rapport zijn er in heel de VS nu nog maar 4 gewassen die in waarde de cannabis overstijgen: mais, sojabonen, hooi/stro en graan. En hoewel dus nog illegaal op federaal niveau, is wiet al het nummer 1 landbouwgewas in Alaska, Colorado, Massachusetts, Nevada en Oregon. Nergens in de elf onderzochte staten is de positie trouwens lager dan nummer 5.

Colorado profiteert nog steeds van het feit dat het ooit in 2014 als eerste begon met legale funwiet, want met 657.000 kilo per jaar aan legale wietoogst voert deze dunbevolkte staat de ranglijst aan. Dus nog voor Californië (514 ton) waar zes keer zoveel mensen wonen.

Overigens wil Leafly met dit eerste oogstrapport ook de politiek aanmanen om de wiettelers als ‘echte boeren’ te gaan zien en te behandelen. Bijvoorbeeld door normaal bankieren en verzekeren in de sector mogelijk te maken, en zeker ook de enorme administratieve/juridische regeldruk in deze sector te verminderen. En dus ook snel dat achterlijke federale cannabisverbod uit de wet halen!

[openingsbeeld: Sangoiri/Shutterstock]
(advertenties)