(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Beginnende kwekers kiezen vanwege het kweekgemak vaak voor aarde. Maar er zijn meer kweekmediums als aarde en ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Ze zijn er in ieder geval niet voor niets, laten we eens kijken wat de opties zijn bij het kiezen van een geschikt medium. Medium is een ander woord voor het spul waar een plant met haar wortels in staat. In de natuur is dat voor wietplanten dus gewoon aarde. Bij de binnenteelt van cannabis (en vele andere gewassen) kun je echter ook kiezen voor iets anders als aarde. We laten de meestgebruikte mediums de revue passeren en zullen je op de hoogte brengen van hun verschillende voor- en nadelen. We beginnen met aarde.

soilAarde, lekker makkelijk!

Aarde is puur natuur, bevat meestal al enige voedingsstoffen en door de bufferende werking leidt een fout, bijvoorbeeld iets te veel voeding, niet altijd direct tot problemen. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Let’s check it out.

Als je gaat kweken is het belangrijk dat de plant in goede grond staat waarin voedingsstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Je kan potgrond uit het tuincentrum gebruiken, maar dit is meestal maar van een slechte kwaliteit. Een speciaalzaak heeft wel de juiste aarde en aardemengsels. De kwaliteit van een aardemengsel wordt bepaald door de combinatie van een goede structuur en de juiste voedings- en pH-waarde. Wietplanten houden van een luchtige structuur. Het zorgt voor een goede afwatering en zuurstof bij de wortels.

Een aardemengsel bestaat in de basis uit potgrond, meststoffen (van vleermuizenpoep tot runderkak) en een structuurverbeteraar zoals bijvoorbeeld perliet. Kweekwinkels verkopen aarde met de ideale verhoudingen voor onze planten, maar je kan ook zelf gaan mixen. 

Voor- en nadelen
+ Biologisch natuurproduct
+ Bufferende werking
+ Kan voorbemest worden
+ Betere smaak (volgens sommigen)
+ Voordelig
– Gevoeliger voor ongedierte
– Lastiger door te spoelen
– Zwaar

DSC02545Steenwol, alles onder controle!

Steenwol is bij toeval ontdekt toen Amerikaanse wetenschappers nabij een vulkaan op Hawaii witte slierten aantroffen in bomen. Volgens de lokale bevolking ging het om de haren van een god die in de vulkaan woonde. Uit onderzoek bleek dat het om afgekoeld vulkaansteen ging dat door de wind uit elkaar was geblazen. Rond 1850 lukte het om deze vulkanische steenwol in een fabriek na te maken waarna het werd gebruikt als warmte-, geluid en brandisolatie. Begin jaren ’70 is de tuinbouw met steenwol gaan experimenteren. Vanaf dat moment groeide het uit tot een van de meest gebruikte mediums in de kweeksector.

Steenwol is er in vele soorten en maten. Alle gewassen hebben een verschillende wortelstructuur en daarom zijn er verschillende soorten steenwol op de markt. De zachte soorten nemen heel veel water op, maar daar houden de wortels van een cannabisplant niet van. Als het materiaal te hard is, moet de plant harder werken om wortels aan te maken en dat is zonde van de energie. Kortom, het mag dus niet te zacht, maar ook niet te hard. Uiteraard verkopen kweekwinkels de ideale steenwol voor onze planten. Het assortiment bestaat onder meer uit kiempluggen, slabs (matten) en vlokken van steenwol. Koop je steenwol in ieder geval nooit in de bouwmarkt!

Voor- en nadelen
+ Groot watervasthoudend vermogen
+ Bevat veel lucht
+ Licht van gewicht en Herbruikbaar
+ Optimale controle van voedingsstoffen
+ Minder gevoelig voor ongedierte
– Te hoge pH-waarde (dient afgezuurd te worden)
– Geen bufferende werking
– Meer kweekervaring vereist
– Duurder in aanschaf
– Lichtdoorlatend
– Gevoeliger voor algengroei

Canna_Coco_Roots_after_7_daysKokosvezels, de gulden middenweg

Kokosvezels worden al eeuwen lang gebruikt als grondstof voor touw en als voering voor matrassen en stoelen. De vezels uit de buitenste schil van een kokosnoot worden halverwege de 19e eeuw voor het eerst als groeimedium gebruikt. Maar omdat er toen onvoldoende kennis was, ontstonden er veel problemen waardoor kokos niet doorbrak als groeimedium. Die doorbraak kwam er uiteindelijk wel, een eeuw later.

Voor- en nadelen
+ Biologisch natuurproduct
+ Betere smaak (volgens sommigen)
+ Semi bufferende werking
+ Kan voorbemest worden
+ Licht, luchtig medium
+ Goede controle van voedingsstoffen
– Droogt snel uit
– Gevoeliger voor de Rouwvarenmug

2eqf03tKleikorrels, lekker veelzijdig

Deze korrels zie je vaak in grote plantenbakken in bedrijfspanden of hotels. Het betreft gekookte kleikorrels die door de hoge kooktemperatuur poreus zijn geworden. Door hun structuur en vorm houden ze goed zuurstof en water vast en ze zijn pH-neutraal. De korrels zijn er in allerlei maten en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan je de korrels gebruiken om een aardemengsel luchtiger te maken voor een betere afwatering en zodat er meer zuurstof bij de wortels komt.

Maar een volledige hydrokweek kan ook. De planten staan dan in een pot met korrels en de wortels hangen in een bak met water. Het is ook mogelijk om de wortels volledig in korrels te zetten. Met een pomp wordt dan water met voeding naar de korrels gepompt.

Voor- en nadelen
+ Veelzijdig
+ Herbruikbaar
+ Optimale controle van voedingsstoffen
+ Groot watervasthoudend vermogen
+ Luchtig
– Geen bufferende werking
– Minder steun aan de wortels

(advertenties)