- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
NL studie: langere dagen vergroot cannabis oogsten tot 20%!
Goed nieuws voor kwekers! Gezamenlijk onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) en Signify (voorheen Philips Lighting) heeft namelijk een ‘lichtrecept’ opgeleverd waarmee kwekers meer wiet kunnen oogsten. De daglengte tijdelijk en op een specifiek moment in de bloeifase van 12 naar maximaal 18 uur verlengen kan tot 20% meer oogst opleveren.
Door je kweeklampen in de bloeifase tijdelijk niet 12 maar maximaal 18 uur te laten branden kun je volgens het lopende onderzoek tot 20% meer wiet oogsten. Wacht echter nog even met het aanpassen van je schakelklok want timing is cruciaal, en verschilt per wietsoort.
Timing cruciaal
Kwekers weten dat wietplanten dagelijks minimaal 10 uur duisternis nodig hebben om tot bloei te komen. Geef je ze langere dagen en dus kortere nachten, dan zullen ze niet in bloei komen. Wietplanten die al in bloei staan kunnen door de langere lichtperiode ook weer terug in de groeifase schieten. Tijdelijk langere dagen kunnen de opbrengsten echter verhogen, zegt Dr. Céline Nicole, senior plantenspecialist bij Signify.
“We hebben een gepatenteerd en baanbrekend lichtrecept ontwikkeld waarmee we de dagen veilig kunnen verlengen, zonder de bloeifase te onderbreken. Om dit succesvol te doen is het heel belangrijk dat de dagen op het juiste moment verlengd worden.” Verleng je de dagen op het juiste moment en niet te lang, dan kunnen kwekers meer wiet oogsten.
Het gepatenteerde lichtrecept is het resultaat van jarenlang onderzoek door WUR en Signify, dat wordt uitgevoerd in Wageningen. Daar experimenteren ze echter niet alleen met de lengte van de dagen en nachten voor wietplanten, maar ook met verschillende lichtsterktes en spectrums. Omdat het onderzoek wordt gedaan voor medicinale cannabis, zijn homogeniteit aan cannabinoïden en uniformiteit van de oogst belangrijke speerpunten.
Onderzoeksleider professor Leo Marcelis vindt het fascinerend om te zien hoe wietplanten op verschillende aspecten van licht reageren. De optimale daglengte, intensiteit, spectrum, richting en de interactie met andere kweekfactoren zullen tastbare voordelen voor kwekers opleveren. Dr. Céline Nicole voegt daaraan toe dat de nieuwe strategie in feite dezelfde resultaten oplevert als een krachtiger kweeklamp. “In de praktijk levert de langere lichtperiode van 12 tot 18 uur met onze lamp van 1000 µmol/m2/s, hetzelfde als een gangbare bloeifase met een lamp van 1500 µmol/m2/s. Kwekers kunnen met ons recept dus ook veel besparen op hun kweeklampen zelf.”
Geheim lichtrecept
Helaas is het specifieke lichtrecept van WUR en Signify gepatenteerd en dus geheim voor normale kwekers zoals wij. De onderzoekers zijn er echter wel van overtuigd dat het zal helpen om een constant niveau van cannabinoïden te bereiken. Het specifieke lichtspectrum is hierbij ook van groot belang omdat specifieke kleuren in het spectrum de potentie van cannabis beïnvloeden. Dit is essentieel voor medicinale wiet, en volgens Dr. Céline Nicole kunnen sommige lichtkleuren de sterkte van cannabis binnen een bepaald bereik waarborgen.
Ook langer bijlichten voor een hogere opbrengst?
Zoals gezegd houden ze het specifieke lichtrecept voor 20% meer wiet geheim. Dr. Céline Nicole geeft echter wel aan dat kwekers de nieuwe inzichten meteen bij aanvang van een nieuwe kweek kunnen toepassen. “Een van de consequenties van de langere dagen, is dat ook de andere factoren moeten worden aangepast. Zaken zoals het klimaat, de bewatering en voeding moeten ook aan het nieuwe lichtschema worden aangepast. Zolang je dat doet zul je ook de gewenste resultaten zien.”
De laatste experimenten van dit onderzoek zullen in de herfst van dit jaar worden uitgevoerd, waarna Signify meer informatie over de uitkomst van het onderzoek zal vrijgeven. Als wij echter zelf met langere dagen zouden experimenteren, dan zouden we daar pas mee beginnen nadat de planten echt in bloei staan. Vervolgens duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat een wietplant die bloeit door een 18/6 lichtschema weer terug in de groei schiet, dus daar zouden we zeker niet langer dan twee weken mee doorgaan. En de vraag is misschien ook, verleng je hiermee ook niet gewoon de bloeifase (en is de winst per Watt dus niet echt beter)?