(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De oorlog in Oekraïne is aanleiding voor energiemaatschappijen om hun prijzen met duizelingwekkende percentages te verhogen. Niet alleen gas maar ook stroom wordt fors duurder, en zal ook het prijskaartje van je kleine binnenkweek voor eigen gebruik doen opdrijven. We geven je daarom 8 tips om energie te besparen op je binnenkweek. 

Je ontkomt niet aan de stijgende energieprijzen maar je kunt het stroomverbruik van je binnenkweek gelukkig wél op verschillende manieren beperken. Zelf kweken blijft namelijk de enige manier om zeker te weten dat je wiet ook schoon is, en vrij van bestrijdingsmiddelen of andere vervuilingen. Daarnaast wordt wiet in de coffeeshop waarschijnlijk ook duurder door de hoge energieprijzen. Besparen dus; we geven je 8 tips in willekeurige volgorde.

Tip #1: kies een lucratieve wietsoort

De specifieke wietsoort die je kweekt heeft een grote invloed op de uiteindelijke opbrengst. Kies in tijden van schaarste daarom voor een wietsoort die bekend staat om grote opbrengst, want die leveren nu eenmaal het meeste wiet per Watt. Let daarbij niet alleen op het voorspelde oogstgewicht per vierkante meter maar kijk ook naar de bloeifase. Hoe eerder je kweekronde immers klaar is, hoe minder stroom hij verbruikt.

Een lucratieve wietsoort als Big Bud levert meer wiet per Watt! Foto: Scott Prokop, Shutterstock

Tip #2: overweeg een efficiëntere kweeklamp

Je kweeklamp is met voorsprong de grootste energieslurper van je kweek die je niet kunt missen. Tegelijkertijd is licht ook de grootste bepalende factor voor wat betreft de mogelijke opbrengst van je kweek. Kwekers die hun opbrengsten eerlijk met elkaar willen vergelijken, doen dat dan ook niet voor niets in het aantal grammen per Watt aan kweeklicht. Hoe efficiënter de kweeklamp met andere woorden, hoe meer wiet je kunt oogsten voor je stroom.

De meest efficiënte kweeklampen zijn tegenwoordig de zogenaamde full spectrum LED kweeklampen. HPS lampen produceren naast licht namelijk ook een hoop warmte, en CFL (spaarlampen) zijn niet krachtig genoeg voor een gemiddelde kweektent. Er zitten echter ook grote verschillen tussen LED kweeklampen, maar de meeste fabrikanten vermelden wel de efficiëntie in µmol/J. Dit is de waarde in micromol per Joule aan energie. Een moderne en efficiënte LED heeft een waarde tussen de 2,5 tot 3 µmol/J. Staar je er niet blind op want er zijn meer verschillen, maar gebruik het als richtlijn bij het kiezen voor een energiezuiniger kweeklamp.

High-end LED’s leveren meer licht, en dus meer wiet op. Foto: SANlight

Tip #3: Sea Of Green

Hoe korter je kweekcyclus, hoe minder stroom je uiteindelijk verbruikt. Kort bloeiende wietsoorten besparen dus stroom, maar je kunt de groeifase ook inkorten door een zogeheten Sea Of Green te kweken. Dat is een kweekmethode waarbij je veel kleine wietplanten kweekt, in plaats van weinig groten. Het nadeel is dat je meer wietplanten nodig hebt (en dus boven de gedoogde 5 uitkomt) maar ze zijn wel veel sneller klaar. Lees hier hoe je een kleine Sea Of Green voor eigen gebruik aanlegt.

Een Sea Of Green zorgt het voor een supersnelle en dus efficiënte kweekcyclus.

Tip #4: overweeg zonnepanelen

Het is ontzettend oneerlijk en tegenstrijdig maar terwijl de energieprijzen stijgen, daalt de vergoeding die je krijgt als je energie aan het netwerk terug levert. Beter gebruik je je zelf opgewekte stroom dus voor je wietplanten, want dan ‘bespaar’ je immers de nieuwe hoge prijs per kilowattuur.

Elke zelf opgewekte Watt is tegenwoordig ka$$a! Foto: Slavun, Shutterstock

Tip #5: go hydro!

Een manier om niet alleen op stroom te besparen maar die je ook nog eens meer wiet oplevert is door over te stappen op een hydrologische kweek. Wietplanten groeien in een hydrosysteem namelijk veel sneller en leveren ook aanzienlijk meer wiet op. Je kweek duurt dus korter (het kan ongeveer twee weken per ronde schelen) maar levert ook nog eens meer op. Er zijn genoeg hydrosystemen voor kleine kwekers, en het vraagt ook nog eens minder onderhoud. En oh ja, minerale plantenvoeding voor hydrokwekers is doorgaans ook goedkoper dan biologische plantenvoeding.

Wietplanten groeien sneller in hydro, en leveren meer op!

Tip #6: recycle je warmte

Zelfs de meest efficiënte LED kweeklampen produceren naast licht ook de nodige warmte. Dit is zeker in de winter ook nodig om je wietplanten op temperatuur te houden, maar het is zonde om die warmte na gebruik dan maar weg te gooien. Oftewel; bespaar op je gasrekening door de warme gebruikte lucht uit je kweektent binnenshuis af te voeren. Zorg uiteraard wel voor een goed werkend koolstoffilter, anders ruikt je warme huisje ook naar wiet.

Recycle gebruikte lucht en zit er knus bij van de winter. Foto: thekopmylife, Shutterstock

Tip #7: zet je lamp in de sweet spot

Een besparende tip die je helemaal niets kost, maar direct meer wiet oplevert, is om je kweeklamp op de juiste hoogte te hangen. Op deze hoogte (en die verschilt per lamp) groeien je toppen namelijk in de sweet spot, waar het licht het meest intens is. Zoek dus even uit op welke hoogte jouw lamp de beste prestaties oplevert, en zorg ervoor dat al je toppen op die afstand tot je kweeklamp groeien. Dit vereist wel een egaal bladerdek, maar dat kun je met de nodige training (of een Sea Of Green) voor elkaar krijgen.

Tip #8: reflecteer!

Elke lichtstraal die niet op je planten valt is een gemiste kans. In een kleine kweekruimte voor eigen gebruik heb je echter altijd te maken met licht dat op de wanden schijnt. Om ook van dit licht nog zoveel mogelijk te profiteren, doe je er goed aan om de wanden van je kweekruimte van een reflecterende laag te voorzien. Een mat-witte wand reflecteert redelijk goed maar veel beter is een speciale reflectiefolie of daarvoor bestemde reflecterende panelen.

Laat geen lichtstraal verloren gaan met reflecterende panelen.

[Openingsbeeld: cigdem, Shutterstock]
(advertenties)