(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)
Een egaal bladerdek

Het licht in een kweekruimte binnenshuis is schaars en kostbaar, en daar wil je dus optimaal gebruik van maken. Dat doe je met een egaal bladerdek, oftewel door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk toppen in de sweet spot, op precies de juiste afstand van de lamp groeien.

Wanneer je zowel hoge als lage planten in een kweekruimte hebt staan, zorgen de hoge exemplaren ervoor dat je kweeklamp onnodig hoog moet hangen. Bij gevolg kunnen de korte wietplanten niet optimaal van het licht genieten. Als de toppen van alle planten daarentegen op min of meer dezelfde hoogte groeien, kunnen ze allemaal optimaal gebruik maken van het aanwezige licht, en groeien ze elkaar niet in de weg.

Egaal bladerdek

Wanneer je een binnentuin begint met stekken, kan het gelijkmatig laten opgroeien van je stekken al voldoende zijn om voor een egaal bladerdek te zorgen. Alleen start niet iedereen met stekjes en kweekt niet iedereen alleen maar dezelfde soort wiet. Variatie is lekker, dus hoe zorg je voor een gelijkmatig opgroeiend bladerdek wanneer je een tent vol sativa’s en indica’s door elkaar wil kweken?

Stekken zijn genetisch gelijk, en groeien daardoor makkelijker gelijkmatig op. Foto: Xela Person, Shutterstock

Verschillende wietsoorten in één kweekkast

Om met verschillende soorten een egaal bladerdek te kweken, moet je weten welke planten hoog worden, en welke compact blijven. Je kunt daarvoor naar de website van de aanbieder van de zaden gaan, maar wanneer je echt wil weten hoe een soort groeit, kun je haar het best leren kennen door haar te kweken. Wanneer je weet welke planten de neiging hebben om tegen je plafond te groeien en welke niet, kun je erop anticiperen.

Je start de kweek met de kleintjes, de soorten die niet al te veel strekken. Weet ook hoeveel weken je de planten op 18/6 wil laten groeien en start halverwege deze groeiperiode met de langere dames. Hou rekening met de gewenste groeifase van iedere verschillende soort. Stekken zijn natuurlijk voorspelbaarder dan zaadplanten.

Herpositioneren

Gaandeweg kun je de kleine plantjes een beetje helpen en de groten een beetje afremmen door ze in je kweektent te herpositioneren. Zet de kleintjes recht onder je lamp en schuif de lange slungels een beetje naar de zijkant. Houd ook rekening met de groeispurt, waarin de sneller groeiende dames een hoop kunnen inhalen. Wanneer je planten eenmaal goed en wel in de bloei staan, kun je de lagere planten letterlijk naar het juiste niveau tillen door ze op een ophoging te zetten. Bij de bouwmarkt kun je platen piepschuim kopen van een centimeter of zes dik, ze kosten bijna niks en je kunt ze gemakkelijk op maat snijden en onder je potten stapelen.

Zet lage wietplanten op een verhoging, om de bovenkant even hoog te krijgen.

Skatebaan bladerdek voor HPS

Wanneer je wat planten in verschillende hoogtes hebt, kun je ze ook zo opstellen dat de kleintjes in het midden staan en ze, naarmate je naar de rand van je kweekruimte gaat, steeds groter worden. Met een scrogrek kun je dit ook heel mooi creëren zoals je op de foto hieronder ziet. Het bladerdek lijkt nu een beetje op een skatebaan. Zo maken je planten optimaal gebruik van het HPS-kweeklicht dat in het midden hangt zonder dat er al te veel licht weerkaatst op de zijkanten van je kweekruimte.

Bij LED-kweeklampen is de trend juist zo dat moderne LED’s het licht optimaal over het hele oppervlak verspreiden. Een skatebaan bladerdek maken is dan niet meer nodig.

Skatebaan

Een mooi egaal skatebaantje…

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertenties)