(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
goede wietzaadjes herkennen

Als je zelf een eigen kruising hebt gemaakt of alleen de beste wietzaadjes uit je voorraad wil gebruiken, dan is het goed om te weten hoe je goede wietzaadjes kunt herkennen. Gezonde, kiemkrachtige wietzaadjes kunnen er zeer verschillend uitzien maar er valt toch al een hoop te vertellen aan de hand van de zaadjes zelf. Kortom; zo herken je goede wietzaden. 

Je zou jezelf een hoop tijd en moeite kunnen besparen als je aan wietzaadjes zelf al kon zien wat de opbrengst en kwaliteit van de uiteindelijke wiet was. Helaas geven wietzaadjes die informatie niet van tevoren prijs. Je kunt echter wel veel over de kwaliteit en kiemkracht van wietzaden te weten komen, als je weet waar je op moet letten.

Hoe zien goede wietzaden eruit?

Wietzaadjes kunnen er zeer verschillend uitzien qua kleur, vorm en formaat. Ze kunnen bijvoorbeeld licht en egaal van kleur zijn en zelfs nog een beetje groen, of donkerbruin met een gestreept patroon. Sommige wietsoorten staan bekend om hun kleine zaden, zoals bijvoorbeeld White Widow, terwijl andere strains juist grote wietzaadjes produceren. Maar ook wietzaden van dezelfde soort verschillen onderling, en zijn net als broers en zussen van dezelfde ouders niet allemaal hetzelfde.

Deze diversiteit in zaden maakt het lastig om goede, gezonde en kiemkrachtige wietzaadjes te herkennen. Zelfs de beste wietzaden verschillen, dus kun je onmogelijk zeggen dat goede zaden altijd een bepaald formaat of een bepaalde kleur moeten hebben. Er zijn echter wel kenmerken waar je op kunt letten.

Groene wietzaadjes zijn meestal te vroeg geoogst en vaak onderontwikkeld. Foto: Tracey Walker, Shutterstock

Vorm en formaat

Goede gezonde zaadjes zijn er zogezegd in allerlei formaten. Sommige soorten produceren van nature kleinere zaadjes, die toch gewoon kiemkrachtig zijn. Deze zaadjes zijn gewoon compacter en hebben minder ruimte tussen de schaal en het kiempje in het zaadje. Wat grotere zaadjes kunnen een genetische aanleg hebben om groter te worden, of wat groter geworden zijn door de aanwezigheid van bepaalde mineralen tijdens de rijping.

Het formaat alleen is dus geen duidelijk kenmerk van een gezond of kiemkrachtig zaadje. Wanneer een zaadje duidelijk kleiner is dan andere zaadjes van dezelfde soort, kan dat wel duiden op een onderontwikkeld zaadje. Daarnaast hebben goede wietzaadjes een vergelijkbare ovale vorm, met een puntige kant en een stompe kant. Zaden met een afwijkende vorm kunnen een genetische afwijking hebben, en wietzaden die opvallend plat of misvormd zijn, kiemen mogelijk minder goed en brengen mogelijk ook minder goede planten voort.

Goede wietzaden herken je aan een ovale vorm met een puntige en een stompe kant. Foto: Angela Meuwsen-Sterling, Shutterstock

Let dus op of je zaden een mooie ovale vorm hebben met een duidelijke puntige en een duidelijke stompe kant. Controleer ook of een zaadje niet extreem afwijkt van de rest, en of het zaadje niet misvormd is.

Een gezonde kleur en glans

Goede wietzaden komen niet alleen in verschillende formaten maar ook in verschillende tinten. Ze kunnen licht en donker van kleur zijn, en wel of geen strepen vertonen of een patroon dat lijkt op het schild van een schildpad. De kleur zou echter wel bruin moeten zijn. Dit kan een lichte bruine kleur zijn of een donkere bruine kleur. Kom je echter een wietzaadje tegen met een groene kleur, of een groene verkleuring, dan is dat zaadje waarschijnlijk te vroeg geoogst en onderontwikkeld.

De schaal van een gezond wietzaadje heeft doorgaans ook een mooie glans. Het lijkt alsof het zaadje mooi opgepoetst is door het zadenbedrijf. Slechte wietzaadjes zien er in vergelijking mat en dof uit. Dus als je iets te kiezen hebt, kies dan voor zaden met een gezonde bruine kleur en een mooie glans.

Hoe oud zijn je wietzaden?

Naast uiterlijke kenmerken, zou je ook rekening kunnen houden met de leeftijd van je wietzaadjes. Wietplanten zijn éénjarige planten wat betekent dat ze in de natuur maar een paar maanden hoeven te overleven voor ze weer ontkiemen. Dit is dan ook de ideale leeftijd voor wietzaadjes. De meest kiemkrachtige wietzaadjes zijn niet ouder dan een jaar, maar wietzaadjes kunnen van een paar jaar oud kunnen nog steeds goed kiemen. In dat geval dien je ze wel in het donker, droog en in een koele omgeving zoals een koelkast bewaren.

Goede wietzaden hebben een mooie glans. Foto: Sunshine Seeds, Shutterstock

Soms weet je echter niet hoe oud wietzaadjes precies zijn. In dat geval kun je ze voorzichtig tussen je duim en vinger knijpen om de leeftijd te proberen te voelen. Jonge wietzaadjes zouden sterk en hard moeten aanvoelen en geven niet mee. Wat oudere zaden van een paar jaar kunnen dan een beetje meegeven bij het knijpen, en hele oude zaden kunnen zelfs breken of verkruimelen. Dit heeft te maken met het vocht in het zaadje, en hele oude zaden zijn gewoon te droog geworden om nog goed te laten ontkiemen.

Waar komen je zaadjes vandaan?

Ook belangrijk is de herkomst van je wietzaden. Er bestaan namelijk grote kwaliteitsverschillen tussen de wietzaden van gerenommeerde zadenbanken, en zaadjes die je per toeval in een topje wiet hebt gevonden. Zadenbedrijven spenderen veel aandacht aan de productie van kwaliteitszaden. Ze bewaren ze bij optimale omstandigheden, en hebben de beste exemplaren al voort je uitgezocht. Als het goed is leveren deze zaden voorspelbare resultaten van een beloofde kwaliteit.

Zaden die je in een topje wiet vindt zijn waarschijnlijk van een veel slechtere kwaliteit. Ze komen vaak voort uit hermafrodiete planten, dus hebben een hoger risico om zelf ook hermafrodiet te worden. Buiten dit risico zijn zulke zaden toevallige kruisingen tussen twee willekeurige planten. De resultaten zijn dan ook onvoorspelbaar, en waarschijnlijk middelmatig. Tenzij je een gokje wil wagen, ben je dus altijd het beste af met wietzaden van een gerespecteerd zadenbedrijf.

[Openingsfoto Pablo Trujillo Novoa, Shutterstock]
(advertentie)