(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hydrologisch wiet kweken betekent dat je planten sneller groeien en er aan het einde van je kweek meer te oogsten valt. En terwijl jij nooit meer met aarde sleept en minder tijd aan je planten besteedt, blijven je planten de hele ronde prachtig groen en gezond. Wil je dat ook wel? We helpen je op weg met een complete hydro-startersgids.

Biologisch kweken voelt misschien als een ideaal maar hydrologisch wiet kweken levert je gewoon veel meer op. Qua tijd, geld, opbrengst en energie, en over de kwaliteit van compacte hydrologisch gekweekte toppen heeft ook niemand wat te klagen. Hydrologische plantenvoeding is ook voordeliger dan biologische, en je hoeft ook nooit meer aarde te kopen of weg te gooien.

Nog een voordeel is dat je voor eigen gebruik doorgaans maar één wietplant tegelijk hoeft te kweken om je kweekruimte te vullen, en je dus ver onder het gedoogde aantal van vijf blijft.

Hydrologisch wiet kweken

Hydrokwekers hebben aan één wietplant meer dan genoeg voor eigen gebruik.

Hydrologisch wiet kweken

Waarom kweekt iedereen dan niet hydrologisch, vraag je? Nou, hydrologisch wiet kweken is enigszins technisch en waarschijnlijk schrikt dat mensen af. Daarnaast heeft het – geheel onterecht – een beetje een slechte reputatie, omdat het zo onnatuurlijk lijkt.

De reserveringen die mensen over hydrologisch wiet kweken hebben zijn echter nergens voor nodig. Hydrovoeding is namelijk helemaal niet chemisch of synthetisch of iets dergelijks, maar gewoon natuurlijk. Het zijn exact dezelfde voedingszouten die wietplanten op aarde binnenkrijgen, en die worden ook niet in een laboratorium gemaakt maar gewoon uit de natuur gewonnen. En aangezien een hydrokweek sneller en efficiënter is, is het waarschijnlijk beter voor het milieu ook nog.

Qua techniek valt het hydrokweken ook reuze mee. Je moet de pH-waarde (zuurtegraad) en de EC-waarde (voedingsconcentratie) inderdaad meten en op peil houden, maar dat is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt.

Daarnaast is het ook niet zo dat wietplanten meteen dood gaan als die waarden niet helemaal perfect zijn. Wietplanten groeien hydrologisch prima bij een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,3. Ze overleven het echter ook heus wel een paar dagen als die waarden daarbuiten vallen. Voor de EC-waarde geldt hetzelfde, die hoeft ook niet per se altijd perfect te zijn, en mag best een puntje schommelen.

Hydro-startersgids

Als je voor het eerst wiet gaat kweken dan is het vrij overzichtelijk wat je daarvoor nodig hebt. Een kweektent of kweekkast met afzuiger, koolstoffilter, (zwenk)ventilator en een kweeklamp. Dat is allemaal niet anders als je hydrologisch wiet gaat kweken. Het verschil zit hem in het medium; in plaats van plantenpotten met aarde heb je namelijk een hydrosysteem nodig.

1: Een hydrosysteem kiezen

Er zijn een handvol verschillende hydrosystemen beschikbaar voor de kleine thuiskweker, en daar zul je als beginner een van moeten kiezen. De verschillende systemen die je kunt gebruiken zijn achtereenvolgens druppelsystemen, NFT-systemen (Nutrient Film Technique), DWC-systemen (Deep Water Culture), eb-en-vloed-systemen en aeroponics-hydrosystemen.

Hoe deze systemen precies in elkaar zitten en hoe ze werken, dat lees je in dit artikel. De door thuiskwekers meest gebruikte systemen om hydrologisch wiet mee te kweken zijn DWC-systemen, druppelsystemen en eb-en-vloed systemen.

Het Flow Hydroponics Systeem is te gebruiken als DWC, druppelsysteem en eb- en vloed systeem.

2: Een medium kiezen

Bij druppelsystemen en eb-en-vloed hydrosystemen heb je ook een hydrologisch medium nodig om je wietplanten in te laten groeien. Het DWC-systeem is dan ook het enige hydrosysteem zonder medium, en daardoor waarschijnlijk het meest gebruikt onder thuistelers. Bij dit systeem groeien de wortels van wietplanten gewoon rechtstreeks in het voedingswater. De plant zelf staat dan verankerd in een stekblokje in een netpot met hydrokorrels.

Voor druppelsystemen en eb-en-vloed systemen zijn verschillende hydrologische mediums beschikbaar. Kokos en steenwol worden vaak gebruikt voor druppelsystemen, terwijl hydrokorrels (gebakken kleikorrels) ideaal zijn voor eb-en-vloed systemen. Waarom dit is en wat de voor- en nadelen van verschillende mediums zijn, dat lees je in dit artikel over kweekmediums.

Het medium beïnvloedt daarnaast je kweekmethode. Kokos mag je bijvoorbeeld niet laten uitdrogen, moet voor gebruik gebufferd worden en vraagt extra calcium en magnesium in de voeding. Kleikorrels drogen vrij snel op en moet je daarom vaak bewateren, terwijl je steenwol voor gebruik eerst op de juiste pH-waarde moet brengen. Lees daarom alles over kweken op kokos, steenwol en eb-en-vloed kweken op kleikorrels voor je een keuze voor je medium maakt.

Hydrologisch wiet kweken

Steenwol en kokos lenen zich ook goed voor een hydrokweek in ouderwetse plantenpotten. Kleikorrels zijn geschikter voor eb- en vloedsystemen.

3: De juiste plantenvoeding

We stipten het al even aan, om hydrologisch wiet te kweken heb je de juiste minerale plantenvoeding nodig. Minerale plantenvoeding bevat ongeveer 18 macro en micro elementen die (wiet)planten nodig hebben. Dit zijn  exact dezelfde stoffen die wietplanten op aarde binnenkrijgen. Het verschil is alleen dat het bodemleven in aarde de stoffen vrijmaakt, terwijl ze in minerale voeding al kant en klaar aanwezig zijn.

Minerale voeding is helder van kleur en heeft geen geur. Omdat calcium met andere mineralen (voornamelijk fosfor) reageert, komt minerale basisvoeding in meerdere flessen. Meestal zijn dit twee componenten die je in een 1 op 1 verhouding aan het water toevoegt. Zo heb je dan een twee-componenten groeivoeding en een twee-componenten bloeivoeding nodig. Drie componenten kan ook; de TriPart voeding van Terra Aquatica bestaat bijvoorbeeld uit drie flessen. De mengverhouding bepaalt dan of het voor de groei- of bloeifase is.

Minerale voeding kun je verder enorm lang bewaren, en bevat geen organisch materiaal of vaste deeltjes. Hierdoor kan het ook niet voor verstoppingen van slangen en druppelaars zorgen, wel zo handig!

Hydrologisch wiet kweken

pH-min, minerale plantenvoeding en een pH- en EC-meter.

4: Voedingswaarde en EC-meters

Hoe meer voeding je aan het water toevoegt, hoe hoger natuurlijk ook de voedingswaarde ervan. Deze voedingswaarde kun je in het geval van minerale voeding, meten met een EC-meter. Deze meet niet het aantal deeltjes in het water maar de elektrische geleidbaarheid. Vandaar ook de naam, EC staat namelijk voor Electric Conductivity. Hoe meer mineralen er in het water zitten, hoe beter het geleid.

De aanbevolen voedingsconcentratie vind je doorgaans ook op de flessen van je voeding. Over het algemeen begin je voor een zaailing met een lage EC van ongeveer 1 tot 1,2. Naarmate de planten groter worden kun je de EC-waarde verhogen naar ongeveer 1,6 en in de bloeifase kun je die nog verder opvoeren naar maximaal 2 ongeveer.

In dit artikel lees je alles over de ideale EC-waarde van week tot week, en hoe je perfect op maat voeding kunt geven, met behulp van je EC-meter in een recirculerend systeem of een DWC-systeem.

Een EC-meter meet de elektrische geleidbaarheid van een oplossing. Foto: Donny Ash, Shutterstock

5: pH-waarde, pH-meter en pH-min

Om ervoor te zorgen dat al die mineralen goed kunnen worden opgenomen door wietplanten, moeten ze goed opgelost zijn in het water. Dit gaat alleen als het voedingswater de juiste pH-waarde of zuurtegraad heeft, en die moet dan ook tussen de 5,5 en 6,3 liggen. De ideale pH-waarde voor voedingswater is 5,8 en de pH-waarde meet je met een pH-meter.

Kraanwater heeft in Nederland doorgaans een wat hogere pH-waarde van rond de 7, dus heb je een zuur nodig om de pH-waarde na het toevoegen van de voeding te verlagen. Dit zuur kun je bij alle fabrikanten van plantenvoeding voor cannabis kopen, en heet pH-min. Laat het voedingswater eerst op omgevingstemperatuur komen, en zuur het daarna af met wat pH-min.

Op deze kaart zie je welke mineralen bij welke pH-waarde goed opgenomen kunnen worden.

6: Watertemperatuur en zuurstof

Wietplanten houden van veel zuurstof bij de wortels, en dit is een van de redenen waarom hydrokweken zo goed gaat. Mediums als steenwol, kokos en kleikorrels houden namelijk een ideale verhouding aan lucht en water vast.

Kweek je echter in een DWC-systeem zoals het Flow Hydroponics Systeem uit de Dokter Groen Special hydrokweekkast, dan moeten de wortels alle zuurstof direct uit het voedingswater opnemen. Hiervoor is het belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft, en goed belucht wordt. Bij de juiste temperatuur tussen de 18 en 21 graden kan het water veel zuurstof opnemen, en door het beluchten zorg je ervoor dat het zuurstof door het water opgenomen wordt.

Voor het beluchten hang je simpelweg een op een luchtpomp aangesloten bruissteen in het voedingswater. De wortels nemen de zuurstof vanzelf uit het water op. Ook voor de kweekmediums steenwol, kokos en kleikorrels is het trouwens aan te raden om het voedingswater te beluchten.

Hydrologisch wiet kweken

Een watertemperatuur tussen 18 en 21 graden is ideaal voor hydrokweken.

Dit waren ze; slechts zes belangrijke hoofdstukken in onze hydro-startersgids. Hopelijk waag je de overstap en ga je binnenkort ook hydrologisch je eigen wiet kweken. Het is inderdaad wat technischer, maar omdat elektrische systemen voor de watergift zorgen heb je er in de praktijk veel minder werk aan. Tel daar fantastische oogsten, een razendsnelle groei en altijd gezonde groene wietplanten bij op, en de keus voor hydrologisch wiet kweken is snel gemaakt.

[Openingsfoto: Owlie Productions, Shutterstock]
(advertentie)