(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na maandenlange arbeid in de kweekruimte, mag je dan eindelijk de zoet smakende vruchten ervan plukken maar rookbaar is de wiet nog niet. Het moet eerst nog drogen en wil je ook dat je wiet lekker smaakt, dan zul je het ook nog moeten curen. Alles bij elkaar heb je dus nog minimaal zo’n 3 weken geduld nodig maar een goede nabehandeling maakt wel het verschil!

Wanneer wiet geoogst is zal het nog moeten drogen voor je het überhaupt kunt roken. Dit is de eerste en absoluut noodzakelijke stap na het kweken zelf. Commerciële kwekers willen hun wiet meestal zo snel mogelijk verruilen voor geld. Het komt dan ook wel voor dat hun wiet wat te vroeg geoogst, en daarna even snel gedroogd wordt, zodat het verkoopbaar is.

Het idee is dat de papieren zak het laatste vocht als het ware uit de toppen laat zweten zodat het niet gaat schimmelen wanneer je het daarna in glazen weckpotten stopt om te laten curen

Uitzweten in een papieren zak

De grassmaak van slecht gerijpte wiet is het chlorofyl dat nog steeds in de plantencellen zit. De haastbehandeling heeft de wiet geen goed gedaan, en wie zelf wiet kweekt doet er goed aan om wat geduld uit te oefenen.

Om te beginnen oogst je natuurlijk pas wanneer de wiet ook écht oogstrijp is en geef je het de tijd om goed te kunnen drogen. Daarna begint het cure-proces waarbij je jezelf met behulp van een papieren zak, kunt verzekeren dat je wiet echt goed droog is.

Je kunt de stap met de papieren zak overslaan als je in een droog klimaat hebt kunnen drogen, maar het is een goede methode voor als je bijvoorbeeld buitenwiet in een schuur hebt laten drogen aan het einde van de zomer. Het idee is dat de papieren zak het laatste vocht als het ware uit de toppen laat zweten zodat het niet gaat schimmelen wanneer je het daarna in glazen weckpotten stopt om te laten curen.

papieren zak top

In de papieren zak zal je wiet droog genoeg worden om het verder te kunnen laten rijpen in glazen potten

Drogen doe je bij voorkeur langzaam en in het donker. Ga het proces dus niet versnellen door middel van kachels of ventilators die je op de toppen richt. Je kunt een afzuiger met een koolstoffilter laten draaien zodat je ook bij het drogen geen last hebt van luchtjes. De afzuiger helpt ook om de lucht rond de toppen rustig te verversen.

Langzaam drogen geeft je wiet een betere smaak, maar het moet ook weer niet langer dan drie weken duren, want dan zou het wel eens te vochtig kunnen zijn in je droogruimte. Drogen zou – afhankelijk van de dikte van je toppen – een zo’n 10 tot 15 dagen moeten duren.

Na het drogen gaat de wiet in glazen weckpotten om te curen. Maar als je wiet toch nog niet helemaal goed droog is zou het in de potten kunnen gaan schimmelen. Een paar dagen in papieren zakken verzekert je ervan dat de wiet echt droog genoeg is voor het cure-proces in de glazen potten.

Voor deze methode moet je een aantal ongebleekte papieren zakken op de kop tikken. Misschien kun je ze ritselen bij je lokale groenteboer en anders kun je die leuke dame van de Burger King misschien even lief aankijken. Mocht dat allemaal niet lukken of je oogst gigantisch zijn, dan kun je online altijd nog papieren zakken kopen.

Voor deze methode moet je een aantal ongebleekte papieren zakken op de kop tikken. Misschien kun je ze ritselen bij je lokale groenteboer, en anders kun je die leuke dame van de Burger King misschien even lief aankijken

Stop de toppen in de papieren zakken maar stop de zakken niet zo vol dat je ze niet meer heen en weer zou kunnen schudden. Vouw de zakken aan de bovenkant dicht en open de zakken elke dag even en hussel de toppen dan meteen even voorzichtig door elkaar. Na een dag of drie vier zouden de toppen droog genoeg moeten zijn om te curen. Je kunt dit checken door een takje te buigen. Als het daarbij met een duidelijk hoorbare knak breekt is het goed, als ze buigen zonder te breken dan zijn ze nog niet droog genoeg.

shutterstock_301537904

Pas wanneer de wiet helemaal droog is, kan het in glazen potten gestopt worden om te laten curen. Foto: Teri Virbickis, Shutterstock.com

Curen in weckpotten

Na de papieren zak behandeling kun je de wiet in weckpotten stoppen om te curen. Bij het curen verdeelt het allerlaatste aanwezige vocht zich gelijkmatig door de wiet waardoor een optimaal vochtgehalte ontstaat. Vul de potten tot aan de rand en zet ze op een koele donkere plaats zoals in een kast.

Nu moet je de weckpotten om de dag nog even een kwartiertje open zetten om ze te laten ‘burpen’ (boeren). Als er eventueel toch nog wat teveel vocht in zou zitten dan kan dit tijdens het burpen ontsnappen en zo voorkom je dat het schimmel op je toppen veroorzaakt. Laat de wiet in de weckpotten een week of twee lang om de dag burpen, daarna kun je de wiet gemakkelijk jarenlang in de potten bewaren.

Het is net als met een goede oude wijn, de smaak wordt alleen maar lekkerder. Mocht de wiet trouwens een beetje te droog zijn geworden, dan kun je deze door een sinaasappelschil in de weckpot te stoppen weer wat sappiger maken. Succes met het nabehandelen, je zult zien dat je wiet er stukken beter van wordt en dat de pure wietsmaak, het aroma dat je tijdens het bloeien rook, weer helemaal terugkomt.

(advertentie)