(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om cannabis lang te bewaren, wordt meestal aangeraden om het na het drogen in een glazen pot te stoppen. Je kunt het echter nóg langer vers houden in een vacuüm, want dan gaat er écht helemaal geen enkele terpeen verloren. Lees maar mee wanneer en hoe het vacuüm trekken van wiet een goed idee is.

Etenswaren worden dikwijls vacuüm verpakt zodat het langer houdbaar is. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat voedsel kan oxideren, en ook schimmels hebben lucht nodig om te kunnen overleven. Vacumeren is dan ook een goede manier om oxidatie en bederf tegen te gaan, en ook voor cannabis!

Zou je wiet vacuüm moeten verpakken?

Alle wiet blijft langer vers en geurig in een vacuüm verpakking, dus wat dat betreft wel. Er zijn echter voor- en nadelen aan het vacumeren van wiet, afhankelijk van welke methode je toepast. Kort gezegd is het vacumeren vooral aan te raden voor grotere hoeveelheden wiet, die langer bewaard moeten bijven.

Door het vacuüm sealen zorg je ervoor dat je cannabis vers en krachtig blijft. Dit betekent dat de vluchtige terpenen (smaakstoffen) van de wiet niet uitdrogen, de trichomen intact blijven en de wiet niet uitdroogt. Bovendien vermindert vacuüm trekken de kans op schimmelvorming. In de eerste plaats omdat het vocht tegenhoudt maar ook omdat schimmels zuurstof nodig hebben om te kunnen overleven.

Als je je wiet vacuüm sealt, is het daarnaast nog steeds belangrijk om het op een koele, donkere en droge plek te bewaren, bij voorkeur in een ruimte onder de 24 graden Celsius. In veel opzichten wordt vacuüm sealen echter beschouwd als de beste manier om cannabis vers te houden.

Vacuümzakken houden wiet heel lang vers maar drukken het helaas ook plat. Foto: Gordon Wheaton. Shutterstock

Zakken of potten?

Wie gaat vacumeren heeft daar doorgaans twee opties voor: zakken of potten. Beide opties hebben voor- en nadelen, dus laten we die eens bespreken. Te beginnen met de plastic vacumeerzakken, want die zijn zonder twijfel de goedkopere optie van de twee. Bovendien zijn plastic zakken gemakkelijk in gebruik. Ze zijn heel gemakkelijk op te bergen en licht van gewicht, waardoor ze ideaal zijn als je niet veel ruimte hebt.

Toch kleven er ook grote nadelen aan het gebruik van vacuümzakken. De voornaamste is dat wiet in plastic vacumeerzakken samengedrukt wordt. De plakkerige cannabis wordt hierdoor erg compact en verliest zijn veerkracht en mooie uiterlijk.

Ook verlies je trichomen bij het gebruik van vacuumzakken, omdat de buitensten dan aan het plastic blijven plakken. En als je je cannabis naast het vacumeren ook nog wil invriezen voor nog langere levensduur, dan kun je ook beter geen zakken gebruiken. Door de kou breken de samengedrukte trichomen dan namelijk snel af in de zakken.

Vacuümpotten drukken de wiet niet samen, maar deze potten van Zwilling kunnen helaas wel hun vacuüm verliezen.

Je andere optie voor het vacuüm sealen van wiet zijn potten. Deze hebben over het algemeen de voorkeur, omdat je wiet dan mooi zijn vorm behoudt en niet samengedrukt wordt. Hierdoor verlies je ook geen trichomen bij het invriezen, en bovendien zijn glazen potten beter voor het milieu.

Potten zijn echter wel duurder dan plastic zakken. Bovendien zijn ze niet zo gemakkelijk op te bergen, waardoor ze een probleem vormen als je niet veel ruimte (maar wel veel wiet) hebt. Je kunt je cannabis daarnaast ook nog met een vochtregulerende Boveda of Integra Pack in de pot vacumeren, voor een optimaal vochtgehalte.

Vacumeer in gescheiden porties

Of je nu voor een plastic zak of pot kiest, je moet ervoor zorgen dat je je wiet in gescheiden porties verpakt. Elke keer als je de zak of pot namelijk opent om er wat uit te pakken, dan verlies je onvermijdelijk terpenen en cannabinoïden. Dit komt doordat er bij elke opening lucht in de container komt. Als je al je wiet zo vers mogelijk wilt houden, kun je daarom het beste een aantal kleine vacuümzakken- of potten gebruiken.

(advertentie)