- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Wat het suikergehalte in je wietplanten je vertelt
Zoals alle planten maken ook wietplanten door fotosynthese suikers aan. Dat doen ze niet omdat wiet daar zo lekker zoet van wordt, maar omdat ze de suikers zelf nodig hebben om te kunnen groeien en bloeien. Het belang van het suikergehalte is dus groot. Je kunt het meten en het geeft je een goede indicatie van de gezondheid van een wietplant.
Er zijn maar weinig kwekers die het suikergehalte in hun wietplanten meten, of daar überhaupt op letten. Jammer want een wietplant met een hoog suikergehalte groeit beter, bloeit beter, en is beter bestand tegen allerlei ziektes en plagen. Het suikergehalte is dan ook een goede indicatie voor een grote opbrengst, dikke toppen, veel THC en een heerlijke smaak. Waarom? Omdat suiker de brandstof is voor zowat alle processen in je wietplant.
Niet iedereen weet het maar je kunt de hoeveelheid suiker in je wietplanten meten en beïnvloeden. Je meet het met een zogeheten refractometer. Digitale refractometers zijn vrij prijzig maar een analoge refractometer heb je al voor een paar tientjes. Zulke meters worden bijvoorbeeld gebruikt door wijnboeren om het suikergehalte van hun druiven te meten.
Wietkwekers kunnen het suikergehalte van het sap uit hun bladeren meten met een refractometer. De suikers in het sap van wietplanten bevatten vaak ook andere stoffen zoals mineralen en kleine hoeveelheden metalen. De meting kan daarom ook gebruikt worden om een indicatie te geven van het totaal aan opgeloste stoffen, en daarmee de algehele gezondheid van de plant. Maar waarom is het suikergehalte in het sap van een wietplant belangrijk?
Hoe wietplanten suikers gebruiken
Wellicht denk je dat een hoog suikergehalte voor zoet smakende wiet zorgt. Dat is zeker waar maar niet omdat er nou zoveel suiker in de toppen zit als je die rookt. De wietplant gebruikt de suikers echter wel zelf, om te kunnen groeien en bloeien. Hoe meer suikers ze daarbij tot haar beschikking heeft, hoe meer plantmassa, cannabinoïden en terpenen ze kan produceren. Suikers zorgen dus indirect voor zoetere wiet, en een gezondere plant die meer opbrengt.
Terwijl wietplanten groeien, is er een constante strijd voor suikers gaande tussen alle plantendelen. Hoe meer alle onderdelen verbruiken, hoe meer suikers er nodig zijn om de plant gezond te houden. Door de suikers in het sap van de bladeren te meten, kun je de efficiëntie van de fotosynthese inschatten, en krijg je een idee van de gezondheid van je plant. Want; hoe gezonder je plant, hoe meer suikers er in het sap zitten. Klinkt logisch toch?
Suikers meten met een refractometer
Zogezegd zijn digitale refractometers voor de meeste thuiskwekers een beetje aan de dure kant. Ze kosten ongeveer 400 euro maar een analoge refractometer heb je al voor een paar tientjes. Ze zien eruit als een soort pen. Voordat je die kunt gebruiken dien je hem eerst te kalibreren met suikerwater. Hoe dit moet vind je in de gebruikshandleiding.
Na het kalibreren kun je het suikergehalte of brix gehalte van het sap van je wietbladeren meten. Het suikergehalte varieert tussen de verschillende plantendelen, en een jong blaadje bevat doorgaans meer suiker. Neem daarom een van de grootste schutbladeren nadat die meerdere uren licht heeft gehad, en doe meerdere metingen om een goede indicatie te krijgen van het suikergehalte. Maak een bal van het blad en pers 3 tot 4 druppels sap op de refractometer. Hou de meter dan tegen het licht en gebruik de kijker om de contrastlijn te zien en het brix-gehalte af te lezen. Meet bij 20 graden celsius en altijd op hetzelfde moment op de dag om een goede meting te verzekeren.
Wat betekent de brix waarde?
Nu je weet waarom het suikergehalte belangrijk is voor wietplanten, hoef je alleen nog te weten wat de meting eigenlijk zegt. Een gemiddelde brix waarde voor wietplanten ligt tussen de 12 en de 20. Een lage brix waarde ligt onder de 12, en als je het heel goed doet kom je op een brix waarde van 20 of hoger.
Planten met een brix waarde onder de 12 zijn meestal niet gezond, of hebben zelfs een ziekte of een plaag onder de leden. Een lage brix waarde betekent meestal ook een hoger gehalte aan nitraten, wat betekent dat de suikergehaltes automatisch lager zijn. Zo’n meting geeft ook aan dat er tekorten zijn van andere mineralen en je plant een verlaagde weerstand heeft.
Een gemiddelde brix waarde ligt zogezegd tussen 12 en 20 en houdt in dat de plant het goed maakt. Zo’n plant is ook gezond genoeg om het gehalte aan suikers te gaan opvoeren, zodat topoogsten gehaald kunnen worden.
Meet je een brix waarde tussen de 20 en 30 dan ben je geweldig. Een plant met zulke hoge suikergehaltes is supergezond en groeit doorgaans sneller, produceert beter en heeft de beste kwaliteit wiettoppen. Is de plant nodig voor de productie van zaden, dan zullen de zaden doorgaans ook veel beter van kwaliteit zijn, eerder kiemen en een hoger kiemgehalte hebben.
Het suikergehalte beïnvloeden
Het meten van het suikergehalte, en interpreteren van de brix waarde is één ding. Maar als je niet weet hoe je het suikergehalte daarna kunt beïnvloeden heb je er ook weinig aan. Dus hoe zorg je ervoor dat je plant meer suikers krijgt? Om te beginnen moet je weten dat de fotosynthese voor de productie van suikers zorgt, en voor de fotosynthese is licht nodig.
Een goede kweeklamp, passende bij de kweekruimte is dus cruciaal. Daarnaast spelen vele andere factoren een rol. Het juiste vochtgehalte in de grond, een gezond bodemleven, voldoende beschikbare mineralen (voeding) en nuttige schimmels helpen allemaal mee om de suikerproductie op te voeren. Alles moet in balans zijn voor de beste resultaten.
Daarnaast kun je suikers toevoegen aan het bodemleven door middel van melasse, een bijproduct uit de suikerverwerkende industrie. Geef dit bij voorkeur vlak voor de bloeifase begint, om de distributie van suikers op te voeren voor aanvang van de bloeifase.
Een andere en veel gebruikte methode om het suikergehalte te verbeteren, is door wietplanten te ontbladeren. Hierbij moet je echter wel weten wat je doet, want te veel bladeren weghalen kan ook voor stress zorgen en de fotosynthese juist vertragen. Wil je het op safe spelen, haal dan alleen de onderste bladeren weg.