- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Wietplanten stekken en per post versturen
Het internet brengt thuiskwekers dichter bij elkaar. Vroeger of later zul je je kwekende vrienden dus wellicht een mooi of bijzonder stekje willen versturen. Sharing is immers caring! Maar hoe zorg je ervoor dat de stek in kwestie ook heelhuids en levend aankomt?
Voordat we uitleggen hoe je stekken van een wietplant neemt en ze via de post verstuurt, eerst even het waarom. Want waarom zou je eigenlijk stekken versturen als er ook zaden zijn? Let op, we hebben het hier uiteraard over enkele stekken en niet over pallets tegelijk. Stekken versturen brengt namelijk wel een risico met zich mee. Ze zijn immers illegaal, en wietzaden niet.
Clone only?
Sommige wietplanten zijn gewoon uniek, zoals zogenaamde clone only wietsoorten, of gewoon een specifiek mooi fenotype. Stel je kruist twee mooie wietplanten en kweekt daarvan een paar zaden op. De meeste planten zullen dan aardig wat van elkaar verschillen. Er kan echter een juweeltje van een wietplant tussen zitten, die zo goed is dat je die met je vrienden zou willen delen.
We kunnen ons ook voorstellen dat je een keer iets speciaals hebt gekocht. Dure wietzaden uit Amerika hebt laten overkomen die zeer speciaal zijn. Ook dan kun je een bevriende kweker daarvan laten meeprofiteren door hem of haar een stek op te sturen.
Een wietplant stekken
Je kunt stekken versturen wanneer ze technisch gesproken nog een tak zijn en nog geen wortels hebben. De kans op succes is echter groter wanneer de stekken wel wortels hebben. We zullen beide methodes uitleggen, maar eerst even iets over het laten wortelen van een stekje.
Je kunt stekken op verschillende manieren laten wortelen. Wanneer je ze echter wil versturen zou je daar toch ook bij het stekken zelf, alvast rekening mee moeten houden. Hoe je stekken gewoonlijk laat wortelen laten we dus even buiten beschouwing. We focussen hier op het stekken die je wil versturen.
Kleine stekpluggen
Steenwol blokjes of easy plugs, zijn het handigst wanneer je je stekken wil versturen. Deze pluggen zijn steriel, en bevat dus ook geen bacteriën of schimmels die tijdens de verzending voor problemen zouden kunnen zorgen. Goed, steenwol pluggen of easy plugs dus, check! Verder is het wel zo handig dat je stekken niet groter zijn dan de verpakking waar ze in verzonden gaan worden. Waarin je ze het beste kunt versturen leggen we zo uit, maar hou dus bij het snijden van de stekken alvast rekening met het formaat.
Niet gewortelde stekken versturen
Niet gewortelde stekken, oftewel takjes van een wietplant, dien je zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen. Verstuur ze dus meteen na het knippen, en laat het schuin afsnijden aan de ontvanger over. Reageerbuisjes met stop of kurk zijn ideaal om niet gewortelde stekken mee te versturen, maar kies dan wel reageerbuisjes die wat langer zijn dan de standaard maat.
Knip een stekplugje op maat, zodat hij in het reageerbuisje past. Laat het stukje steenwol even weken in water en sla overtollig vocht eruit. Het hoeft niet drijfnat te zijn, alleen vochtig. Schuif het vochtige stekplugje vervolgens tot onderin het reageerbuisje en prik je stekje erin. Dopje erop, zakje eromheen en in een doosje of bubbel-envelop.
Nog makkelijker is het om een paar stekjes (eventueel in een stekplugje gestoken) in een gripzak (diepvrieszak) te stoppen. Deze doe je vervolgens in een doosje op de post. Zorg er dan wel voor dat de stekken onderweg niet te veel heen en weer kunnen schuiven.
Gewortelde stekken versturen
Je hebt meer succes wanneer je je stekken eerst laat wortelen voor je ze verstuurt. Op deze manier kun je meerdere meerdere stekken bijvoorbeeld in een oude hoes van een videoband versturen. Leg de stekken om en om met de stekblokjes steeds aan de andere kant. Zo hebben de plantjes het meeste ruimte. Zorg ervoor dat de hoes niet kan lekken, dus zorg ervoor dat de stekblokjes niet te nat zijn. Let ook op dat de stekken niet kunnen schuiven in de hoes.
Hou ook rekening met het moment waarop je de stekken verstuurt. Op maandag wordt er doorgaans bijvoorbeeld geen post verstuurd, dus doe je stekken niet op zondag op de bus. Ideaal is als je het pakketje bij het postkantoor aflevert, vlak voordat de post wordt opgehaald. In de meeste gevallen komt het dan al de volgende dag aan.
Wietstekken internationaal versturen
Hoewel op de hierboven beschreven manieren elke dag stekken via de post verstuurd worden, kun je beter geen stekken internationaal versturen. De kans op succes is daarvoor simpelweg te klein en zowel jij als de ontvanger loopt hierbij een te groot risico. Als je het toch doet, zet er dan wel even een fake afzender-adres op. Dat geldt trouwens ook voor stekken die je binnen Nederland verstuurt.