(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Of je nu biologisch of hydrologisch wiet kweekt, je wil eigenlijk nooit ongedierte in je kweekruimte aantreffen. Dat betekent namelijk altijd stress voor jou en je wietplanten en een strijd waarbij je misschien geneigd bent om naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen. Gelukkig is er een manier om je kweekruimte helemaal helemaal vrij van ongedierte te maken. Zelfs na een flinke plaag!

Wie al wat langer binnen zijn eigen wiet kweekt, die weet dat je ongedierte in veel gevallen kunt voorkomen maar ook dat je er vroeg of laat zeker mee te maken krijgt. Controleer en bekijk de wietplanten in je kweekruimte daarom regelmatig, zodat je er snel bij bent en het zonder gifstoffen kunt oplossen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, nematoden en roofwantsen die je kunt inzetten als je er snel bij bent.

LEES OOK: Ongediertebestrijding bij cannabis: je 5 grootste vijanden

Voorkomen is wellicht nog belangrijker dan genezen als het op cannabisplanten en ongedierte aankomt. Een plaag verhelpen komt namelijk al snel neer op besproeien, en dat is met name lastig wanneer wietplanten al toppen hebben. Wat je dan ook op je planten spuit komt ook op je toppen terecht en uiteindelijk ook in je longen.

In 2 stappen 100% vrij van ongedierte

Heb je eenmaal een plaag te pakken, dan kan het soms lastig zijn om die weer kwijt te raken. In het geval van Spint helemaal, want dat beestje lijkt soms niet uit te roeien! Dikwijls komt Spint dan ook terug na een plaag, ook al dacht je met schone lei te zijn begonnen. Maak je kweekruimte daarom helemaal en 100% vrij van ongedierte na een plaag, dan begin je pas echt met een schone lei.

Stap #1: haal je kweekruimte leeg

Om je kweekruimte helemaal te desinfecteren, haal je die natuurlijk eerst helemaal leeg. Zeker als je net een plaag achter de rug hebt is het raadzaam om alle oude planten(resten) en de aarde te vernietigen. Controleer ook eventuele huiskamerplanten want die kunnen ook ongedierte hebben of aantrekken, en zeg ze zonodig vaarwel.

Chloortabletten bevatten actief chloor en zijn niet hetzelfde als bleekmiddel uit een fles. Foto: RusyaCh2018, Shutterstock

Stap #2: desinfecteer met actieve chloor

Als je kweekruimte helemaal leeg en opgeruimd is kan het desinfecteren beginnen. Dit doe je met een oplossing van 1000 PPM actieve chloor. Actieve chloor is echter niet hetzelfde als bleekmiddel uit een fles, je moet (Bakta) chloortabletten hebben voor dit klusje. Elke tablet bevat 1 gram actieve chloor en met één tablet op ongeveer drie liter water heb je de benodigde 1000 PPM oplossing.

Zorg dat je kweekruimte goed geventileerd wordt. Dus laat de afzuiging aan en zet een raam open als de afvoer niet direct naar buiten leidt. Vul vervolgens een koudwaterverdamper (ook handig als luchtbevochtiger) met de actieve chlooroplossing en laat die drie dagen in de kweekruimte draaien. Vul de koudwaterverdamper zonodig tussendoor bij, en zet hem wat zachter als het water te snel verdampt. Na drie dagen is je kweekruimte helemaal vrij van ongedierte.

Als alternatief kun je de actieve chlooroplossing ook gebruiken om je kweekruimte gewoon mee schoon te maken. Zorg dan ook voor een goede ventilatie en gebruik handschoenen. De actieve chloor blijft slechts 24 uur actief dus daarna kun je met een gerust hart verder kweken.

Kweek uit zaden en niet uit stekken. Met 9 van de 10 stekken liften beestjes mee. Foto: Brandon Crawford, Shutterstock

Vrij van ongedierte blijven

Nadat je kweekruimte gedesinfecteerd is, is het zaak om de ruimte schoon te houden. Dit komt vooral neer op voorkomen dat ongedierte opnieuw je kweekruimte binnenkomt. Werk daarom om te beginnen nooit met stekken want dat is met stip het nummer #1 Trojaanse Paard waarop beestjes meeliften. Gebruik daarom liever wietzaadjes, tenzij je absoluut zeker bent dat de stekken vrij zijn van beestjes. Hier volgen nog meer handige tips om je kweek 100% schoon te houden.

  • Installeer een (HEPA) filter op de lucht inlaat van je kweekruimte. Dit voorkomt dat vliegende insecten gemakkelijk naar binnen gezogen worden.
  • Loop niet van buiten direct naar je kweekruimte. Er kunnen gemakkelijk beestjes of sporen meeliften via je schoenen of kleding.
  • Time het zo dat je alle dagelijkse werkzaamheden meteen als eerste ’s ochtends kunt doen. Later op de dag is de kans groter aanwezig dat je ongedierte meeneemt.
  • Trek een paar schone schoenen aan voordat je je kweekruimte in gaat, of doe je schoenen uit. Crocs of slippers zijn handig hiervoor.
  • Hou huisdieren op afstand van je kweekruimte. Vooral katten en honden en andere dieren die buiten komen, kunnen gemakkelijk beestjes meebrengen in hun vacht.
  • Gebruik bij een kweek op aarde preventief nematoden.
[Openingsfoto: luchschenF, Shutterstock]
(advertentie)