(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘Operatie Liberaal Vuur’ was de noemer waaronder de Vlaamse liberale partij Open VLD afgelopen zaterdag in Antwerpen een ledencongres hield over vrijheid. Een van de stellingen ging over het standpunt van de partij over legalisering van cannabis. 

Vlaamse liberalen willen wettelijk kader voor ‘harm reduction’

De stelling luidde: ‘Cannabis wordt uit de strafwet en dus de illegaliteit gehaald. Naar Canadees model wordt het gebruik door meerderjarigen toegelaten. De productie, distributie en verkoop wordt door de overheid gereguleerd en gecontroleerd. Tegelijk moet de overheid inzake drugs meer investeren in preventie, ontrading en zorg. We creëren een wettelijk kader voor ‘harm reduction’.’

Naar verluidt werd er stevig gedebatteerd op het congres, maar de meerderheid van de leden stemde vóór de stelling. Een groot succes voor de jongerenafdeling van de partij, Jong VLD, die sinds 2014 voor deze koerswijziging streed.

De dag nadat cannabis legaal werd in Colorado en Washington State, lanceerde Jong VLD een actie om de moederpartij te overtuigen voor een referendum over legalisering te pleiten. Gebruik van cannabis in de privésfeer wordt al jaren gedoogd in België, maar op teelt en verkoop staan nog altijd zware celstraffen.

Fred Teeven én Mark Rutte pleiten tegen legale wiet

De Open VLD is de evenknie van onze VVD. Maar de partij van Mark Rutte is nog steeds niet verder gegaan dan waar de leden bij het VVD congres van 19 november 2016 voor stemden, een amendement om “softdrugs slimmer te reguleren”.

Een typische politieke formulering, waar je alle kanten mee op kunt. Eind 2020 deed voormalig VVD-wethouder Greetje Bos nog een poging om legalisering in het verkiezingsprogramma te krijgen. Bij het digitale VVD-congres op 12 december 2020 zette de partij Fred Teeven én Mark Rutte in om de leden te overtuigen tégen het amendement over legalisering te stemmen. Met succes: 59 procent stemde tegen.

Cannabisverbod is allesbehalve liberaal

De Vlaamse liberalen hebben de Nederlandse liberalen nu dus ingehaald. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zei zaterdag in Antwerpen: ‘De legalisering van softdrugs is een belangrijke stap. Het is ook niet omdat we het uit het strafrecht halen, dat we het gebruik ervan aanmoedigen.’

Kijk, beste mensen van de VVD, het is niet zo moeilijk. Het cannabisverbod druist in tegen alle liberale beginselen en principes. Lees anders jullie eigen beginselverklaring nog eens:

“De VVD is een liberale partij. Zij beschouwt de individuele vrijheid, zowel in geestelijk als in materieel opzicht, als het hoogste goed. Ieder mens heeft recht op vrijheid van meningsuiting en op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, integriteit van het eigen lichaam en zelfbeschikking.”

Hoogste tijd

Mooie woorden, maar zeker in de politiek geldt: talk is cheap. Door cannabis te blijven verbieden, veegt de VVD haar reet af met de eigen beginselverklaring. Door niet te legaliseren raakt Nederland verder achterop bij de landen waar de legale cannabisindustrie zorgt voor meer banen, meer veiligheid en meer belastinginkomsten.

Het is de hoogste tijd voor een Nederlandse Operatie Liberaal Vuur.

[openingsbeeld: Blablo101/Shutterstock]
(advertentie)