(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het was snikheet in Tilburg op 25 augustus, de dag dat coffeeshop Toermalijn een nieuwe digitale ledenpas lanceerde. Gelukkig beschikt de shop over een ruime achtertuin, waardoor de tropische temperaturen net te harden waren. Om twaalf uur precies sloot de eerste klant zich aan bij het On Chain Smokers programma en ontving digitale ledenpas nummer één.

Gratis pas bij aankoop 5 gram wiet of hasj

Ik zal eerlijk zijn: ik ben nogal sceptisch over bitcoin, Non Fungible Tokens (NFT’s) en blockchain technologie. Maar ik moet ook bekennen dat ik er eigenlijk te weinig van af weet om een onderbouwd oordeel te hebben. Daarmee zit ik precies in de doelgroep, vertelt Willem Vugs van de Toermalijn me die snikhete middag. Juist mensen die niks op hebben met de nieuwe technologie wil Toermalijn bereiken en laten zien wat de voordelen zijn van het digitale lidmaatschap.

Maar wat houdt dat lidmaatschap in en hoe werkt On Chain Smokers (OCS)? De ledenpas is geen fysieke kaart, maar een digitale NFT die je op je telefoon kunt bewaren in je eigen digitale wallet, een virtuele portemonnee. Zo’n NFT is een uniek digitaal bestand dat is opgeslagen in een database, de blockchain. De OCS ledenpas is levenslang geldig en geeft recht op vijf procent korting op alle cannabisproducten bij de Toermalijn. Klanten krijgen de pas gratis bij aankoop van vijf gram hasj of wiet of zestien joints.

Loyale klanten belonen

Ondanks de hitte is Willem Vugs zeer actief; hij geeft klanten uitleg, helpt bij het installeren van de Maiar wallet die nodig is om de OCS pas te gebruiken en filmt tussendoor. Als het even wat rustiger is vertelt hij dat het nieuwe systeem in eerste instantie bedoeld is om loyale klanten te belonen.

Toermalijn-eigenaar Willem klust bij als cameraman…

Eerder kregen klanten korting vanaf een bepaald bedrag, maar dat was niet eerlijk voor mensen die minder geld te besteden hebben. Het digitale systeem heeft veel voordelen: er ontstaat een community, de shop kan klanten direct bereiken en allerlei activiteiten en diensten aanbieden. Op de langere termijn kan de klant ook met bitcoin of andere cryptocurrency gaan betalen, maar voorlopig nog niet.

Chatten en Web 3.0

Nog een voordeel is dat andere coffeeshops makkelijk aan kunnen sluiten, zodat je met je OCS pas ook daar vijf procent korting krijgt. De Toermalijn heeft al jaren goede contacten in de Cannabis Social Club scene in Barcelona en daar is zeker interesse, aldus Vugs. Zo kan er een wereldwijde community worden opgebouwd, die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van Web 3.0, de nieuwe generatie apps en websites.

Vugs benadrukt dat er geen koppeling is met de verkoop, zoals bij de Bonuskaart van Albert Heijn. De Toermalijn slaat zelf helemaal geen data op, wat dat betreft is de OCS pas het tegenovergestelde van de wietpas die de overheid een paar jaar geleden probeerde in te voeren. Onderdeel van het systeem is een Discord kanaal, waar leden met elkaar kunnen chatten. Er is een Twitter account, @Onchainsmokers en een website: www.onchainsmokers.com

De makers van de On Chain Smokers ledenpas lichten coffeeshopklanten voor over de voordelen van hun uitvinding…

Enorm potentieel in Europa

Of het ambitieuze project gaat slagen is moeilijk te voorspellen. Afgaande op de lange rij klanten die zich op de lanceringsdag opstelden bij de inschrijftafel, zien de consumenten het wel zitten. Wie wil er in deze tijden van recordinflatie geen vijf procent korting op wiet en hasj?

Ik ben heel benieuwd of meer coffeeshops zich aan gaan sluiten bij On Chain Smokers en of het lukt om ook buitenlandse cannabiswinkels te betrekken. Met de aanstaande legalisering van cannabis in Duitsland en het te verwachten effect daarvan in de rest van Europa is het potentieel in elk geval enorm.

(advertentie)