(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor mijn 420e CNNBS column heb ik een primeur bewaard: de presentatoren van het populaire Duitse tv-programma ZDF Heute Show Spezial zijn op 29 juli knetterstoned geworden voor de camera. De beelden, opgenomen in mijn huiskamer, zijn aanstaande vrijdagavond 12 augustus te zien bij de ZDF.

Draaien met de Duitsers in Eindhoven

Het is mooi om te zien dat grote Duitse media vaker op een redelijke manier over cannabis berichten. Afgelopen maand kon ik daar een steentje aan bijdragen. Het tv-programma ZDF Heute Show, een satirische nieuwsshow vergelijkbaar met Zondag met Lubach, programmeert deze zomer drie specials. Ze worden gepresenteerd door Lutz van der Horst (46) en Fabian Köster (27), comedians die voor de show schrijven en als satirische reporters optreden. De tweede zomerspecial gaat over cannabis.

Lutz van der Horst (rechts) en Fabian Köster

Al eind mei kreeg ik een mailtje van een redactrice van de show met de vraag of ik wilde meewerken aan deze special. Ze was naar mij verwezen door John Meijers, sinds de dood van Doede de Jong de bekendste wietkweker van ons land. Voorafgaand aan de eerste draaidag had ik uitgebreid contact met de redactrice en regelde ik dat het team ook kon filmen in de PINK, de mooiste coffeeshop van Eindhoven.

Lutz en Fabian languit in onze tuinstoelen

Het team stond op 14 juli precies op de geplande tijd voor mijn deur en bleek zeer professioneel, ontspannen en sympathiek. De regisseur had duidelijk de meeste ervaring met cannabis, Lutz en Fabian nauwelijks. Jaren geleden hadden ze weleens één keer een paar trekjes genomen van een joint, vertelden ze. Maar op de laatste draaidag zouden ze serieus gaan kiffen, zoals blowen in het Duits heet. Een stukje participerende journalistiek. Lutz interviewde me zeer uitgebreid aan mijn tuintafel. Hij stelde goede en open vragen.

Languit tussen de planten

Ik praat graag over cannabis en het mocht in het Engels, dus ze hebben materiaal genoeg. Het is altijd de vraag wat er van zo’n lang gesprek over blijft, maar ik had er een goed gevoel over. Na het interview maakte het team droneshots die in mijn achtertuintje eindigen, waar Lutz en Fabian languit in onze tuinstoelen liggen, geflankeerd door mijn wietplanten. Ik gaf de regisseur een topje binnenwiet mee voor de laatste draaidag en zwaaide het team uit toen ze richting de PINK vertrokken.

Tweede blowbezoek van ZDF met filmcrew en arts erbij

Vijftien dagen later waren ze terug. Het bleek nogal lastig om een plek te vinden waar Lutz en Fabian stoned konden worden met een arts en een filmcrew erbij. ‘Zou het misschien weer bij jou kunnen?’ had de redactrice gevraagd en ik was op de geplande dag nog net niet met vakantie, dus ik vond het prima. Verbetering van de beeldvorming rond cannabis is een kerndoelstelling van het VOC. Laten zien en horen dat cannabisliefhebbers, thuistelers en mensen in de cannabisbranche vriendelijke en goed bedoelende burgers zijn.

Het ZDF team in mijn achtertuintje

Ook op deze draaidag was het team een toonbeeld van professionaliteit. Bij Lutz zag ik wel enige nervositeit over de aanstaande sesh. Voordat de heren zich op de Storz & Bickel Mighty vaporizer en de glazen bong stortten, interviewden ze in de achterkamer de arts die bij het kiffen aanwezig zou zijn. Je zou misschien verwachten dat deze professor dokter Kirsten Müller-Vahl vooral de waarschuwende vinger zou heffen, maar dat deed ze gelukkig niet. Haar antwoorden waren feitelijk en genuanceerd.

Kiffen (en hoestbuien) op de bank

De professor vertelde me dat ze veel samenwerkt met Franjo Grotenhermen. Ze beschouwt hem als de belangrijkste kracht achter de legalisering van medicinale cannabis in Duitsland. Na wat wikken en wegen waar Lutz en Fabian zouden gaan kiffen voor de camera’s, belandden ze op onze royale bank in de voorkamer. Laten we wel wezen: de bank is de plaats waar heel veel mensen wereldwijd stoned worden.

Klaar voor de sesh met professor Müller-Vahl als begeleiding

Het topje wiet dat ik eerder had gegeven had dik twee weken in een plastic zakje gezeten. Dus stelde ik voor om de veel versere en smakelijkere Cristallica te gebruiken die ik van een zekere Baron had gekregen. De regisseur vulde de Mighty vaporizer voor de eerste ronde en ik moet zeggen, zowel Lutz als Fabian gingen er goed voor. Dat leidde eerst tot stevige hoestbuien. Zoals de meeste blowers weten gaan je longblaasjes door dat hoesten verder open staan, zodat het effect van de cannabis die je verdampt of rookt sterker is.

Verrassing

Na een tweede ronde vape hits ging de vlam in de bong en gebeurde er iets dat ik totaal niet had verwacht. Dat zou ik natuurlijk nu al kunnen verklappen, maar dat doe ik niet. De cannabis special is op vrijdagavond 12 augustus vanaf 22.30 uur te zien bij de ZDF en daarna via de Heute Show website.

(advertentie)