- Een eigen wietsoort stabiliseren, zo doe je dat!
- De Riptip Tour 2024: Een week vol unieke cannabiservaringen
- Hoe silicium voor sterkere wietplanten zorgt
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#2)
- 9 Quick tips voor beginnende steenwolkwekers
- Wat niemand je vertelt over wiet knippen (maar wij wel)
De wonderbaarlijke wederopstanding van het Reggae Sundance festival
Zoals velen had ik niet verwacht het ooit nog mee te maken: een nieuwe editie van Reggae Sundance. Een bijzonder festival, met een bijzonder verhaal. Door de zeldzame longziekte van de grote man achter Reggae Sundance, Peer Senders, leek het einde oefening. Tot er een wonder gebeurde.
Reggae in de Nederlandse buitenlucht
Peer en zijn partner Patricia organiseerden in 1996 voor het eerst een reggaefestival in de buitenlucht, op het terrein van de Eindhovense kunstijsbaan. Ik ken het stel van De Bakkerij, mijn stamcoffeeshop in Eindhoven, die zij jarenlang bestierden. Sinds 1999 ben ik ‘hof-fotograaf’ van Sundance en ik zag het festival groeien tot de meerdaagse edities van 2007 en 2008 die vijftigduizend bezoekers trokken uit heel Europa.
Een groot deel van het leger vrijwilligers dat het festival mogelijk maakte, was net als ik vaste klant bij de Bakkerij of werkte er. Die wisselwerking tussen coffeeshop en festival was één van de buitengewone kenmerken van Reggae Sundance, maar er waren er meer.
Labour of love
Alleen al het feit dat het evenement onafhankelijk was, geen onderdeel van Mojo of een ander megabedrijf, was zeer uitzonderlijk. Dat betekende niet alleen redelijke prijzen, maar ook kleine cateraars, een festivalmarkt vol kleine ondernemers en aandacht voor details.
Reggae Sundance was wat in het Engels een labour of love heet. Iedereen werkte met hart en ziel mee. Peer contracteerde op Jamaica zelf de bands en haalde een ongelofelijke reeks reggae-iconen naar het festival. Patricia was onder meer verantwoordelijk voor de eigenzinnige, authentieke vormgeving.
De ene ramp na de andere
Natuurlijk was er ook tegenslag. De rampzalige editie 2014, geteisterd door stortbuien, een code rood weeralarm, een inzakkende tent, domme beveiligers bij de ingang en een impopulaire, dure headliner, deed Sundance bijna de das om.
Er kwamen nog twee edities, veel kleiner van opzet. Voor Peer en Patricia volgde daarna de ene ramp op de andere. In 2017 sloot de burgemeester coffeeshop De Bakkerij na de vondst van een ‘te grote voorraad’, eerst voor een jaar, daarna voorgoed. Bij Peer werd een zeldzame longziekte geconstateerd, waardoor zijn longen zwaar beschadigd raakten. In de afgelopen jaren was hij twee keer klinisch dood. Reggae Sundance leek voltooid verleden tijd.
Het Wonder van Groningen
En toen gebeurde er, vorig jaar, een wonder. Het Wonder van Groningen, noemen Peer en Patricia het. Tegen het Eindhovens Dagblad zei Peer eerder deze maand: ‘Ik had misschien nog een maand te leven, toen alles op z’n plek viel en zich twee longen aandienden vanuit het UMC in Groningen. Ik had vijf engeltjes op mijn schouder.’ De transplantatie verliep wonderwel en Peer voelde zich zo goed dat hij met Patricia ging werken aan de wederopstanding van Reggae Sundance.
Afgelopen zaterdag was het zover. Op een nieuwe locatie, de Karpendonkse Plassen in Eindhoven, en met tropische temperaturen. Het werd een glorieuze editie, met als muzikale hoogtepunten The Skatalites en de energieke show van de Ghanese Stonebwoy. Alpha Blondy stond voor de vijfde keer op Sundance en zorgde voor een passend slot. Naast zijn hits speelde hij verassende covers: Whole lotta love van Led Zeppelin en Wish you were here van Pink Floyd. En hij haalde Stonebwoy het podium op voor een duet. Typisch Sundance moment.
Wietzadenbedrijf is hoofdsponsor, met grote plannen
Iedereen voelt zich goed op Reggae Sundance, ook de artiesten. Ik kan het weten, want ik mag als enige óp het podium fotograferen, dus ik sta er met mijn neus en zoomlens bovenop. Daardoor kan ik ook uitkijken over het publiek, het meest diverse en gevarieerde festivalpubliek dat ik ken.
De toekomst ziet er stralend uit voor Reggae Sundance. Ik sprak Boy Ramsahai, die met Royal Queen Seeds voor het eerst hoofdsponsor was, en hij heeft grote plannen met het festival. ‘Peer verdient het’, zei hij en dat ben ik hartgrondig met hem eens. Eén van de plannen die al concreet is: de eerste Reggae Sundance wintereditie, op 4 februari 2023, in het Klokgebouw in Eindhoven.
(advertentie)