(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kokos is het ideale medium om hydrokweken eens te ervaren. Het kan met kant en klare kokos die al door de fabrikant gebufferd is, of met kokos bricks (blokken). Deze zijn niet alleen voordeliger maar ook compacter en lichter, dus je spaart je geld én je rug uit. Je moet de blokken alleen wel zelf inwateren en bufferen maar geen nood, in dit artikel lees je hoe dat moet. 

Kokos heeft grote voordelen voor thuiskwekers. Het is luchtig en licht waardoor wietplanten er zeer snel in groeien. Het heeft zelf geen voedingsstoffen, dus een kweek op kokos is in feite een hydrokweek, met alle voordelen van hydrokweken zoals een snelle groei en grote opbrengst, maar zonder hydrosysteem. Je kunt kokos namelijk gewoon gebruiken in potten en met de hand water geven, zoals je gewend bent. Nog niet overtuigd, lees dan hier hoe je met kokos meer wiet kweekt.

Kokos of kokos?

Als je kokos gaat kopen, dan heb je daarvoor een dure of goedkope variant. Er is namelijk kant en klare kokos die al gebufferd is en op de juiste EC- en pH-waarde is gebracht door de fabrikant, maar er zijn ook droge varianten die je zelf nog gebruiksklaar moet maken.

De geperste blokken kokos worden ook wel bricks genoemd, en zijn het voordeligste en gemakkelijkst om te verzenden of mee te nemen. Je moet ze zogezegd wel zelf inwateren, spoelen, bufferen en mengen met perliet maar als je dat goed doet dan doet de kwaliteit niet onder voor de duurdere voorgebufferde kokos. In dit artikel lees je hoe je goedkope blokken kokos in een hoogwaardig kweekmedium verandert.

Kokos is een ideaal medium. Het combineert de opbrengsten van hydro met het kweekgemak van aarde.

Kokos blokken (bricks) gebruiken

Als je voor blokken kokos of bricks kiest, dan dien je die zogezegd eerst klaar te maken voor gebruik. Ze moeten ingewaterd worden en gespoeld, op de juiste pH- en EC-waarde gebracht worden en gemengd worden met perliet. Een kilo droge kokos is daarbij ongeveer genoeg voor een volume van 8 liter in je plantenpot. Voor een goede drainage en luchtigheid spoelen we het kokosstof (peat) eruit, en voegen we perliet aan het mengsel toe, ongeveer 20% van de hoeveelheid gebufferde en gespoelde kokos.

Voordat je de blokken kokos kunt gebruiken moet het daarnaast ook gebufferd worden met calcium en magnesium. Dit is omdat kokos zelf kationen bevat (positief geladen ionen) die binden met de voeding, en zo de calcium en magnesium als het ware ‘verbruiken’. Door de kokos in water met calcium en magnesium te spoelen kan de kationen uitwisseling plaatsvinden voordat er planten in de kokos staan, en heb je er later geen last meer van. De calcium en magnesium bindt dan met natrium en kalium kationen zodat alle voeding die je daarna toevoegt beschikbaar blijft voor je wietplanten.

Kokos (of cocos) blokken spoelen

Stap 1: De voordelige blokken kokos zijn kurkdroog en geperst en moeten dus natgemaakt worden met kraanwater. Doe je kokos daarom in een grote emmer, en maak het nat met kraanwater. Zorg ervoor dat het zeer nat is, dat maakt het makkelijker om het uit te spoelen in de volgende stap.

Stap 2: De natte kokos dien je vervolgens uit te spoelen met een zeef om de fijnste deeltjes (peat) eruit te krijgen. Dit gaat het beste in de tuin; de fijne kokos peat is prima voor je tuinplanten. Maar als je geen tuin hebt, dan kun je het ook in de gootsteen spoelen.
De fijne kokosdeeltjes houden te veel water vast, dus die moeten zoveel mogelijk uit de kokos gespoeld, zodat je de grote vezels overhoudt. Neem daarom een gewone keukenzeef, en schep hiermee de natte kokos uit de emmer, en spoel deze onder de kraan zodat de stofdeeltjes weggespoeld worden. Herhaal dit tot alle kokos gespoeld is en verzamel de grote kokosvezels in een tweede emmer.

Kokos bufferen met CalMag

Stap 3: Na het spoelen heb je als het goed is mooie grove kokosvezels over. Deze moet nu gebufferd worden om de kationen-uitwisseling te stoppen. Daarvoor maak je eerst je buffer-oplossing aan. Gebruik kraanwater en doe hierbij 1,5 keer de aangeraden hoeveelheid CalMag. Maak de oplossing daarna pH-neutraal (pH-7,0) of in ieder geval boven de 6,2.

Doe de gespoelde kokos vervolgens in een pot van textiel (smartpot) of kaasdoek in een emmer. Vul de emmer vervolgens met je buffer-oplossing tot de kokos compleet ondergedompeld is en laat dit acht uur staan. Til daarna je kokos eruit (met de smartpot of het kaasdoek) en gooi het water weg. Herhaal het proces daarna nog eens voor een periode van 8 uur met een verse buffer-oplossing.

Kokos reageert met je plantenvoeding, en moet daarom eerst gebufferd worden met kraanwater, calcium en magnesium.

Kokos mengen met perliet

Stap 4: Na het spoelen en bufferen dien je de kokos te mengen met perliet. Hierdoor verbeter je de drainage en de structuur enorm. Gebruik tussen de 20 en 50 procent perliet ten opzichte van de klaargemaakte kokos, afhankelijk van de maat van de pot. Hoe kleiner de pot, des te minder perliet er nodig is. Om je een idee te geven; 20% perliet is aan te raden voor potten tot 10 liter, 30% voor potten tot 12 liter, 40% voor potten tot 20 liter en 50% perliet voor poten van 30 liter of groter.

De EC-waarde van de kokos checken

Stap 5: De kokos is nu klaar voor gebruik. Maar voor je je zaailingen of stekken erin zet (of je wietplant erin verpot) moet je nog wel even checken of de EC-waarde niet te hoog of te laag is. De in stap 3 gebruikte buffer-oplossing heeft een vrij hoge EC-waarde, dus wellicht moet je de kokos nog even spoelen met schoon kraanwater om de EC-waarde omlaag te brengen. Wees trouwens niet bang voor te natte kokos want overbewateren is geen risico (als je de peat tenminste goed uit de kokos gespoeld hebt in stap 2).

Om de EC-waarde op het juiste peil te brengen, giet je langzaam water in de kokos, tot het onder uit de pot loopt. Meet vervolgens de EC-waarde van het restwater. Is die te hoog, blijf dan net zo lang water gieten tot de EC-waarde van het restwater wel goed is. Hierna kun je de kokos begieten met je eerste voedingswater, en je planten erin zetten.

Kweek ze op kokos!

(advertentie)