- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
5 redenen om biologisch wiet te kweken
Wie voor eigen gebruik wiet kweekt, doet dat vaak biologisch. Hetzelfde kan gezegd worden voor diegenen die voor medicinaal gebruik wiet kweken. Commerciële kwekers die graag zo snel en veel mogelijk willen oogsten doen dat juist vaak niet biologisch, terwijl je het voor de opbrengst toch echt niet hoeft te laten. Kortom: 5 goede redenen om biologisch wiet te kweken.
Als je aan je eerste cannabis kweekronde begint, dan sta je al snel voor de keuze. Ga je volledig biologisch met de hulp van aarde en een bruisend bodemleven? Of kies je voor de minerale weg, waarbij de voeding direct opneembaar is en je dus ook geen bodemleven nodig hebt? Beide methoden hebben voor- en nadelen maar voor beginners en buitenkwekers is biologisch kweken aan te raden. Twijfel je? Hier zijn goede 5 redenen om volledig biologisch te gaan.
1. Opbrengst
Eén van de belangrijkste zorgen van commerciële kwekers is het oogstgewicht. Maar het is niet noodzakelijkerwijs het geval dat een biologische kweek minder opbrengt. Bij de juiste omstandigheden zou je zelfs een hogere opbrengst kunnen verwachten, dan bij het gebruik van minerale meststoffen.
Wanneer de grond bij een biologische kweek namelijk krioelt van het leven, zorgt dat bodemleven ervoor dat wietplanten precies de juiste hoeveelheid voeding krijgen. Dit is altijd beter dan een teveel aan minerale meststoffen of een verkeerde pH-waarde bij een kweek met minerale meststoffen. Hierdoor kunnen sommige meststoffen namelijk geblokkeerd worden voor opname.
Door biologisch wiet te kweken, en te zorgen voor een vruchtbaar bodemleven krijgen wietplanten altijd genoeg voeding en nooit te veel. De zuurtegraad (pH-waarde) van het voedingswater is bij een biologische kweek minder van belang, waardoor de kans op fouten aanzienlijk kleiner is.
2. Potentie
Je cannabisplanten precies geven wat ze nodig hebben, tot aan de laatste microbe in de grond, vormt een fundamenteel onderdeel van het hedendaagse organisch-biologische kweken. Net als iedere plant heeft cannabis specifieke en zeer complexe vereisten om optimaal te kunnen groeien. Wanneer je zo nauwkeurig mogelijk aan die behoeften voldoet, kunnen je planten hun volledige potentieel bereiken.
Conventionele voedingssystemen zijn relatief simpel van opzet en bevatten alleen de basisvoedingsstoffen die nodig zijn om cannabis te laten overleven en groeien. Er zijn zes essentiële macrovoedingsstoffen (stikstof, fosfor, kalium, kalk, zwavel en magnesium) en zes essentiële microvoedingsstoffen (mangaan, boor, koper, zink, molybdeen en ijzer). Deze vind je terug in de meeste voedingsmengsels voor cannabis.
In het bodemleven van een biologische kweek komen daarentegen ook sporenelementen vrij, die extra voordelen bieden voor wietplanten. Zelfs al worden ze traditioneel niet als essentieel geclassificeerd. Nikkel, natrium, kobalt en chloor zijn voorbeelden van stoffen die aantoonbaar van voordeel zijn gebleken voor hogere planten zoals cannabis. In minerale plantenvoeding komen deze stoffen doorgaans niet voor.
Organisch-biologische kwekers over de hele wereld melden dat organisch-biologisch verbouwde cannabis superieur is wat betreft effect en sterkte dankzij de complexe samenstelling van de gebruikte voedingsmengsels.
3. Geur en smaak
Biologische gekweekte wiet wordt over het algemeen beschouwd als beter qua geur en smaak dan conventioneel verbouwde cannabis. Dit is om soortgelijke redenen als hierboven beschreven staan. Omdat de micro-omgeving is geoptimaliseerd voor levenskrachtige, gezonde groei, kunnen de planten optimale hoeveelheden terpenen en terpenoïden produceren.
Terpenen en terpenoïden zijn de aromatische stoffen die cannabis (en veel andere bloemen en planten) hun geur en smaak geven. Er zitten tientallen van deze stoffen in cannabis. Ze zijn verantwoordelijk voor het zoete, citrusachtige, kruidige of naaldboom-achtige aroma van wiet. Hoe meer terpenen en terpenoïden er zijn, hoe geuriger het uiteindelijke product dus zal zijn.
4. Kweekgemak
Biologisch wiet kweken is een stuk eenvoudiger dan kweken met minerale meststoffen. Dit komt omdat je bij een biologische kweek eigenlijk alleen het bodemleven hoeft te verzorgen. Het bodemleven verzorgt op zijn beurt jouw wietplanten voor je. De wortels worden bijvoorbeeld beschermd en krijgen een uitbereiding in de vorm van schimmeldraden. Ook wordt er een zeer uitgebreid dieet aan mineralen vrijgemaakt door het bodemleven.
Doordat het bodemleven al deze taken van je overneemt, hoef je zelf eigenlijk alleen nog water te geven met daarin een goede biologische voeding. De EC-waarde (voedingsconcentratie) kun je bij een biologische kweek niet meten, dus de EC-meter kan de deur uit. De pH-waarde is ook zelfregulerend dus pH-waardes zijn ook niet van belang. Een goed bodemleven is wel van belang, maar dat kun je gewoon uit een potje halen. Er is zelfs compostthee uit een potje te koop tegenwoordig.
5. Milieuvriendelijk
Buiten wiet kweken is natuurlijk nog het beste voor het milieu maar dat kan alleen in de zomer. De grootste vervuiler van de wietteelt is immers het energieverbruik. Door de blijvende ongunstige wetgeving in veel landen is het echter noodzakelijk om wiet binnenshuis te verbouwen, zelfs als het lokale klimaat buitenkweek toestaat!
Voor ultieme groene geloofwaardigheid is biologisch wiet kweken buitenshuis de duidelijke winnaar. Maar als dit geen bruikbare optie is, kun je de gevolgen voor het milieu tenminste minimaliseren. Organisch-biologisch verbouwen is een belangrijke manier om het totaal aan negatieve gevolgen te beperken. Omdat de productie van biologische plantenvoeding over het algemeen minder verwerking vergt dan die van minerale meststoffen.
Daarnaast is organisch-biologische ongediertebestrijding ook veel milieuvriendelijker. Natuurlijke vijanden als lieveheersbeestjes en roofwants kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om spint onder controle te houden. Hierdoor hoef je, in tegenstelling tot bij de conventionele kweek, geen giftige chemische brouwsels te gebruiken.