(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 #24 Hoe je het ook wendt of keert; als je binnen het meeste wiet wil oogsten, zul je ervoor moeten zorgen dat je kweekcyclus efficiënter wordt. Je hebt immers maar een beperkte hoeveelheid licht en ook de ruimte waarin je kweekt wordt er niet groter op. De tijd die een cyclus in beslag neemt kan echter wel naar beneden door je wietplanten direct na het ontkiemen te laten bloeien. Ze zullen dan niet zo groot worden, maar dat vang je in een zogenaamde Sea Of Green simpelweg op door meer planten te kweken. Zeg nou zelf, is dat niet de efficiëntste kweekmethode die er is?

Efficiënter wiet kweken dan in een Sea Of Green opstelling is waarschijnlijk niet mogelijk. Het is al jaren dé aangewezen methode voor commerciële kwekers uit de lage landen want het houdt in dat je sneller en dus vaker per jaar kunt oogsten en een maximale hoeveelheid wiet per oppervlakte kweekt. Onder hobbykwekers is de methode ook populair, want het kan net zo goed in het klein.

Cannabiskwekers zijn altijd op zoek naar de meest efficiënte methode om wietplanten te kweken. Technieken als scroggen, supercroppen, schwazzen en zelfs monsterscroggen zijn allemaal bedacht om meer wiet te kunnen oogsten per Watt. Niet zo gek, want illegale commerciële wiettelers moeten het doen met kunstlicht, en lopen risico op ontdekking. Een Sea Of Green, of kortweg SOG is van al deze methoden wellicht nog de meest efficiënte methode en ook interessant voor hobbyisten, want daarmee haal je meer uit je kweekruimte.

Of je nou scrogt, sogt of supercropt, het maakt niet uit welk medium je gebruikt. Alle methoden kunnen zowel op hydro als op aarde toegepast worden. Het idee achter een SOG, maar ook bij bijvoorbeeld bij scroggen of supercroppen, is vooral dat het licht, dat binnen bijna altijd van boven komt, niet helemaal effectief tot onderin de planten komt. Door de kweek te concentreren op alleen de bovenste delen van de plant, kun je dus meer uit je energierekening halen. Uiteindelijk zijn het toch de bovenste toppen die het grootste en dus het zwaarste worden.

SOG vs. SCROG

SOG staat voor Sea Of Green en SCROG voor Screen of Green. Aan de bovenkant van een kweekruimte zul je het verschil tussen de twee methoden bijna niet zien, maar aan de onderkant wel. Bij een SOG wordt het egale bladerdek van toppen namelijk bereikt door veel planten per vierkante meter te plaatsen, en bij een SCROG worden een klein aantal planten met behulp van een rek getraind zodat alle toppen op gelijke grote kunnen uitgroeien tot grote buds. De SCROG is dan ook bedacht door kwekers die niet meer dan een paar planten konden kweken, zoals we in Nederland bijvoorbeeld ook de 5-planten wietregel kennen. Een SCROG heeft echter een paar nadelen ten opzichte van een SOG, er komt een hoop plantentraining bij kijken en het kost veel tijd om met een paar planten een groot oppervlak te vullen. Maar goed, je hoeft als hobbykweker natuurlijk geen loodsen vol te zetten, een Sea Of Green kun je namelijk ook heel goed in het klein kweken.

Links een bloeiende SCROG, rechts een net opgezette SOG, het grote verschil zit ‘m in het aantal planten en in de totale kweektijd

Sea of Green kweken

Een SOG kun je op ieder gewenst formaat kweken en betekent dus echt niet automatisch dat je met honderden planten in de weer hoeft. Het is wel aan te raden om een mooie moederplant te hebben, zodat je zelf stekken kunt maken om je Sea Of Green mee te vullen. Hoe je een kleine moederplant gezond houdt lees je in dit artikel over bonsai-moederplanten. In principe is het een kwestie van een mooie vrouwelijke wietplant selecteren en deze in de groeifase te houden door haar 18 uur licht te geven. Een kleine moederplant heeft daarvoor aan energiezuinige spaar- of andere fluorescente lampen genoeg. Hoe je stekken maakt leer je in Zo maak je zelf wiet stekken.

11687110.JPG

Door stekjes te gebruiken zorg je dat iedere plant gelijk opgroeit

Goed, je rekent uit hoeveel planten je voor je SOG nodig hebt, en neemt ruim genoeg aantal stekken van de moederplant. Probeer hierbij zoveel mogelijk planten in je kweektent of -kast te krijgen. Over het algemeen staan in een SOG minimaal 9 planten per vierkante meter, maar 16 of zelfs 25 kan ook. Vierkante potten wat dat betreft ook zeer aan te raden voor SOG kweken, en dan het liefste potten die wat hoger zijn. Zo kun je meer planten per oppervlakte kwijt, zonder dat deze planten een gebrek aan wortelruimte krijgen. Omdat je wietplanten in een SOG vrijwel meteen in de bloei zet, hoef je ze doorgaans ook niet steeds te verpotten. Zodra je stekken wortels hebben kun je ze direct in hun uiteindelijke pot zetten.

Plant de gewortelde stekken tegelijkertijd in de potten zodat je een veldje krijgt van kleine wietplantjes. Wanneer je eenmaal begonnen bent zou je geen extra planten meer moeten toevoegen want je gaat ze in een strak tijdschema afbloeien. Laat de plantjes niet te lang op 18/6 om te groeien, want ze hebben in de SOG opstelling niet veel ruimte. Een week of maximaal twee weken groeien is meer dan voldoende, er zijn ook kwekers die de gewortelde stekken meteen onder een 12-uurs schema zetten. Omdat de stekken allemaal van een volwassen moederplant afkomstig zijn zul je zien dat ze vrij snel in bloei zullen gaan. Aangezien de planten allen genetisch gelijk zijn zullen ze ook gelijkmatig opgroeien en uiteindelijk een egaal bladerdek van hoofdtoppen vormen.

sog-kweek

Een eigen moederplant en een kleine Sea Of Green betekent iedere 2 maanden een nieuwe oogst

Het grote voordeel van een Sea Of Green is dus dat je de groeifase zo goed als over kunt slaan, en toch een tent of kast vol met toppen kunt kweken. Op deze manier kun je in principe iedere twee maanden een kastje vol oogsten, en dat kan misschien net genoeg zijn voor een patiënt die in zijn eigen wiet moet voorzien!

(advertentie)