(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Moederplanten kunnen veel ruimte in beslag nemen maar bonsai moederplanten niet. Door je moeders klein te houden, kun je in een kleine ruimte toch meer dan genoeg stekken produceren. Een bonsai moederplant neemt namelijk maar 20 bij 20 cm in beslag en ziet er bovendien prachtig uit! 

 

Tot 2600 stekken per jaar

Bonsai wietplanten zijn zo leuk om naar te kijken dat je ze wel op de vensterbank zou willen zetten. Bonsai moéderplanten zijn daarentegen ook ontzettend functioneel. Een kleine groeiruimte van slechts 30 x 90 centimeter en is al goed voor 5 bonsai moederplanten en 2600 stekken per jaar. Met de juiste verzorging kun je de bonsai moederplanten ook nog eens ontzettend lang in leven houden. En uiteindelijk kun je ze natuurlijk ook gewoon afbloeien en oproken 😉

Hierboven zie je twee typische bonsai moederplanten. Een gezonde bonsai moeder kan onder TL of LED verlichting elke 20 dagen voor 10 tot 30 stekken zorgen. Onder HPS zelfs iedere 14 dagen.

Bonsai moederplanten kweken

Stap 1: Het leven van een bonsai moederplant begint met een mooi gewortelde vrouwelijke stek. Als je een aantal stekken hebt, zul je zien dat er altijd een paar tussen zitten sterker zijn en beter groeien dan de rest. Zulke mooie stekken zijn het best geschikt om (bonsai) moederplanten van te maken. Pot deze uitverkoren stek over in een klein vierkant potje (ongeveer 6 x 6 cm). Vierkante potten zijn handiger in verband met het snoeien van de wortels later, dus kies een vierkante pot.

Stap 2: Laat de nieuwe moederplant een paar dagen doorgroeien tot de pot goed vol geworteld (zie linker foto hieronder) is en snoei de plant aan de bovenkant terug tot je nog 3 of vier zijtakken overhebt (rechter foto).

Stap 3: De bovenste twee van de overgebleven zijtakken zullen het snelst groeien. Als ze een centimeter of 12 zijn top je ze. Hierdoor zullen de onderste twee zijtakken in een dag of twee net zo groot worden als de bovenste. Als ze dat zijn, top je ook deze twee takjes. Nu zullen er meer zijscheuten op de takken gaan groeien. Elke nieuwe zijscheut die naar binnen groeit haal je weg.

Stap 4: Nu heb je 6 tot 8 nieuwe opkomende scheuten. Als ze een lengte hebben van 10 tot 15 centimeter kun je ze eraf snijden, en als je eerste stekken gebruiken. Je snijdt ze net boven de eerste node van de nieuwe scheut af zodat de moederplant na het nemen van de stekken, steeds net iets groter is dat de laatste keer dat je haar terug snoeide. Er komt dus steeds als je een stek eraf haalt, een node bij. De hoofdtakken zullen hierdoor steeds dikker en een internode langer worden.

Stap 5: Wanneer de pot te klein wordt kun je haar overpotten in een potje dat nét een maatje groter is. Kies steeds een vierkante pot. Je plant krijgt nu 12 tot 16 nieuwe scheuten. Ook zullen er wat scheuten uit de lager gelegen nodes groeien zodat het er misschien wel 30 of meer zijn. De hele dunne nieuwe scheuten en scheuten die naar binnen groeien knip je terug tot de eerste node. Je mag ze ook helemaal weghalen.

bonsaima's

In het plaatje hierboven zie je hoe een bonsai moederplant zich kan ontwikkelen. De rechter moederplant is vijf jaar oud, er zijn net 32 stekken van gehaald. Deze plant staat in een 1-liter pot sinds ze 3 maanden oud is.

Stap 6: Zie je hoe open de planten in het midden zijn? Dit is voor een betere lichtverdeling. Het groeit steeds dicht tot er stekken worden genomen, en dan wordt de plant naar deze vorm teruggesnoeid. Tot de bonsai moeders in hun 1 liter potten staan (tot 3 maanden) geef je ze alleen water en geen voeding. Het voeden begint pas nadat ze twee keer stekken heeft geleverd sinds de  plant in de 1-liter pot staat.

bonsaimom

Een mooie bonsai moeder op kleikorrels

Verzorging

Een bonsai moeder moet natuurlijk ook onderhouden worden. Ze hoeven niet veel te hebben, maar net genoeg meststof om ze gezond te houden. Geef ze twee keer per maand een halve dosis voeding. Zo blijven ze in een goede conditie zonder dat ze teveel voeding krijgen. Als je op enig moment meer stekken nodig hebt geef je ze een of twee keer een volle dosis voeding, zodat ze wat sneller groeien.

Let op: Iedere 2 tot 4 weken moet je stekken van de bonsai moederplant nemen, ook al heb je ze niet nodig. Het houdt de bonsai moederplant op maat en in vorm. Zo kun je ze jaren in dit formaat houden.

Omdat er zoveel van de plant wordt gesnoeid, kunnen de bladeren op enig moment een tekort aan voedingsstoffen krijgen. Een maandelijkse spray met bladvoeding is een goede manier om dit aan te vullen. Je kunt het beste naar de plant kijken om te zien of het nodig is of niet.

Wortels snoeien

Eén of twee keer per jaar zullen de wortels van je bonsai moeders gesnoeid moeten worden. Om te beginnen met wortels snoeien moet je de moederplant eerst voorzichtig uit de pot halen. Als ze een beetje droog staat gaat dat het makkelijkst dus doe het bijvoorbeeld een dag of twee na een waterbeurt.

Met een groot broodmes zaag je van de onderkant en de zijkanten van de kluit, ongeveer 2 centimeter (2 centimeter is goed bij een pot van 1 liter) af. Dan vul je de pot weer met een laagje voorbemestte aarde, zet de plant er weer in en vult ook de zijkanten en de bovenkant aan met nieuwe aarde. Lees Wortels snoeien bij moederplanten voor meer uitleg over het snoeien van de wortels.

(advertentie)