(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wiet is een éénjarige plant, dat betekend dat ze in één seizoen opgroeit, bloeit en weer dood gaat. Als je een moederplant toch jarenlang in leven wil houden om er steeds verse stekken van te kunnen snijden, moet je voorkomen dat de wortels zichzelf verstikken. Dit doe je door ze te snoeien. 

Als een wietplant lang in de groeifase blijft zoals bij moederplanten het geval is, groeit de pot op een gegeven moment helemaal dicht met wortels. Deze wortels zullen zichzelf op den duur gaan verstikken en kunnen daardoor steeds minder voeding en water opnemen. De groei blijft daardoor achter, tot je er geen gezonde stek meer vanaf kunt halen.

Om dit te voorkomen moet je de wortels van je moederplant van tijd tot tijd snoeien. Zo zal ze je steeds nieuwe stekken geven wanneer jij ze nodig hebt. Zorg er voor dat de kluit vrij droog is bij het wortels snoeien. Met een natte kluit werken is geen goed idee en maakt het ook moeilijker om de kluit goed uit de pot te halen. Wacht dus een paar dagen na de laatste waterbeurt voordat je gaat snoeien.

Om te beginnen met wortels snoeien moet je de moederplant voorzichtig uit de pot halen. Als ze een beetje droog staat gaat dat het makkelijkst. Met je ene hand vang je de kluit op, terwijl je de pot met je andere hand omdraait. Hieronder zie je hoe de wortels gegroeid zijn. De pot is nog niet volledig vol gegroeid met wortels, het kan nog veel erger maar zover laat je het natuurlijk niet komen.

wortelsysteem

Als de plant uit de pot is leg je haar op haar zij en snij je met een zaag of groot broodmes een centimeter of 2 tot 3 van de onderkant van de kluit af.

Als de onderkant eraf is ga je door met het snoeien van de zijkanten. Deze moederplant heeft een vierkante pot, wat het snoeien van de zijkanten van de kluit wat makkelijker maakt. Van alle zijkanten snij je net zoals je bij de onderkant deed, 2 tot 3 centimeter af. Als je daarmee klaar bent, ziet de kluit er ongeveer uit zoals op de foto hieronder.

zijkanten-eraf

Nu ga je de pot opnieuw vullen, onderin de pot gaat een laagje kleikorrels voor een goede afwatering. Daarop leg je een laag voorbemeste aarde. Bijvoorbeeld een laag kilomix van Atami of iets dergelijks.

Dan kan je gesnoeide plant terug in de pot. De zijkanten vul je ook op met voorbemeste aarde en ook op de bovenkant vul je de kuit aan met de aarde. Dan ben je in principe klaar met het overpotten en kan je moederplant weer fijn groeien zodat ze je straks weer kan voorzien van verse stekken.

Geef je plant na het overpotten niet te veel water. Sommige van de wortels die je hebt afgezaagd zullen afsterven en kunnen wortelrot veroorzaken als je de plant meteen bewatert. Succes met het snoeien van jouw eigen moederplant.

 

(advertentie)