(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

RollingStoned Top 50 # 25   Meestal is de politie helemaal niet je beste vriend als je wiet teelt. Zelfs bij 1 of 2 planten in de tuin komen ze al aangerukt om je van je huisvlijt te ontdoen, laat staan als je meer dan 5 plantjes onder een lamp hebt gezet. Maar zo heel soms zijn ze ook wel nuttig hoor die dienders, vooral als ze onbedoeld handige kweektips delen met het grote publiek. Neem de popo in de provincie Utrecht, daar heb je tenminste wat aan!

Opmerkelijk nieuws in het AD: in de provincie Utrecht is er sprake van ‘een forse daling’ van het aantal opgerolde wietkwekerijen. Jawel, dwars tegen trend en gevoel in. Niet dat er minder wordt geteeld, ben je mal? Nee, de kwekers zijn de politie gewoon vaker te slim af dankzij LED-licht en kweektenten!

‘Forse daling’

Aantal opgerolde wietkwekerijen in regio Utrecht fors gedaald‘, kopt het Algemeen Dagblad. Oei oei, zijn de Utrechters ineens zo braaf geworden dat ze niet meer blowen en/of wiet kweken? Neen, driewerf neen! Maar watsdanwelkeburt?

4474143760_541fca2aca_o

De kweektent neemt vaker de plaats in van het kweekhok… [foto: Oaksterdam/Flickr creative commons]

Eerst even de keiharde blote cijfers, die het AD trouwens wist los te peuteren door de Wet Openbaar Bestuur. Ze gelden alleen voor de provincie Utrecht, maar neem gerust aan dat je er wel een trend voor het hele land uit kunt halen dan. In de stad Utrecht kwamen vorig jaar 92 plantages voortijdig en door toedoen van de politie tot een einde, terwijl dat er in 2013 nog 104 waren. Tot en met mei van dit jaar zijn er ‘slechts’ 30 opgerold…

Vraag naar wiet niet gedaald

Dat beeld komt ook terug in andere gemeenten in Utrecht. Grote vraag is nu: waarom?! Iedereen is het er wel over eens dat de daling van het aantal gekortwiekte plantages NIET betekent dat er minder wiettelers in Utrecht rondhuppelen. ‘Integendeel, want vraag naar wiet is er vanuit de markt genoeg. Sinds een jaar of vier is de zogeheten kweektent in opkomst, wat de daling in de cijfers zou kunnen verklaren’, stelt het AD dan ook op basis van gesprekken met deskundigen.

LED vervangt HPS en tent vervangt hok

Een heerlijk zonnetje van de X-Max led

Dikke kweekpret met LED…

In eenvoudige woorden: de grote hokken met HPS-kweeklampen en duizenden planten worden steeds vaker ingewisseld voor kweektenten met LED-verlichting. Zoals iedere koekenbakker weet geven die LED kweeklampen veel minder warmte af dan de ‘traditionele’ lampen en dus kan de popo ze niet meer opspeuren met hun vermaledijde infrarood warmtecamera’s. Komt bij dat ook de stroomrekening door LED en tenten stukken lager is, wat betekent dat via de energieleverancier ook al minder eenvoudig kan worden opgesnord wie er wellicht wiet kweekt…

‘Er zijn kweektenten die niet meer energie verbruiken dan een wasmachine. Kwekers hoeven dus geen onveilige constructies met aftappen van stroom meer te bedenken’, vertelt een ‘ingewijde’ aan de krant.

Mr Veldman

Ook onze eigen RollingStoned columnist en bekende cannabisadvocaat Maurice Veldman wordt naar zijn mening gevraagd over het opmerkelijk fenomeen dat er minder en minder wietkwekerijen worden opgerold door Oom Agent. ‘De kweektenten die nu op de markt zijn, winnen enorm aan populariteit. Ze zijn namelijk behoorlijk veilig en efficiënt’, aldus de Amsterdammer. Die ook weet dat de pakkans met kleine(re) kweektenten en LED-lampen gering is, terwijl de wietprijzen van het moment een goede opbrengst garanderen, pak ‘m beet van 5.000 euro per kilo momenteel.

Geen wonder dat er in het wereldje over ‘hypothekers’ wordt gesproken als men aan kweektenten refereert.

Probleem, welk probleem?

Kortom, niks dan goed nieuws eigenlijk. Het kweken gebeurt namelijk kleinschaliger en veiliger. Wat wil je nog meer? Hoewel de politie natuurlijk een andere mening is toegedaan en hardnekkig blijft roepen dat ze samen met woningbouwverenigingen en stroomboeren naar wietkwekerijen zal blijven speuren…

Oh ja, de tip van flip 😉

Schermafbeelding 2016-07-14 om 12.38.11

(advertenties)