(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wietplanten ontkiemen is een karweitje waar sommige kwekers nog altijd moeite mee hebben. Kiemproblemen ontstaan echter juist meestal eerder door teveel moeite dan te weinig, eenvoud is dus het advies. En hoe kiem je nog eenvoudiger dan direct in de aarde?

shutterstock_314484611

Foto: Algirdas Gelazius, Shutterstock

Wietzaden ontkiemen

De wietplant heeft zoals vele planten een levenscyclus die begint met zaad. Het zaadje komt tot leven in of op een vochtige ondergrond. Veel meer dan water en een aangename temperatuur heeft zaadje niet nodig om te ontkiemen. Zolang de temperatuur tussen de 20 en 26 graden ligt, kun je er vanuit gaan dat een wietzaadje binnen tien dagen wel ontkiemd is, meestal echter al binnen een dag of drie. Een iets lagere temperatuur kan ook, al loop je dan de kans dat je iets langer wacht op ‘de geboorte’ van je dochters. Laat het echter niet kouder worden dan 15 graden, want dan zal je zaadje na het kiemen niet erg goed groeien.

Natuurlijk

Sommigen zweren bij een nat stukje keukenpapier of een watje om te ontkiemen, maar daar hoort een wietplantje van nature natuurlijk niet thuis. Vanaf het moment dat het zaadje uitkomt groeit er een fragiel worteltje uit, die zijn weg naar beneden zoekt, en dit gaat niet in een schoteltje met nat papier. Dus wanneer je niet in aarde ontkiemd zal het leven van je plantje meteen starten met een verhuizing. En dat is een risicovol proces omdat het worteltje teer is en gemakkelijk breekt.

Als een vis in het water

Om dit soort beschadigingen te voorkomen kun je je wietzaad direct in de aarde ontkiemen. Hiervoor prik je met een prikkertje of een pen, een gaatje in de aarde van ongeveer een halve centimeter diep. Bedek het zaadje dan voorzichtig zodat het net niet meer te zien is. Net als met elk medium moet je ervoor zorgen dat je zaadje niet verzuipt. De aarde moet licht vochtig zijn zodat het worteltje zelf op zoek gaat naar water. Als je een wietzaadje in de aarde ontkiemt, kan haar worteltje direct de grond in, hier voelt je plantje zich als een vis in het water!

Omdat je het wietzaadje ontkiemt in een pot met aarde kan ze de eerste week of twee weken rustig groeien, zonder daarbij gestoord te worden. Wanneer het eerste potje mooi vol gegroeid is met wortels, kun je haar gemakkelijk in de eindpot overzetten. Sommige kwekers ontkiemen hun zaden zelfs direct in een grote pot maar dit maakt bewateren in de eerste levensfase moeilijker, omdat de aarde veel meer water opneemt dan het kleine plantje nodig heeft.

Laat je zaadje lekker met rust tot ze stevig genoeg is! Foto: tomkawila

Laat die zaailingen zoveel mogelijk met rust. Foto: tomkawila, Shutterstock

Laat ze met rust!

Wietzaden ontkiemen in de aarde is een van de meest natuurlijke manieren voor de plant om tot leven te komen. Je kunt je kiempje niet meer ondersteboven planten of per ongeluk breken bij het verpotten. Je plant krijgt dus de kans om in alle rust een goede basis te leggen voor haar levenscyclus. Met wietplanten wordt geduld beloond, zowel bij de oogst als bij het kiemen. Komt een wietzaadje niet binnen een paar dagen uit blijf er dan nog even vanaf. Het komt meestal wel goed. Is je kiem na 2 weken nog niet uitgekomen? Dan is er misschien wat misgegaan.

Ontkiemen buiten de aarde

Zitten er ook nadelen aan het direct ontkiemen in aarde? Natuurlijk wel, zo zie je het niet direct wanneer je zaadjes uitgekomen zijn en zit je wellicht twee weken te wachten op een zaadje dat niet uitgekomen is. Ook moet je opletten dat je het zaadje niet te diep in de aarde plant, het kost de zaailing dan teveel energie om boven de grond te komen. Wanneer je in een hydrosysteem gaat kweken wil je die niet vervuilen met organisch materiaal zoals aarde, in dat geval kun je beter in steenwolpluggen ontkiemen. Iedere kweker heeft zo zijn voorkeur, maar direct in aarde ontkiemen maakt het klusje erg gemakkelijk, het is niet voor niets de favoriete methode van moeder natuur!

Openingsfoto: bondgrunge, Shutterstock
(advertenties)