(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het einde van de zomer komt in zicht. Dus wil je jouw buitenkweekactiviteiten voorzetten, dan zal je een kweekruimte nodig hebben. Een goede kweekruimte voldoet aan alle eisen die wietplanten stellen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Als je dit simpele 10-stappenplan volgt, komt het helemaal goed en geef je wietplanten een perfect onderkomen om uit te groeien tot prachtige… ♪ Nederwiede wiede wiet ♫

Om het overzicht te houden bij taken die op het eerste gezicht erg ingewikkeld lijken, kun je ze het beste verdelen in kleine, hapklare brokjes die je een voor een afwerkt. Deze strategie werkt ook goed voor het inrichten van een geschikte ruimte om zelf een paar wietplanten in te kweken. Wanneer we dit klusje onderverdelen in tien gemakkelijke stappen wordt het een fluitje van een cent.

zolderkweekStap 1. Kies een geschikte plaats

Begin met jezelf af te vragen waar je je eigen wietplantjes het best zou kunnen kweken. Dit kan een gedeelte van een niet gebruikte logeerkamer zijn, je kelder of zolder of een (ingebouwde) kast. Denk even goed na over zaken als hoogte, de aanwezigheid van aan- en afvoermogelijkheden van lucht en eventueel water en maak een schets waarin je vast alle benodigde apparatuur intekent. Zo kom je erachter wat je allemaal voor materialen nodig zult hebben voor jouw eigen wietwensen.

Stap 2. Ruim op

Ruim eerst even op voor je meteen met timmeren begint. In een rommelige kamer of kelder kun je niet goed werken en bovendien zijn stofnesten een grote uitnodiging voor beestjes en plantenziektes. Zorg ervoor dat de ruimte die je voor je planten gereserveerd hebt in stap 1, blinkend schoon is voor je verder gaat.

Stap 3. Verduister

Zorg ervoor dat je kweekkast, kant en klare kweektent of zelfgemaakte ruimte helemaal lichtdicht is. Lichtlekken kunnen ervoor zorgen dat je planten straks gestrest raken of dat ze zelfs helemaal niet gaan bloeien. Als je kweekruimte er groot genoeg voor is, ga er dan even zelf inzitten en sluit de ingang om zelf te kijken of het helemaal lichtdicht is.

tent 1mStap 4. Reflecterende wanden

Als je zelf een kweekruimte maakt, zorg er dan voor dat de wanden, de vloer en het plafond ervan zoveel mogelijk licht reflecteren. Al het licht dat gereflecteerd wordt kaatst terug naar je planten en gaat niet verloren. Schilder de wanden mat wit of nog beter, gebruik speciale reflectiefolie. Neem geen aluminiumfolie, want dat is niet geschikt. Als je meer over de voordelen van een goede reflectie wil weten lees dan Optimale reflectie = meer licht.

Stap 5. Ventileer

Er moet een goede aanvoer van verse lucht in je kweekruimte komen en ook moet er voldoende luchtcirculatie zijn. Daarom maak je boven in je kweekruimte een opening waardoor je met een afzuiger zoals een buisventilator, lucht uit de kweekruimte blaast. Een kleinere opening aan de onderkant zorgt ervoor dat schone lucht je kweekruimte ingezogen wordt. Hier hoef je geen ventilator voor te gebruiken want de lucht komt door de onderdruk in je kweekruimte, vanzelf naar binnen. Je moet er echter wel op letten dat er via de openingen geen licht naar binnen lekt.

Om de lucht in je kweekruimte goed te laten circuleren dien je ook 1 of meer zwenkventilators te plaatsen. Gebruik zwenkventilators of, als je hier geen ruimte voor hebt, gewone ventilators, maar richt deze laatste niet rechtstreeks op je planten.

flat-filter-with-box-450x450Stap 6. Geurbestrijding

Omdat je natuurlijk niet wil dat je hele huis naar de wietplanten in je kweekruimte ruikt, dien je een koolstoffilter te gebruiken. Een koolstoffilter sluit je aan de binnenkant van je kweekruimte aan op de afvoer via je afzuiger. Zorg ervoor dat de afzuiger en het koolstoffilter qua diameter en capaciteit goed op elkaar aansluiten.

Stap 7. Verlichting

Dit is ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van je kweekruimte want het bepaalt in grote mate de hoeveelheid wiet die je kunt oogsten. Zorg voor een lamp die aansluit bij je kweekruimte, dus geen spaarlampje in een ruimte van 60 bij 60 centimeter, maar ook geen 1000 Watt HPS lamp. Monteer je lamp aan in hoogte verstelbare kettingen of gebruik speciale haakjes die gemakkelijk in hoogte verstelbaar zijn. Zo kun je de lamp gedurende de hele cyclus op de juiste hoogte houden. Lees ook Kies de juiste kweeklamp.

HID-Grow-Lights-yielding-NL5xHaze-Silhouette-640x495 (1)

Stap 8. Meten is weten

De kweekruimte is bijna klaar voor gebruik, nu is een goed moment om extra gereedschap zoals een thermometer, een luchtvochtigheidsmeter of een min-max meter (meet de minimale en maximale temperatuur) te plaatsen. Ze zijn niet noodzakelijk maar kunnen er wel voor zorgen dat je makkelijker diagnoses kunt stellen als er iets met de planten misgaat.

pottenStap 9. Plaats potten

Het gemakkelijkste en zeker voor een eerste kweek, zijn gewone potten met aarde. Bedenk hoeveel planten je wil kweken en regel passende potten. Weet dat een grotere pot ook voor grotere planten zorgt. Vul je potten met een mooie potgrond, voorbemestte potgrond heeft als voordeel dat je soms nauwelijks hoeft bij te voeden maar met een zogenaamde light mix (aarde waar weinig plantenvoeding in zit) kun je de voedingsbehoefte beter sturen. Voor een eerste kweek is voorbemestte potgrond aan te raden.

Stap 10. Planten

Na deze laatste stap begint het eigenlijke kweken natuurlijk pas echt. Pot je ontkiemde zaden over in de potten met aarde. Na een maand of 3 kun je voor het eerst oogsten. Verpotten gaat zo.

(advertenties)