(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel de wilde oorsprong van cannabis nog steeds onbekend is, kunnen wetenschappers door naar de genen van de plant te kijken, de dichtstbijzijnde levende verwant identificeren. “Hop, dat we gebruiken voor bier, is de soort die het dichtst bij cannabis staat”, zegt Daniela Vergara, emerging crops specialist aan de Cornell University in New York. Zij verklaart in vier minuten waar onze favoriete plant vandaan komt.

Rara jongens die Romeinen…

Plantengenetici schatten dat cannabis- en hopplanten zo’n 28 miljoen jaar geleden uit elkaar gingen. Tegenwoordig bevat cannabis speciale stoffen, cannabinoïden genaamd, die zijn verwanten missen. Twee van deze verbindingen zijn THC, dat een high veroorzaakt, en CBD. De ontwikkeling van cannabinoïden kan hebben geholpen om cannabis te beschermen tegen UV-licht of tegen dieren die willen eten, maar onderzoekers zijn daar nog niet zeker van.

Sommige oude culturen, waaronder de Chinezen, Romeinen, Grieken en Indianen, gebruikten cannabis voor medicinale en industriële doeleinden. Genoeg gepraat vooraf, hier komt het stukje onmisbare geschiedenis voor iedere cannabisliefhebber!

(advertentie)