(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij de binnenteelt van wiet zijn ruimte en geld vaak limiterende factoren. Een professionele kweekruimte neemt minimaal een vierkante meter in beslag en de investering in professionele kweekapparatuur kan behoorlijk oplopen zodat men er uiteindelijk maar niet aan begint. Jammer, want een kleine hobbykweek met spaarlampen kan al in een keukenkast en is supergoedkoop.

Gewone spaarlampen die je bij de doe-het-zelf winkel kunt kopen zijn ideaal om een kleine kweekruimte mee van licht te voorzien. De voordelen liggen voor de hand: ze zijn gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen, geven weinig hitte af en je kunt er in de kleinste ruimtes wiet mee kweken. Ideaal voor de hobbyteelt voor eigen gebruik dus!

Natuurlijk is het zo dat HPS lampen meer licht geven en om die reden worden gebruikt door commerciële kwekers. LED kweeklampen worden ook steeds beter en passen ook geweldig in kleine kweekruimtes, maar er is geen lamp zo laagdrempelig als een spaarlamp. Met spaarlampen is een gram per Watt zeker te halen, als je maar weet hoe je ze effectief kunt gebruiken.

CFL4

Optimale lichtspreiding

Spaarlampen werken het beste wanneer je meerdere kleine spaarlampen gebruikt in plaats van één grote spaarlamp. Dit komt omdat een spaarlamp zijn licht niet heel diep straalt. Met meerdere lampen kun je het licht van de lampen toch goed verdelen zodat de hele plant belicht wordt. Je moet ervoor zorgen dat er geen delen van de plant in de schaduw komen, en alleen met meerdere kleine spaarlampen kun je precies dat bereiken.

Je kunt spaarlampen gemakkelijk los ophangen, maar als je een beetje creatief bent, kun je ook zelf een armatuur maken voor meerdere spaarlampen. Iedere spaarlamp heeft dan wel zijn eigen fitting nodig.

Wie ongeveer voor 250 Watt aan spaarlampen heeft hangen, zou wellicht kunnen overstappen op een 250 Watt HPS kweeklamp. Maar als je beperkt bent in de hoogte van je kweekruimte, of je gewoon geen hogere kweekruimte wil maken, kun je ook in dit geval beter met spaarlampen blijven werken. De HPS lamp heeft vanwege de hitte die hij afgeeft simpelweg veel meer hoogte nodig en levert je niet per definitie meer opbrengst.

Day-42-1Scroggen

Omdat spaarlampen niet erg diep stralen werken ze het beste wanneer ze op ongeveer 10 centimeter hoogte van de planten hangen. Als je je planten scrogt en laag houdt, zorg je ervoor dat licht van je spaarlampen overal kan komen. Om dezelfde reden moet je de hoogte van je spaarlampen bijna dagelijks verstellen. Doe je dit, dan kun je met spaarlampen uitstekende wiet oogsten.

CFL scrog

Kleurtemperatuur

Wanneer je voor spaarlampen gaat shoppen, let er dan op dat je de juiste kleur kiest. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Soms staan er geen kleurcodes op de verpakkingen van spaarlampen, kies dan voor de warme variant met een meer rode kleur voor de bloeifase, en de koelere blauwe/witte variant voor de groeifase.

(advertentie)