(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De meeste terpenen (smaakstoffen) in cannabis zijn erg vluchtig en verdampen snel. Dat is de reden dat men het supersmaakvolle cannabisconcentraat Live Resin met verse ongedroogde wiettoppen maakt. Maar wist je dat je deze smaakstoffen ook in je wiet kunt behouden door het te vriesdrogen? 

Naast het behouden van de meest vluchtige smaakstoffen gaat het vriesdrogen van wiet ook nog eens razendsnel. Niet meer dan 24 uur na de oogst kun je je wiet al roken! Wiet vriesdrogen is niet moeilijk, je hebt er alleen wat droogijs voor nodig.

Droogijs kun je op internet bestellen, het bestaat uit bevroren koolstofdioxide en wanneer droogijs smelt slaat het de vloeibare staat over en gaat het van vaste naar gasvorm. Door het te gebruiken kun je wiet drogen zonder het bloot te stellen aan lucht, licht of warmte waardoor smaakstoffen optimaal behouden blijven.

bud

Vriesdrogen: verser kun je wiet niet krijgen!

Wiet vriesdrogen is supermakkelijk; neem ongeveer dezelfde hoeveelheid droogijs als wiet en een tupperware container waarin de wiet en het droogijs samen passen. Maak een paar gaten in het deksel en doe het droogijs in de container. Leg hierop een vel keukenpapier of een stuk kaasdoek of iets dergelijks, alle stoffen zouden kunnen zolang het maar ademt. Hierop leg je de wiet die je wil drogen, doe het deksel op de container en zet het in de vriezer.

De vriezer zorgt ervoor dat het droogijs niet al te snel in CO2 gas verandert. Bij het overgaan van vast naar gasvorm trekt het droogijs vochtmoleculen uit je wiettoppen. Als al het droogijs na ongeveer 24 uur in gas is veranderd, is je wiet ook droog en tevens bevroren. Stop het in je verdamper of draai er een vloeitje omheen en je proeft meteen het verschil in smaak.

shutterstock_199757570

Droogijs is bevroren CO2 gas, het smelt niet maar gaat direct over in gas en kan daarbij het vocht uit je wiet nemen. Foto: KPG_Payless, Shutterstock.com

De voordelen

De voordelen van vriesdrogen tegenover gewoon drogen is de snelheid waarmee de wiet droog is en de verse smaak van de wiet. Sommige cannabisliefhebbers zeggen dat gevriesdroogde wiet ook iets sterker is dan gewoon gedroogde wiet, maar daar zijn echter geen echte onderzoeken naar gedaan. De verse smaak komt het beste naar voren wanneer je de gevriesdroogde wiet uit een verdamper rookt. In een joint kan het extra chlorofyl namelijk ook voor een extra grassmaak zorgen.

Omdat de wiet in zijn verse vorm behouden blijft, gaan er geen stoffen uit de trichomen verloren door licht, warmte of blootstelling aan zuurstof. Er is geen methode waarop je trichomen nog verser kunt drogen dan vriesdrogen met de droogijsmethode.

 

(advertentie)