(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een aangenaam klimaat is voor wietplanten uitermate belangrijk. Minstens even belangrijk is de aanvoer van voldoende nieuwe lucht met CO2. Het apparaat dat daar in je kweekruimte verantwoordelijk voor is, is natuurlijk de afzuiger, maar hoe kies je er een?

Om de warmte die gegenereerd wordt door HPS kweeklampen niet te hoog op te laten lopen, en om wietplanten van verse lucht te voorzien, gebruiken we afzuigers. Er zijn twee soorten afzuigers, buisventilators en slakkenhuisventilators en ze zijn er in verschillende groottes en met verschillende capaciteiten. Dus wat is het verschil en waar moet je op letten wanneer je er een gaat aanschaffen?

Buis of slakkenhuis?

Wat is het verschil? Een buisventilator is als het ware een, in een stuk buis ingebouwde ventilator. Aan de ene kant zuigt de buisventilator, en aan de andere kant blaast hij, heel simpel eigenlijk. Je kunt een buisventilator daarom zo ophangen en meteen gebruiken.
Een slakkenhuisventilator (ook wel boxventilator) werkt daarentegen iets minder simpel, deze heeft de vorm van een slakkenhuis en zuigt aan de ene kant lucht aan en blaast die er aan de zijkant weer uit. Daarom heeft een slakkenhuisventilator een ombouw, of zogenaamde softbox nodig. Zo’n ombouw zorgt ervoor dat de lucht door de slakkenhuisventilator kan worden geleid en effectief lucht weg gezogen kan worden. Maar de ombouw doet meer, hij maakt de slakkenhuisventilator namelijk ook een stuk stiller dan een buisventilator.

In de meeste gevallen is een buisventilator voldoende voor een hobbykweekruimte, maar wanneer er wat meer capaciteit en stilte vereist is, kan een slakkenhuisventilator een betere keus zijn.

Capaciteit berekenen

Op iedere afzuiger staat de capaciteit aangegeven in kubieke meter per uur. Dit is het aantal kubieke meters aan lucht, dat de afzuiger in 60 minuten kan verplaatsen. Aan de hand van de capaciteit kun je berekenen welke afzuiger voor je kweekruimte het beste geschikt is.

  • Wanneer je te maken hebt met warmte van HPS kweeklampen, kies dan voor een afzuiger die de luchtinhoud van je kweekruimte minstens 3 tot 5 x in een minuut kan verplaatsen. Voor een kweekruimte van 1 x 1 x 2 meter (2 kubieke meter, lengte x breedte x hoogte) heb je dus minimaal een afzuiger nodig met een capaciteit van 360 tot 600 m3 per minuut.
  • Wanneer je bijvoorbeeld met LED-kweeklampen kweekt en warmte geen probleem is (denk aan een aparte groeiruimte) en je alleen de lucht ververst om de planten van voldoende CO2 te voorzien, heb je een afzuiger nodig die de inhoud van de kweekruimte 1 keer per 5 minuten ververst. In dit geval zou je in dezelfde kweekruimte van 1 x 1 x 2 meter voldoende afzuiging hebben met een afzuiger met een capaciteit van 24 kubieke meter.

maar…

Bij het berekenen hebben we echter geen rekening gehouden met zaken zoals weerstand door slangen met bochten en aangesloten koolstoffilters. De capaciteit van de afzuiger in onze voorbeeldruimte van 1 x 1 x 2 meter moet daarom liever wel wat groter zijn dan de berekende capaciteit, zeker wanneer je veel luchtslangen met bochten hebt.
Bovendien valt het aan te raden om een overcapaciteit te hebben zodat je in de zomer die extra warmte ook weg kunt zuigen. Sommige ventilators hebben een ingebouwde thermostaat waarmee het toerental automatisch wordt aangepast op een door jou ingestelde temperatuur.

  • Kies voor een buisventilator wanneer een beetje geluid geen probleem is
  • Kies voor een boxventilator wanneer er meer capaciteit en stilte gewenst is
  • Kies voor een afzuiger met overcapaciteit in verband met extra warmte in de zomer en het gebruik van slangen met bochten en koolstoffilters
  • Een (ingebouwde) fancontroler zorgt voor een ideale temperatuur
  • Bereken de benodigde capaciteit als volgt. Met HPS lampen: (inhoud kweekruimte) x 3 x 60
    Zonder HPS lampen: (inhoud kweekruimte) x 12

afzuiging2

Succes met het vinden van de juiste afzuiger!

(advertentie)