- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
- ‘Weed, Greed & Billions’ – zijn grote bedrijven de nieuwe drugskartels?
- Stekken, zaailingen en een extreem plakkerige Bubba Diesel
- Schikking Justitie • Einde aan 13 jaar ellende voor Johan van Laarhoven
Kweekproblemen in de bloeifase
Eerlijkheid duurt het langst zeggen ze weleens, maar daar klopt toevallig niets van; de bloeifase duurt namelijk het langst. En in deze lange periode kunnen er verschillende problemen de kop op steken zoals toprot, plagen of een ongewenste mannelijke plant in je kweekruimte. Kortom: problemen in de bloeifase.
De bloeifase duurt bij de binnenteelt gemiddeld tussen de 7 en 12 weken. In die periode, die overigens voor veel kwekers ook de mooiste periode uit het leven van hun planten is, vormen zich heerlijke maar ook kwetsbare toppen. Zorg dat je de bloeifase zonder de volgende bloeigerelateerde problemen doorkomt, of doe er wat aan als het toch mocht gebeuren.
Toprot
In de (late) bloeifase groeien wiettoppen zover dicht, dat vocht er gemakkelijk de overhand kan krijgen en toprot kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je de luchtvochtigheid zeker aan het einde van de bloeifase zo laag mogelijk houdt. Zorg daarom voor een temperatuur die ergens tussen de 23 en de 28 graden ligt, voldoende luchtcirculatie door middel van ventilators, en besproei de planten in deze fase liever niet meer. Dek bakken met voedingswater in en om de kweekruimte af.
Heb je eenmaal toprot, dan is het zaak om zo snel mogelijk te handelen. Knip de rotte delen rigoureus weg en desinfecteer je schaar bij iedere knip met wat schoonmaakalcohol. De aangetaste delen zijn niet meer te roken en moet je weggooien. Breng de luchtvochtigheid omlaag anders zal je toprot zeker terugkomen.
Ongedierte
Als je dacht dat je de enige was die gek is op bloeiende wietplanten heb je het mis. Beestjes zoals spint, bladluizen en trips lusten er ook wel pap van. Maar spint is toch wel de meest voorkomende lastpak in de bloeifase. Deze vervelende minispinnetjes spinnen webben rond je toppen en doen zich tegoed aan de sappen van de plant, lekker dan! Spint kan je kweekruimte inkomen via stekken, maar soms breng je ze ook zelf mee of komen ze via de inblaas je kweekruimte binnen.
Heb je eenmaal spint te pakken dan krijg je ze heel moeilijk weer weg. Zodra je de beestjes opmerkt moet je in actie komen. Biologische bestrijding heeft natuurlijk de voorkeur maar zoals gezegd is Spint een lastige vijand. Je kunt ze te lijf gaan met andere beestjes zoals de roofmijt (Biobest) of zelf een bestrijdingsmiddel maken van pepers of andere huis, tuin en keukenmiddelen. Vliegend ongedierte kun je aanpakken met zelfgemaakte vangstrips.
Licht en warmteproblemen
Zorg er in de bloeifase zeker voor dat je planten niet meer dan 12 uur licht krijgen, en dat ze tijdens de 12 donkere uren ook echt in het donker staan. Wanneer je bijvoorbeeld af en toe zou kijken tijdens hun nacht of wanneer er licht in de kweekruimte lekt, dan verstoor je de donkerperiode. Dit zorgt ervoor dat de bloeihormoon-huishouding in de war kan raken en lijdt tot gestreste planten die in het ergste geval hermafrodiet worden of zelfs stoppen met bloeien.
Strekkende wiettoppen als gevolg van te hoge temperatuur
Temperaturen boven de 30 graden kunnen ook voor bloeiproblemen zorgen. De hitte kan ervoor zorgen dat toppen gaan strekken en zich niet ontwikkelen tot mooie harde bloemtrossen. Wanneer het tijdens de bloeifase te warm wordt, zorg dan voor meer afzuiging of dim je lamp als dat mogelijk is.
Mannen en hermafrodieten
Tijdens de bloeifase kunnen er ook mannelijke planten en hermafrodiete planten opduiken. Mannelijke planten komen vrijwel alleen voor wanneer je een kweek gestart bent met regulier zaad. Zodra je een mannelijke wietplant ontdekt, haal hem dan weg. Anders zal hij de vrouwelijke planten bevruchten die daardoor zaad gaan maken in plaats van potente wiet.
Hermafrodiete planten zijn tweeslachtig. Ze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen en zullen, net als mannelijke planten de vrouwelijke planten bevruchten waardoor die geen potente wiet meer zullen produceren. Hermafrodiete planten mogen dus ook meteen verwijderd worden uit de kweekruimte. Hermafrotiete wietplanten, of herma’s worden meestal veroorzaakt door slechte genetica in combinatie met stress. Stress kan veroorzaakt worden door een onaangenaam klimaat of teveel water of een onregelmatige licht/donkerperiode. Houdt alle kweekfactoren stabiel en op de juiste waarden om stress bij planten te voorkomen.
Mannelijke bloei
Wanneer een wietplant heel lang niet bevrucht wordt, kan ze aan het einde van de bloeifase ineens een soort banaantjes uit haar toppen laten groeien. Dit zijn mannelijke stampers en bevatten ook stuifmeel, maar toch is dit geen teken van een herma. Een wietplant doet dit soms als laatste redmiddel om zich te kunnen voortplanten. Je kunt de wiet waaruit een banaanvormig stampertje is gegroeid prima oproken. Sommige kwekers verzamelen het stuifmeel uit de banaantjes zelfs, aangezien je hier weer gefeminiseerd zaad mee kunt maken, het stuifmeel is immers afkomstig van een vrouwelijke plant.
(advertentie)