(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Iedere kweker weet dat kweekruimtes zorgvuldig schoongemaakt moeten worden zodat beestjes geen kans krijgen. Heb je namelijk eenmaal Spint in je planten, dan heb je een serieus probleem dat niet zomaar weer over gaat. Spint verwijderen kost tijd en moeite, maar het kan dus wel organisch. Met Habanero pepers!

Als je Spint hebt dan zul je aan de bak moeten want anders is je oogst sowieso verloren. Soms oogsten kwekers hun wiet eerder voordat de Spint de overhand krijgt, maar je kunt ze ook organisch killen met Habanero pepers. Het is natuurlijk en onschadelijk voor mens en plant, maar dodelijk voor Spint. En het mooiste van de peperspray is dat je het selfs zonder problemen in de bloeifase van je planten kunt gebruiken.

Het vergt wel een beetje doorzettingsvermogen want het is zeker geen methode waarmee je in een keer van je dierentuintje af bent. Om je planten van de zuigende spinnetjes te verlossen kost tijd en inspanning, maar je kunt de strijd met deze methode zeker winnen.

peperspreejPeperspray

De Habareno peper is het werkzame ingrediënt is peperspray, je kunt ze in Nederland en België kopen bij toko’s en soms ook in buitenlandse groente- en fruit winkels. De peper heeft een lichte oranje tot donkerrode kleur en is ongeveer zo groot als een aansteker, maar soms zijn ze kleiner. Ze kosten niet veel dus koop er een flinke zak vol van om je Spint mee te bestrijden.

De spray is niet schadelijk maar je moet er wel even voorzichtig mee omgaan want als je het inademt is dat irriterend voor je longen, het voelt aan alsof je chilipoeder inademt. Wanneer de Spint al webben op je planten heeft gemaakt is het een goed idee om deze eerst met de stofzuiger op de laagste stand weg te zuigen zodat je planten zoveel mogelijk Spintvrij zijn voor je met sprayen begint.

 • Neem een soeppan en vul deze met een halve liter water en zet op een laag vuurtje. Let op, laat het niet koken!
 • Hak een stuk of zes Habareno pepers fijn. Snijd daarbij vooral ook de zaden en het hart in stukjes want daarin zit de meeste kracht.
 • Stop de fijngehakte pepers in het pannetje en laat het ongeveer 20 minuten stoven en zorg ervoor dat je het niet laat koken omdat de actieve eiwitten dan kapot gaan.
 • Wanneer je boven de pan hangt en de stoom in je ogen prikt, is je peperspray klaar.
 • Filter de pulp eruit met een fijne keukenzeef en laat de peperspray afkoelen, als het afgekoeld is kun je het overgieten in een plantenspuit. Het is nu klaar voor gebruik.

spint

Gebruik

 • Trek handschoenen aan en bind een bandana voor je neus en je mond om te voorkomen dat je de peperspray inademt. Zet ventilators om dezelfde reden uit.
 • Behandel de onderkant van ieder blaadje, begin onderin je plant en werk omhoog naar de top.
 • Als de onderkanten gedaan zijn, sproei je op de bovenkanten en de stammen.
 • Besproei ook de topjes waar de nieuwe bladeren gevormd worden goed, hier verstoppen kleine spint mijten zich.
 • Ga als de donder uit je kweekruimte en herhaal de behandeling nog eens.
 • Besproei ook de aarde, de potten en de vloer rond je planten.
 • Was je handen met water en zeep en spoel ze goed af na de behandeling. Op je huid zal het peperwater irriteren en 4 uur lang aanvoelen als een hele hete tijgerbalsem.
 • Maak je geen zorgen, de peperspray is dan wel dodelijk voor Spint, je planten hebben er totaal niets van.

Je hebt nu 95% van de Spint gekilld maar je bent zeker nog niet van je problemen af. Sommige van de beestjes zullen aan de spray ontkomen zijn dus je zult de behandeling een dag later nog eens moeten herhalen. Sterker nog: je zult de behandeling elke 2 tot 3 dagen moeten herhalen tot je geen enkel beestje meer ziet. Dit duurt meestal een week of twee. Sommige eitjes overleven de behandeling en zullen uitkomen dus een week na de eerste behandeling doe je nog eens een grondige behandeling van twee keer.

Bekijk je planten goed en grondig met een vergrootglas; als er niets meer beweegt en er ook geen webben meer te zien zijn ben je eindelijk van je problemen af. Het is wel belangrijk dat je je planten dagelijks blijft checken en zo nodig de behandelingen blijft herhalen.

(advertenties)