(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Veel mensen zouden graag hun eigen wiet kweken. Dan weet je namelijk wél wat je rookt, druppelt of dampt en ben je bovendien veel goedkoper uit. Omdat niet iedereen echter weet waar die moet beginnen schreven wij deze kweekcursus. Inmiddels zijn we zelfs al aangekomen bij het slotstuk over ongediertebestrijding.

Voor diegenen die zich bij het lezen van dit slotstuk realiseren dat ze te laat zijn ingestapt, nemen we nog even door wat we het tot nu toe besproken hebben. CNNBS is per slot van rekening een online magazine, dus alles is in je eigen tijd terug te lezen.
We zijn deze CaNNaBiS kweekcursus begonnen met een les over de genetica. Daarna hebben we het over het geslacht van wietplanten gehad in: CaNNaBiS kweekcursus: #2 geslacht. Vervolgens hebben we gesproken over mogelijke mediums (de bodem) en de levenscyclus van wietplanten. Deel #5 van onze cursus ging over de beste locatie voor wietplanten, en vorige week hebben we het voeden van wietplanten doorgenomen. Vandaag gaan we het zoals gezegd hebben over ongediertebestrijding, iets waar iedere thuiskweker vroeger of later helaas mee te maken krijgt.

Buiten- of binnenbeestjes

Wanneer het op ongedierte aankomt, maakt het nogal veel uit of je buiten of binnen wiet kweekt. Je zal waarschijnlijk denken dat je buiten veel meer last van ongedierte hebt dan binnen, maar dat is niet het geval. Hoewel wietplanten buiten namelijk dagelijks door een keur aan insecten worden bezocht, heerst er daar een soort natuurlijk evenwicht. Schadelijke beestjes hebben buiten natuurlijke vijanden, en moeten bovendien de weersinvloeden zien te overleven. Hierdoor groeien insecten buiten haast nooit uit tot een plaag.

Bij wietplanten buiten zijn insecten niet te voorkomen. Gelukkig groeien ze buiten zelden uit tot een plaag.

Binnen, in een afgesloten kweekkast of kweektent is het echter een heel andere situatie. Hier staan wietplanten bij een zacht briesje in een warm en soms vochtig klimaat, zonder natuurlijke vijanden zoals vogels of andere insecten. Binnen zijn als het goed is geen (schadelijke) insecten maar zodra er een paar binnen weten te komen, kunnen ze zich vaak ongestoord voortplanten. Hierdoor kunnen beestjes binnen juist wel snel tot een plaag uitgroeien.

Voorkomen is beter dan genezen

Ongedierte kun je bij wietplanten altijd beter voorkomen dan genezen, vooral wanneer je binnen wiet kweekt. Voorkomen voorkomt namelijk een hoop ellende, en soms een plaag die zelfs na de oogst terugkeert. Helemaal tijdens de bloeifase is het belangrijk om geen ongedierte in je kweekruimte toe te laten, omdat bestrijdingsmiddelen dan ook op de toppen terecht kunnen komen.

Een HEPA-filter op de INLAAT van je kweekruimte houdt de meeste insecten tegen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ongedierte binnen te voorkomen. Buiten zijn beestjes onvermijdelijk maar zoals we al gezien hebben, groeien insecten buiten niet snel uit tot een plaag.

Gebruik om te beginnen een inlaatfilter voor je kweekruimte. Een eenvoudig filterdoek voor wasemkappen zoals te koop bij Action is een van de meest eenvoudige inlaatfilters die je kunt gebruiken, al is een HEPA-filter beter. Zo’n filter houdt vliegende insecten tegen.
Insecten komen echter ook vaak je kweekruimte in via de aarde. Slechte aarde of aarde die bijvoorbeeld te lang bij het tuincentrum in het schap heeft gelegen, bevat vaak al ongedierte of eitjes van insecten. Kies daarom voor speciale cannabis-aarde van goede kwaliteit. Ter aanvulling kun je hierbij ook preventief aaltjes (nematoden) inzetten. Zulke aaltjes geef je mee met het water en gaan in de aarde op zoek naar larven om op te eten. Ze hebben geen nadelen voor je wietplanten.
Houd je kweekruimte verder schoon en overzichtelijk, en ruim dood materiaal zoals bladeren of aarderesten meteen op. Laat geen huisdieren bij je wietplanten, en ga zelf ook niet direct van het bos of je tuin naar je kweektent. Insecten of eitjes daarvan kunnen namelijk meeliften in haar of je kleding.
Controleer dagelijks of je beestjes op je wietplanten ziet. Kijk ook goed aan de ónderkant van de bladeren!

Spint klimt altijd naar het hoogste punt, in de video hieronder zie je hoe je daar gebruik van kunt maken bij de bestrijding met Rogis Garlic (knoflook-extract).

Ongediertebestrijding: chemisch of biologisch?

Heb je onverhoopt toch last van ongedierte zoals spint of trips, witte vlieg of bladluizen, dan zul je ze moeten bestrijden. Je kunt hiervoor naar chemische of biologische bestrijdingsmiddelen grijpen, maar vaak zijn er ook onschuldige manieren. Zeker als je er snel bij bent is het aan te raden om daarmee te beginnen, alleen dan moet je wel weten waar je precies last van hebt, en een goede diagnose van het probleem stellen. Kom je er niet uit, maak dan foto’s en vraag het in een van de vele kwekers-facebookgroepen of op een forum zoals mediwietforum.

Ongediertebestrijding, en dan met name door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is een controversieel onderwerp onder kwekers. Sommigen zweren bij het gebruik van pyrethrum en chemische middelen, terwijl anderen ongewenste beestjes liever met biologische neem olie of natuurlijke vijanden te lijf gaan.
Plagen als spint, trips en luizen kunnen je oogst behoorlijk verpesten en dienen hoe dan ook aangepakt te worden. De meeste kwekers zullen het er wel mee eens zijn dat de biologische middelen veiliger voor de wiet zijn. Een aanval van beestjes kan echter dusdanig hardnekkig zijn waardoor meer kwekers naar de chemische middelen grijpen.

Grijp niet meteen naar chemische middelen. Natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje zijn veel veiliger, en vaak net zo effectief.

Wanneer je er een goede hygiënische standaard op nahoudt en dit combineert met een dagelijkse inspectie van de onderkant van de bladeren en af en toe een milde preventieve behandeling, zul je de meeste insecten wel uit je kweekruimte kunnen houden. De dagelijkse inspecties zullen er bovendien voor zorgen dat je veel andere mogelijke problemen zoals een tekort of een pH-probleem in de kiem kunt smoren.
Gebruik altijd het minst schadelijke middel dat mogelijk is!
Als je er vroeg bij bent hoef je de boel wellicht niet plat te spuiten en kun je het met biologische middelen meestal wel af. Planten die goed worden verzorgt produceren uiteindelijk de beste wiet. En sommige bestrijdingsmiddelen kun eenmaal niet uit de plant spoelen.

[Openingsfoto: ElRoi, Shutterstock]
(advertenties)