(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We gaan verder met onze kweek basiscursus. Tot dusver hebben we het al gehad over de genetica, het geslacht, het medium, de cyclus en de locatie. Maar naast dit alles zul je je wietplant ook moeten voeden. Dit kan met organische of met minerale voedingsstoffen, welkom bij kweekcursus deel 6! 

Wietplanten hebben – net als alle andere planten – ook voedingsstoffen nodig. De basiselementen uit plantenvoeding zijn stikstof, fosfor en kalium, daarnaast bevat een goede voedingsbodem ook nog verschillende micro elementen.

Het verschil tussen organische en minerale voedingstoffen zit hem in de afkomst van de voedingsstoffen. Geconcentreerde voeding die in een laboratorium zijn gemaakt worden beschouwd als minerale voedingsstoffen. Komen de voedingsstoffen echter van levende organismen zoals bij mest het geval is, dan spreken we van organische voedingsstoffen. Hoewel de elementen min of meer gelijk zijn, heeft het ene een organische en het andere een chemische afkomst.

De meeste professionele voedingsbedrijven bieden zowel organische als minerale voedingsstoffen 

Organisch kweken houdt in dat het medium en de voedingsstoffen uit natuurlijke bronnen komen. Organisch gekweekte wiet hoeft trouwens niet beter te zijn dan niet-organische. Sommige van de beste wiet wordt met minerale voedingsstoffen op steenwol of andere niet-organische mediums gekweekt. Er zijn kwekers die zeggen dat planten nooit het verschil kunnen merken in de afkomst van de elementen die ze opnemen en geloven dat organisch of biologisch kweken een verspilling van geld is. Biologische kwekers roepen op hun beurt weer dat hun wiet beter smaakt en beter voor je gezondheid is. De waarheid ligt, zoals met zoveel zaken, natuurlijk ergens in het midden.

Organische voedingsstoffen stinken (of ruiken in ieder geval) meestal iets meer als minerale voedingsstoffen maar dit zul je in het eindproduct niet terug ruiken, en gelukkig maar.

Alle wiet, of het nou organisch gekweekt wordt of niet, moet in de laatste 1 a 2 weken goed doorgespoeld worden om opgehoopte zouten en mineralen kwijt te kunnen raken. Dit is uitermate belangrijk voor de smaak en kwaliteit van wiet. Als meer kwekers dit alleen al zouden doen zou de kwaliteit van wiet enorm toenemen.

Voor meer informatie over voeden lees je Voeding: een ABC’tje, Wietplanten voeden voor beginners en Zo voed je een wietplant!

(advertenties)