(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We vervolgen onze CaNNaBiS kweekcursus: tot dusver hebben we het gehad over genetica, geslacht, het medium, de cyclus en de locatie. Maar daarnaast zul je een wietplant ook moeten voeden. Dit kan met organische of minerale voedingsstoffen maar er is nog veel meer over plantenvoeding voor cannabis te vertellen. Lees maar mee…

Macro-elementen

Wietplanten hebben net als alle andere planten natuurlijk ook voedingsstoffen nodig. De basiselementen uit plantenvoeding worden ook wel macro-elementen genoemd zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Zowel voeding voor de groeifase van wietplanten, als voeding voor de bloeifase bestaan hoofdzakelijk uit deze drie elementen.

NPK verhouding

Het verschil tussen groei- en bloeivoeding voor wietplanten zit ‘m in de verhouding. Zo bevat groeivoeding naar verhouding wat meer stikstof, en bloeivoeding juist meer fosfor en kalium. Hoeveel er van ieder van de drie macro-voedingsstoffen naar verhouding in een verpakking plantenvoeding zit zie je aan de NKP verhouding, en wordt aangegeven door drie cijfers, er staat dan bijvoorbeeld NPK: 4-2-4.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn N: stikstof, P: fosfor en K: kalium. Beeld: DedovStock, Shutterstock

Micro-elementen

Naast de macro-elementen bevat een goede plantenvoeding voor cannabis ook micro-elementen. Dit zijn zogenaamde secundaire meststoffen die planten in kleine hoeveelheden nodig hebben. Als je de macro-elementen met koolhydraten, eiwitten en vezels zou vergelijken, dan zijn de micro-elementen de vitaminen en mineralen die het lichaam ook nodig heeft. Voorbeelden van micro-elementen zijn ijzer, borium, magnesium, zink, calcium en mangaan.

Organisch vs. mineraal

Wie plantenvoeding gaat kopen, kan kiezen uit organische (biologische) of minerale plantenvoeding. Biologische plantenvoeding is gebonden in de vorm van organische deeltjes en moet eerst door het bodemleven worden afgebroken, voordat je wietplant het kan opnemen. Deze voeding kun je gebruiken voor een kweek op aarde. Vergeet er dan geen nuttige bacteriën bij te voegen, of kies voor een soort aarde die al een bodemleven bevat.

Minerale plantenvoeding bestaat uit mineralen, die eveneens gewonnen worden uit de natuur. Minerale plantenvoeding is dus niet chemisch of synthetisch of iets dergelijks, maar het kan wel direct door de plant worden opgenomen. Deze voeding kun je gebruiken op aarde, maar is vooral bedoeld voor hydrologisch kweken op inerte mediums. Omdat de bodem bij een hydrokweek zelf geen voeding of een bodemleven bevat, heb je voeding nodig die direct kan worden opgenomen: minerale plantenvoeding.

Vast of vloeibaar

Tegenwoordig kun je niet alleen vloeibare plantenvoeding voor cannabis kopen maar ook vaste in de vorm van korrels. Beide producten bevatten dezelfde stoffen maar het verschil zit ‘m in de afgifte van de voeding. Vloeibare plantenvoeding komt meteen in het wortelmilieu terecht, terwijl korrels langzaam oplossen.

De mineralen uit vaste plantenvoeding worden langzaam aan de aarde afgegeven. Foto: Mochammad Reza Pahlawan, Shutterstock

Vaste plantenvoeding geeft de mineralen langzaam af, over de periode van een aantal weken, zoals aangegeven door de fabrikant. Dit maakt vaste plantenvoeding heel geschikt als je niet dagelijks voeding wil geven, bijvoorbeeld als je buiten in de vrije natuur (guerrilla) kweekt. Beginners kiezen voor het gemak ook vaak voor vaste plantenvoeding.

Boosters & stimulators

Oké, alleen minerale plantenvoeding is geschikt voor een hydrokweek, en op aarde kun je zowel minerale als organische plantenvoeding gebruiken. Groeivoeding gebruik je zolang je wietplant groeit en bloeivoeding heb je nodig vanaf het moment dat de eerste bloeiharen verschijnen. Maar hoe zit het met boosters, en stimulators?

Boosters en stimulators zijn aanvullende producten. Je gebruikt ze dus naast de standaard groei- en bloeivoeding. Let er dus op dat het geheel aan voeding niet te sterk wordt als je boosters en stimulators toevoegt. Veel boosters bevatten daarnaast ook dezelfde elementen als je basisvoeding. PK13/14 bijvoorbeeld is gewoon fosfor (P) en kalium (K) in de NPK-verhouding 0-13-14.

Boosters en stimulators heb je niet per se nodig maar kunnen de groei en bloei van je wietplanten wel positief beïnvloeden. Meestal gebruik je ze alleen in een bepaald stadium. Een wortelstimulator kun je bijvoorbeeld goed voor zaailingen gebruiken, zodat ze snel een mooi en gezond wortelstelsel aanmaken. PK13/14 en andere top- of bloeiboosters gebruik je in specifieke weken van de bloeifase. Lees dus goed de instructies op de verpakking.

[Openingsbeeld: OoddySmile Studio, VladKK, Shutterstock]
(advertentie)