(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Welkom bij het derde deel van onze CaNNaBiS kweekcursus. We gaan het deze keer letterlijk over de grondbeginselen van het kweken hebben, namelijk het medium oftewel de bodem. Met andere woorden, waar laat je een wietplant met de wortels in groeien? Kokos? Steenwol? Of toch gewoon in de aarde?

Voor de meeste thuiskwekers is aarde het standaard medium om, zonder er echt over na te denken wietplanten in te kweken. Cannabis groeit echter ook goed op kokosvezels of helemaal hydrologisch in steenwol, kleikorrels of gewoon direct in het water. Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in andere mediums dan aarde, want daarin groeien wietplanten sneller en produceren ze dus ook eerder (en vaak meer) wiet. Anderzijds heeft ieder medium eigen voor- en ook nadelen dus laten we er snel induiken.

Het medium is niets meer of minder dan de bodem waar een wietplant in groeit. Foto: Bambi_CZ, Shutterstock

Hydrologische mediums

Dat wietplanten in hydrologische mediums sneller groeien en vaak ook meer opleveren, komt omdat de wortels in zulke mediums op hun wenken bedient worden. Als het systeem goed functioneert, krijgen de wortels continu precies genoeg zuurstof, water en voedingsstoffen. Omdat de wortels verder ook nauwelijks of geen weerstand ondervinden, kunnen ze razendsnel groeien. En aangezien een plant qua volume boven en onder de grond altijd in evenwicht is, zie je die snelle groei dus ook aan de plant zelf terug.

Hydrokweken vergt wel wat meer kennis en waakzaamheid van de kweker, omdat die bij het hydrokweken met meer zaken rekening dient te houden. Voor een optimale ontwikkeling van de plant moet de watertemperatuur, de EC- of voedingswaarde en de pH-waarde (zuurtegraad) regelmatig gemeten worden en altijd op het juiste niveau zijn. Dit zijn dagelijkse taken voor de hydrokweker, maar als alles goed gaat zijn ze zo gedaan.

Zijn er problemen bij een kweek op water, steenwol of kleikorrels dan moet je er razendsnel bij zijn. Het voordeel van hydrokweken is dan ook meteen de achilleshiel: alles heeft meteen invloed. Hierdoor kun je zaken zoals een licht tekort of overschot, of een verkeerde pH-waarde meteen bijsturen en oplossen. Het betekent echter ook dat een probleem dat je even niet in de gaten hebt, snel het einde van je wietplanten kan betekenen.

Wil je op steenwol, voedingswater, kleikorrels of mapito (een vorm van steenwol) kweken, dan zul je daar ook een systeem voor moeten hebben. Een irrigatiesysteem eigenlijk maar dat noemen we in de cannabiswereld een hydrosysteem. Deze mediums houden namelijk veel minder water vast dan aarde (en kokos), en kunnen daarom niet met de hand bewaterd worden.

Hydrokweken kan in:

Biologisch op aarde kweken

Kweken in aarde vinden beginners vaak wat gemakkelijker. Problemen worden enigszins opgevangen door de bufferende werking van de aarde, en kunnen eventueel pas dagen later aangepakt worden. Als er problemen bij een hydrokweek zijn, dienen die eigenlijk meteen aangepakt te worden. Alles gaat sneller bij hydrokweken, dit is een groot voordeel, maar kan ook moeilijk zijn. Om de meeste kans op succes te hebben, wordt beginners meestal aangeraden om op aarde te kweken.

Een groot voordeel van aarde en biologische meststoffen, is dat dat in feite veel meer microvoedingsstoffen bevat dan de stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) en het handje vol micromeststoffen in minerale plantenvoeding. Hierdoor is wiet gekweekt op aarde volgens veel liefhebbers lekkerder van smaak dan hydrowiet.

Aarde is een prima medium dat ook professionele kwekers gebruiken. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Op aarde moet je ook iedere dag even bij je wietplanten kijken, al is het alleen maar om water te geven. Het nadeel is hierbij dat je nooit helemaal precies de juiste hoeveelheid geeft, terwijl een hydrosysteem dat wel doet. Je wietplanten krijgen dus soms wat te veel en soms wat te weinig water, tenzij je heel ervaren bent. Gelukkig buffert de aarde dit soort onvolmaaktheden, maar het zorgt er wel voor dat  wietplanten op aarde nooit zo snel en probleemloos kunnen groeien dan in hydrosystemen.

Kokos: het beste van twee werelden?

Wie na een paar keer op aarde gekweekt te hebben, hydrokweken wil proberen, kan dat wellicht het beste doen in kokos. Kokos biedt houvast aan de wortels van je plant, maar is wel luchtig genoeg zodat er veel zuurstof bij de wortels komt. De kokos bevat zelf geen voeding dus je moet wel direct vanaf het beging plantenvoeding meegeven. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale voeding voor kokos, aangezien wietplanten op kokos wat extra stoffen nodig hebben zoals onder andere calcium en magnesium. Je kunt dit ook zelf toevoegen maar kokos-plantenvoeding maakt het kweken op dit medium wel zo makkelijk.

Kokos is een natuurlijke vorm van hydrokweken; je kunt gewoon met de hand bewateren. Foto: Yarygin, Shutterstock

Je hoeft je met kokos geen zorgen te maken over fluctuerende watertemperaturen zoals bij een kweek op water (DWC). Eventueel kun je kokos ook gewoon met de hand bewateren, dus je hebt er niet per se een systeem voor nodig. Aan de andere kant heb je wel het voordeel van de versnelde groei, en dat is dan ook de reden waarom kokos ook wel het beste van twee werelden genoemd wordt. Het is eigenlijk een heel natuurlijke manier van hydrokweken.

Kokos is een medium dat qua kweekgemak tussen aarde en hydro inzit. Kokos heeft als medium een lichte bufferwerking maar bevat zelf geen voeding, net als andere inerte mediums zoals steenwol en hydrokorrels. Sommige kokosmengsels zijn direct uit de zak gereed voor gebruik, maar veel andere kokos (en zeker de voordelige blokken) moeten eerst natgemaakt worden, op de juiste pH-waarde worden gebracht, en gebufferd met calcium en magnesium (CalMag).

[Openingsfoto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock]
(advertentie)