(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tijdens hun eerste gezamenlijke interview werd aan de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn vicepresidentskandidaat Kamala Harris natuurlijk ook gevraagd hoe zij over wiet denken. Wie hoopt dat de VS bij een Democratische overwinning direct overgaan tot een landelijke volledige legalisering, heeft het mis. Meer dan federale decriminalisering van wiet zit er bij Team Biden voorlopig niet in.

Biden is geen Bernie

Het was al langer bekend dat Joe Biden een stuk minder enthousiast is over legale wiet dan bijvoorbeeld Bernie Sanders, een andere, voormalige presidentskandidaat van de Democraten. Tot vorig jaar nog beweerde de 77-jarige voormalige vicepresident van Obama nog keihard dat cannabis een ‘gateway drug’ is, ofwel volgens Joe Biden glijd je via de joint automatisch af naar de heroïnespuit.

En van Biden’s kandidaat voor het vicepresidentschap Kamala Harris weten we dat ze in haar tijd als openbaar aanklager in Californië redelijk onbuigzaam was tegenover mensen die vanwege een ‘wietmisdrijf’ (waaronder het simpele feit van bezit) tegenover haar kwamen te staan in de rechtszaal.

Wie had gehoopt/verwacht dat de Democraten bij verkiezingswinst wiet federaal legaliseren komt van een koude kermis thuis… [beeld: patrimonio designs ltd/Shutterstock]

George Floyd & status quo

Terug naar het heden. Afgelopen maandag gaven Biden & Harris hun eerste gezamenlijke interview, aan televisiezender ABC. Vanzelfsprekend ging het daarin ook over politiegeweld, iets wat ook rechtstreeks verband houdt met de drugswetgeving en de hele Black Lives Matter protestbeweging.

Senator Harris (55) werd het vuur aan de schenen gelegd over haar beleid als aanklager en haar overduidelijke ‘pro-law enforcement’ achtergrond. Pikant thema wel, omdat zij zelf een immigrantenkind is van een Jamaicaanse vader en Indiase moeder. Volgens Harris vormt de (politie)moord op George Floyd in mei een belangrijke tegenkracht voor de ‘status quo’ in Amerika.

Plan for Black America

Als het aan Biden & Harris ligt worden politiekorpsen die een geschiedenis en patroon van discriminatie hebben onderzocht en streeft men naar ‘een beleid dat gaat over decriminalisering van cannabis’. In mei hoorden we vanuit de Biden-campagne ook al dat er in zijn ‘Plan for Black America‘ is opgenomen dat wiet wordt gedecriminaliseerd en (niet-gewelddadige) veroordelingen voor wiet worden geschrapt.

Voor alle duidelijkheid: hoewel zowel recreatieve als medicinale wiet inmiddels in veel Amerikaanse staten legaal zijn, blijft cannabis op federaal niveau verboden.

De Democraten komen dus helaas niet verder dan ‘decriminaliseren’. Dat is geen volledige legalisering, maar als we de media aan de andere kant van de oceaan mogen geloven is decriminalisering al een stap voorwaarts. Een compromis tussen de meer progressieve mensen van Bernie Sanders en de gematigde ‘midden-mensen’ uit Joe Biden’s kamp… meer kunnen we er helaas niet van maken.

Het hele interview met Joe Biden & Kamala Harris kun je hieronder terugluisteren:

[openingsbeeld: KingTa/Shutterstock]
(advertentie)