(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Gedwongen je huis verkopen om daarmee je illegale drugswinst terug te betalen. Wij hadden er nog niet eerder van gehoord als ‘straf’ voor een betrapte wietdealer. Okay, deze Brit verkocht daarnaast ook coke, maar desalniettemin. Daniel Lockley mag van de rechter kiezen: of 52.000 euro aftikken bij de staat door zijn huis te verkopen of 12 maanden extra in de gevangenis zitten…

Hardrijden met fatale gevolgen voor de handel

In Groot-Brittannië pakken ze drugsdealers die gepakt worden hard aan. Niet alleen met stevige gevangenisstraffen, maar ook met een onorthodox financieel pak slaag, zoals blijkt uit de zaak van deze 36-jarige wiet/coke-dealer Daniel Lockley.

Eerst maar eens de naakte feiten. Op 15 januari reed onze gevallen held met zijn BMW in Reaper Close, Great Sankey. Dat deed hij echter te snel en zo kreeg hij het die avond aan de stok met de politie, die vervolgens pakjes cocaïne in zijn auto vond. Daarnaast trof de politie weegschaaltjes, ‘plastic zakjes waarin drugs worden verkocht’ en een lijst met kopers én het geld dat ze schuldig waren aan. Vlakbij de auto vond een ijverige diender nog ‘twee grote pakken wiet’.

Al met al genoeg ellende (voor Daniel dan toch) om ook zijn huis te doorzoeken, dat woont in Willoughby Close. En ook zijn tweede huisje in Livingstone Close kreeg bezoek van politieagenten. ‘Significante hoeveelheden cannabis werden in beide huizen in beslag genomen’, meldt Manchester Evening News.

Coke en wiet, dat pikt justitie niet

In Engeland praten ze nooit over het aantal grammen of kilo’s wiet of het aantal wietplanten, maar over geld. De totale straatwaarde van de ‘class A’ (de coke) en ‘class B’ (de wiet) drugs uit de huizen en BMW wordt door de autoriteiten geschat op 35.794 euro. Ongeveer netjes verdeeld over de beide soorten pretmiddelen.

Terwijl hij in hechtenis zat bij de politie bekende Lockley dat alle drugs van hem waren. De grapjas probeerde eerst nog de zaak te bagatelliseren door te stellen dat de hele mikmak voor ‘persoonlijk gebruik’ was. Maar uit forensisch onderzoek van zijn mobiele telefoons (dealers hebben er altijd meer dan 1 zoals je weet) bleek al snel dat hier sprake was van ‘ontelbare drugsgerelateerde boodschappen, inclusief aanbiedingen om cocaïne en cannabis te verkopen’, aldus de Britse media.

Het zal geen verbazing wekken dat de arme kerel werd opgesloten in Liverpool Crown Court en in februari reeds werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.

Rechter: verkoop je huis en betaal je drugswinst terug

Einde verhaal? Nee hoor, op 14 augustus stond meneer opnieuw voor de rechter en wel voor een zogeheten ‘proceeds of crime confiscation hearing’, ofwel een hoorzitting over drugsgeld. Uit een financieel onderzoek door Cheshire Constabulary blijkt dat Lockley een hoop poen heeft verdiend met zijn drugsactiviteiten.

En dan komt ie dus, de nogal onorthodoxe straf. Hij krijgt van de rechter een ‘confiscation order’ om zijn huis in Willoughby Close te verkopen en zo in totaal 47.070 Britse pond ofwel 52.000 euro te betalen. Daar krijgt Lockley drie maanden de tijd voor. Als ie dan de poen nog niet op tafel heeft gelegd, krijgt hij een extra gevangenisstraf van 12 maanden bovenop zijn drie jaar cel. Het geld zal overigens – mocht het komen – naar gemeenschapsprojecten vloeien en naar de… politie.

Die laatste is uiteraard trots op de zaak (“crime does not pay” en dat soort bullshit). Ze gooien er van blijdschap zelfs een tweet uit en daarmee sluiten ook wij deze toch wel bizar te noemen zaak af:

(advertenties)