(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, de zomer is al een aardig eind op weg maar ik wil eigenlijk nog gaan zaaien. Een vriend heeft me beloofd dat hij me een paar zaadjes zou sturen. Als het goed is krijg ik ze deze week binnen. Ben ik te laat of kan ik ze nog gewoon zaaien? In ‘nederwiet’ van Doe Maar wordt gezongen dat de zaadjes in maart, april of mei in de grond moeten, maar tot wanneer kun je eigenlijk nog zaaien? Groeten, Clifton

Hallo Clifton, ik zal je even snel geruststellen: je bent niet te laat en kan nog steeds wiet zaaien. Natuurlijk valt er veel meer over het moment van zaaien van buitenwiet te vertellen. Het hangt af van wat voor zaden je hebt en wat je doel is, maar in principe kun je altijd wiet kweken met zonlicht. Jazeker, ook in de winter kun je wiet kweken zonder kunstlicht! Het levert natuurlijk wel wat minder op, maar het is superleuk om te doen.

Doe Maar

Inderdaad in het nummer ‘nederwiet’ zingt Doe Maar dat je in maart, april of mei moet zaaien. Dit is inderdaad een mooie tijd om te zaaien maar je moet natuurlijk niets. Wie in maart al zaait maakt echter wel optimaal gebruik van een lange groeiperiode en kan dan ook hele grote buitenplanten kweken. Omdat wietplanten gaan bloeien op basis van daglengte, zal de bloei buiten pas inzetten als de dagen kort genoeg worden. Dat is in ons klimaat ongeveer aan het einde van augustus. Tot die tijd groeit de plant, dus hoe eerder je zaait hoe groter hij kan worden.

Zaai je voor maart dan heb je de kans dat je planten meteen beginnen met de bloei en krijg je miniplantjes. Dit geldt ook voor als je te laat zaait. De plant heeft dan maar een korte groeifase en zal niet veel opleveren, simpelweg omdat ze erg klein is. Nu kun je nog prima wiet zaaien Clifton, je plant heeft nu nog een groeifase van bijna twee maanden voor de boeg dus dat kan makkelijk.

800636608-Worlds_smallest_cannabis_plant1

Zaai niet te vroeg, dan gaat je plantje meteen bloeien en kan ze weleens zo klein uitpakken…

Winterwiet

Ik vertelde hierboven ook dat je in de winter wiet kunt kweken zonder kunstlicht, hoe zit dat dan precies? Nou, er is wel een truc die ervoor zorgt dat een wietplant niet meteen begint met bloeien. De bloei wordt door de plant namelijk ingezet op basis van de lengte van de nacht. Als je de donkere periode ’s nachts onderbreekt met een uurtje kunstlicht zal ze niet gaan bloeien, maar in de groeifase blijven. Op deze manier kan de plant toch een redelijke hoogte ontwikkelen en als je stopt met het verstoren van de donkere periode gaat ze in bloei. Zo kun je ook in de winter wiet kweken voor het raam. Het licht waarmee je haar nachten onderbreekt hoeft niet veel te zijn, een spaarlampje is prima, het gaat er maar om dat de plant niet gaat bloeien.

user94176_pic617995_1299305812

Winterwietje?

 

(advertentie)