(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoi Muna, ik heb in maart een paar zaden geplant. De zaden kwamen uit een zakje en waren allemaal van dezelfde soort maar ze zien er erg verschillend uit. Twee van de drie planten hebben lange internodes en smallere bladeren, zoals die van een sativa. De laatste plant is compacter en heeft ook wat bredere bladeren en lijkt me meer een indica. Hoe kan het dat ze zo verschillend zijn? Groene groeten van Fabian.

Hallo Fabian, veel zadenbedrijven verkopen zaden die nogal wat verschillende fenotypen laten zien. Je vertelt dat je twee planten hebt die meer op sativa’s lijken en een andere die wat meer indica eigenschappen laat zien. Veel commerciële soorten op de markt zijn hybride kruisingen tussen sativa’s en indica’s en zelfs als de verpakking vermeld dat de zaden één variëteit zijn, kunnen verschillende eigenschappen in verschillende planten meer of minder tot uiting komen.

Om een soort stabiel te maken moet een zadenbedrijf vijf of meer generaties van de soort kweken op zo’n groot mogelijke schaal. Door de illegale status van wietplanten is het niet altijd mogelijk om zaden stabiel genoeg te krijgen.

 

jack-and-bud-250x212

De beroemde Jack Herer soort heeft bewust vier verschillende fenotypen

Hybride groeikracht zorgt voor zo’n 25% snellere groei en bloei, F1 zaden zijn genetisch uniform, maar hebben de genen van twee verschillende planten in zich

Het kan een genetische oorzaak hebben. F1 hybride planten zijn een kruising van twee verschillende wietsoorten. Het resultaat is een plant met hybride groeikracht. Hybride groeikracht zorgt voor zo’n 25% snellere groei en bloei, deze zaden zijn genetisch uniform, maar hebben de genen van twee verschillende planten in zich. De generatie zaden hierna, dus F2 zaden (het resultaat van twee gekruiste F1 hybriden) krijgen willekeurige eigenschappen van de twee planten waarmee de F1 werd gemaakt. F2 planten variëren daardoor veel in uiterlijk, ze vertonen verschillende fenotypen (uiterlijke kenmerken).

Sommige soorten staan erom bekend dat ze twee of meer fenotypen vertonen, zoals bijvoorbeeld de Jack Herer van Sensi Seeds. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn en geeft een soort een eigen karakter. Kwekers kweken vaak een aantal planten van dit soort planten en kiezen het fenotype die ze het beste vinden om als moederplant te gebruiken. Zo hebben ze de beste variëteit van de soort voor hun eigen specifieke wensen.

Ik zou me niet te druk maken over de verschillende fenotypen van je planten, maak er wat moois van Fabian!

Groetjes van Muna

(advertenties)