(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, Ik kweek iedere zomer buitenwiet. Nu zou ik ook wel graag binnen kweken maar ik heb eigenlijk niet graag zo’n HPS lamp in mijn huis en ik zie het ook niet zitten om 600 Watt aan TL’s op te hangen. Ik weet wel dat ik ook een LED lamp kan kopen of met een lager Wattage kan kweken, dat ligt natuurlijk voor de hand. Maar het punt is dat ik wel een grote opbrengst wil maar ook een lage stroomrekening, ik ben redelijk eigenwijs en ook milieubewust en zoveel elektriciteit verbruiken voor licht wat buiten gewoon gratis schijnt vind ik gewoon niet oké, sorry. 

Op internet heb ik lichttunnels gezien, het merk Velux verkoopt ze. Daarmee kun je daglicht van buiten naar een ruimte binnen verplaatsen. Ik wil dit gaan inzetten om binnen te kweken, wat denk jij daarvan? Ken je misschien mensen die dit al gebruiken? Groene groeten van Mark

Hoi Mark, het lijkt wel of ik elke week leukere vragen krijg! Wat een slim idee van je om die Velux lichttunnels in te zetten voor je binnenkweekruimte. Ik hou wel van dat soort slimme en energiebesparende ideeën.

lichtkoepel_11_daglichtspot_velux_www_velux_nlHet biedt natuurlijk sowieso een hoop voordelen om met extra daglicht te werken. Het kost je op de eerste plaats geen stroom en met het daglicht produceert blijft je kweekruimte ook verborgen voor hittecamera’s. Zelf ken ik nog geen mensen die zulke lichttunnels gebruiken, maar laten we eens wat gaan rekenen en kijken of het inderdaad een goed idee is.

Om te beginnen zul je, hoe dan ook, bij moeten verlichten. In de winter duren dagen nu eenmaal te kort, oke, je zou de planten in de vegetatieve fase kunnen houden door ze in de donkere periode te storen met licht, maar je zegt een grote opbrengst te willen. In de winter varieert de lengte van een dag van zo’n 8 uur tot een uur of 10 dus zul je minimaal 2 tot 4 uur per dag moeten bijlichten. Maar dat hoeft wellicht niet per se met een 600 watter.

Lumen

Ik ga er vanuit dat je een 600 Watt lamp wil vervangen, die levert zo’n 98000 lumen aan licht. Bij de lichttunnel varieert dit tussen de 3000 en 6000 lumen, afhankelijk van de lengte en het aantal bochten van de tunnel. En natuurlijk het weer buiten. Een lichttunnel is niet erg goedkoop, volgens mij ben je zeker zo’n 400 euro kwijt voor een spot. 98000 Gedeelt door 6000, betekend dat je zo’n 17 spots nodig zou hebben. 17 keer 400 euro is 6800 euro. Daar kun je een hoop HPS lampen voor laten branden Mark, niet erg lucratief dus, helaas.

143661Afgezien van de kosten zou het een drukke boel worden op het dak met al die lichtkoepeltjes en past het denk ik ook niet allemaal in je kweekruimte. Misschien toch maar gewoon een klein plantje voor het raam in de winter doen Mark? Dat kan namelijk wel, ook in de winter. Verwacht er geen grote oogst van maar als je de plant een tijdje in de groeifase weet te houden door de donkerperiode te onderbreken, kun je ook in de winter kweken met daglicht. Wil je veel oogsten, dan moet je echt wel aan een kweeklamp gaan denken, en dan is led naar mijn mening toch de beste energiezuinige optie.

Succes Mark, groetjes van Muna

 

(advertentie)