(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een lekker jointje tijdens de welverdiende vakantie over de grens… waar kan het en waar niet? RollingStoned doet de komende maanden enkele populaire vakantiebestemmingen aan en vertelt jou hoe de spreekwoordelijke vork in de steel zit. Deze week: Griekenland!

Cannabisgeschiedenis in Griekenland

acropolisGriekenland heeft een enorm rijke geschiedenis met hoogstaande culturen die al enkele duizenden jaren voor Christus hun tijd ver vooruit waren. Bij deze culturen werd hennep voor touw en kleding gebruikt. Het lijkt er echter op dat de Grieken cannabis toen nog niet kenden; in de teksten van Hippocrates, die in 460 v.Chr. stierf, wordt de plant namelijk niet genoemd. Totdat de nomadische Skythen stammen het introduceerden.

Het gebruik van cannabis raakte snel ingeburgerd. In ongeveer 460 v.Chr. beschreef de filosoof Democritus een brouwsel met de naam potamaugis of potamasgis. Dit was een mengsel van wijn, cannabis en mirre, waarvan gezegd werd dat het hallucinaties en visioenen opwekte.

In 70 n.Chr. zette de arts Dioscorides cannabis op zijn lijst met medicijnen. Men denkt dat tegen deze tijd cannabis veel werd gebruikt in de Griekse geneeskunde. Cannabisblad werd vaak voorgeschreven als middel tegen een bloedneus en de zaden werden gebruikt om lintworm, oorpijn en ontsteking te behandelen.

De ontwikkeling van de Griekse cannabiscultuur

Na de oorlog tussen Griekenland en Turkije van 1919 tot 1922 werden meer dan een miljoen Anatolische Grieken gedwongen gerepatrieerd als gevolg van de bevolkingsuitwisseling die de twee landen waren overeengekomen. In Turkije waren ze gewend geraakt om hasj te roken en dit gebruik namen ze mee, waarna ze in Athene en Piraeus cafés openden waar openlijk hasj gerookt werd.

De meeste cannabis die in Griekenland geïmporteerd wordt, komt tegenwoordig uit Albanië. Dat land produceert elk jaar enorm veel cannabis, die meestal bedoeld is om aan buurlanden te leveren. Daarnaast gaat cannabis uit Azië en Afrika vaak via Griekenland naar andere bestemmingen in Europa.

Cannabisteelt in Griekenland

In de weelderige, vruchtbare Peloponnesos in het zuiden van Griekenland komen de beste cannabisvariëteiten van het land voor

In de weelderige, vruchtbare Peloponnesos in het zuiden van Griekenland komen de beste cannabisvariëteiten van het land voor

Zo rond 1915 was de productie van hasj volgens de teksten van Henry de Monfried, een Franse avonturier en schrijver, de belangrijkste industrie voor boeren uit de Peloponnesos. Elke boerderij had zijn eigen merk en type en net als bij wijn waren er goede en slechte jaren.

Naast de cannabis uit Kalamata wordt op Kreta overal in de afgelegen bergregio’s geteeld. Het eiland heeft de onwaarschijnlijke bijnaam ‘het Colombia van Griekenland’ gekregen door de gewelddadige, zwaarbewapende bendes, die in de afgelopen jaren verschillende vuurgevechten met de politie hebben gevoerd.

Cannabiswetgeving

In 1890 werd cannabis in Griekenland illegaal verklaard, toen het ministerie van binnenlandse zaken een verbod op teelt, import en verkoop uitvaardigde. Hoewel het illegaal is, heeft een cultuur van cannabisteelt en -gebruik in sommige geïsoleerde plattelandsgebieden in het land standgehouden.

In 2011 heeft de Griekse overheid nog even overwoog om kleine hoeveelheden cannabis te decriminaliseren, maar dit is nooit een wet geworden. Cannabis is nog steeds illegaal in elke vorm en hoeveelheid, hoewel de wet door de vele recente amendementen soms verwarrend kan zijn.

greece-eating-weedVolgens het nieuwste verslag van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) staat op bezit, verwerking of het telen van cannabis of welke andere drug ook in hoeveelheden voor persoonlijk gebruik maximaal vijf maanden gevangenisstraf, wat in een rehabilitatie- of hulpprogramma kan worden omgezet.

Dit is het gevolg van een amendement dat in 2013 werd doorgevoerd en het is een aanzienlijke verlaging ten opzichte van de eerdere maximumstraf van vijf jaar gevangenis wegens bezit. Het amendement uit 2013 schrapte ook de beperking op persoonlijk gebruik, die vroeger op 2,5 gram hasj of 20 gram cannabis was vastgesteld.

Cannabis kopen in Griekenland

Grieken die niet het geluk hebben in een cannabisproducerende regio te wonen, kunnen normaal gesproken cannabis van slechte kwaliteit uit Albanië of hasj van slechte tot middelmatige kwaliteit uit Marokko en Turkije kopen. De prijzen lopen uiteen van 8 tot 12 euro per gram. Soms is ook geïmporteerde Nederlandse cannabis te koop, waarvan de prijs meestal aan de hoge kant is, vergelijkbaar met hasj van goede kwaliteit of in eigen land geproduceerde Griekse cannabis, namelijk rond 15 euro per gram.

Ondanks de illegale status wordt cannabis vooral door jongeren overal in Griekenland gebruikt. In de zomer is cannabis op de vele stranden rond Athene te ruiken. Hier of op straat in bepaalde delen van Athene zou cannabis van een dealer gekocht kunnen worden, maar dit is niet aan te raden door de kans op arrestatie, het kopen van een slecht product of mogelijk zelfs beroving. Pas dus op met cannabis in Griekenland. Lees het hele artikel hier.

Volgende week lees je hoe het zit in het noordelijker gelegen Albanië!

(advertenties)